Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Master of disaster » Ned stu 01, 2020 10:53 pm

Danas popodne sam krenuo vidjeti što sa pojačalom sa lo-fi buvljaka. Prilagodne transformatore nije bilo lako skinuti. Ne zbog toga što je teško odvrnuti četiri vide, već zbog toga što su teški. :mrgreen:
Stigao sam spojiti i pokrenuti jedan kanal. Radi :D . Doduše osjetljivost je relativno mala, mobitel pojačan do kraja je jedva palio prve dvije ledice na vu-metru. Usprkos tome, na pjesmi Bass I loove you je membranu Sonny suba tjeralo do maksimalne ekskurzije.
Sutra probati i drugi kanal, pa ako je sve ok, ugraditi normalne konektore, prekidače, zaštitu za zvučnike poboljšati napajanje.

1.jpg

Kad smo kod napajanja, imam dvije prigušnice namotane na trafo limovima, deklarirane su na 16A 7,8 mH i 0,4 Ohma otpora. Da li ih mogu iskoristiti u napajanju pojačala? Ne vidim zašto ne...

2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Pon stu 02, 2020 12:19 am

samo da se "jezgra" ili ovo zelezinje ne zatvara cijeli krug oko svitka, ako ima neku vrstu air gapa par mm mores koristit za CLC
Bepone

PostPostao/la Master of disaster » Pon stu 02, 2020 7:47 am

Mislim da nema air gap-a. Jezgre su zavarene. Malo detaljnije ću ih proučiti danas. Imam brusilicu pa bih mogao dodati air gap. :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Pon stu 02, 2020 10:21 am

Master of disaster napisao:Mislim da nema air gap-a. Jezgre su zavarene. Malo detaljnije ću ih proučiti danas. Imam brusilicu pa bih mogao dodati air gap. :mrgreen:

bez air gapa i na maloj DC struji vec zavojnica ide u saturaciju i gubi svojstva kao toroid mrezni recimo, ali ako zelezo ne zatvara puni krug oko zavoja, vec ima 0.5mm zraka, slobodno mores spojit kao C-L-C.. zavojnica za DC struju mora imati air gap proporcionalan toj struji i to se dobiva proracunom, ili se gleda osciloskopom na max struji u pogonu i nastimava air gap. cilj je da na punoj DC struji ne saturira na 50 Hz (ulazi mag. polje u saturaciju, max vrijednosti i tu gubi induktivitet koji ti je potreban za filtriranje). air gap ne treba biti velik ,0.1- 0.2 mm su za izlazne trafoe za 100mA, ovdje ce biti reda 0.5mm ili 1mm ovako napamet..
Bepone

PostPostao/la SasaKC83 » Pon stu 02, 2020 10:45 am

Znači najtanja šajba za fleksu mu bude trebala... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la Master of disaster » Pon stu 02, 2020 12:01 pm

Bepone napisao:
Master of disaster napisao:Mislim da nema air gap-a. Jezgre su zavarene. Malo detaljnije ću ih proučiti danas. Imam brusilicu pa bih mogao dodati air gap. :mrgreen:

bez air gapa i na maloj DC struji vec zavojnica ide u saturaciju i gubi svojstva kao toroid mrezni recimo, ali ako zelezo ne zatvara puni krug oko zavoja, vec ima 0.5mm zraka, slobodno mores spojit kao C-L-C.. zavojnica za DC struju mora imati air gap proporcionalan toj struji i to se dobiva proracunom, ili se gleda osciloskopom na max struji u pogonu i nastimava air gap. cilj je da na punoj DC struji ne saturira na 50 Hz (ulazi mag. polje u saturaciju, max vrijednosti i tu gubi induktivitet koji ti je potreban za filtriranje). air gap ne treba biti velik ,0.1- 0.2 mm su za izlazne trafoe za 100mA, ovdje ce biti reda 0.5mm ili 1mm ovako napamet..

Prvo ću provjeriti da li ima air gap. Nisam primjetio da ga ima. Ako ga nema, imam negdje kartona debljine cca 1mm pa ću ugraditi air gap.

SasaKC83 napisao:Znači najtanja šajba za fleksu mu bude trebala... :lol:

S obzirom da je jezgra zavarena, ooo da. :lol:
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Pon stu 02, 2020 5:57 pm

Nema raspora. Pali pilu. :doh:

20201102_161314.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Pon stu 02, 2020 6:08 pm

more, ova dva zavara skines i otpast ce "I".. umetnes 10 papira A4 za pocetak i evo DC prigusnice :P
Bepone

PostPostao/la Master of disaster » Pon stu 02, 2020 6:44 pm

Otvorio jednu. Izgleda da ipak ima raspor. Na ovom djelu jezgre koji ide kroz namotaj. Onda ne treba ništa ubacivat :mrgreen:

20201102_172920.jpg
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Pon stu 02, 2020 6:45 pm

centralni dio? sumnjao sam ali evo baren si nesto lijepo radio :mrgreen:
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica