Ovo ljeto sam bio u dilemi da kupujem novi originalni DPF i senzore pa sam miran na duže.... ali kad sam čuo koliko košta originalni od Forda i ruke, pao mi je mrak na oči!! Oko 5000 kn za DPF filter!?!? Skup sport....
Uglavnom sam išao tražiti što bi se dalo napraviti a da je dobro.... Tražeći malo po internetu što se nudi u Hrvatskoj uvidio sam da svaka šupa nudi pranje DPF filtera i da je to postao biznis kako brzo zaraditi novce za ništa....
Uglavnom, našao sam jednu firmu u Zagrebu, na mirogorju koja nudi specijalno kemijsko pranje i testiranje ulaza i izlaza iz filtera... Spoje na aparat i testiraju...
Dalje sam išao tražiti tko ima kvalitetne DPF filtere, gledao što ljudi pišu itd... Tu sam našao jednu firmu iz Splita koja ima kvalitetne kompletne DPF filtera i imaju zastupnike po Hrvatskoj (mehaničarske radione) a i cijene su im dobre... recimo za moju Kugu (kojeg li glupog imena za auto) košta oko 1400 kn... a to je u usporedbi sa originalom puno, puno manje.... a i bolje od pranja....
Sve si nekako mislim da će moj idući auto biti benzinac.... nažalost.... Ili, ako uspijem neki stari Mercedes ili BMW sedmicu naći pa ga regam kao oldtajmera....
Mislim da tu nije kraj priči niti mukama sa DPF-a.... ima tu još bar 2 filtera koji se Isto kvare i skupi su.... recimo katalizator.... A sad su norme za zagađenje još strože pa će i u benzincima biti "bolji" filteri tako da mislim da će se i kod njih dosta kvariti ti filteri.... uz još tucet elektronike....
Ostaje nam samo električno vozilo kao ekološki prihvatljivo... ali je tu problem proizvodnja baterija i njihovo zbrinjavanje....
Živi bili pa vidjeli....