Pozdrav svima,
prije par mjeseci sam dobio ovaj mali Rizov gramofon u dosta lošem stanju, pošto ga nemam srca baciti probati ću ga urediti koliko ide. Sav je zmazan i zaljepljen sa nekakvom crnom ljepljivom smolom, mislim da su to ostaci gumenih dijelova sa tanjura. Na prvi pogled izgleda da je kompletan, mislim da mu fali koja opruga u mehanizmu za okretanje tanjura ali to nemogu znati dok negdje ne vidim neki kompletni primjerak. Loša strana i mislim jedina koja bi mogla stvarati probleme da ga dovedem u funkciju je ta de je onaj mali gumeni kotačić koji prenosi vrtnju na tanjur dosta izglodan i izgleda kao da mu fali koji mm u promjeru. Također unutra ima mehanizam kojim se taj kotačić pomiće gore dolje po osovini motora (po djelovima osovine različitog promjera) i tako se bira brzina vrtnje, dio tog mehanizma je jedan komad plastike po kojem klizi metalni dio sa tim kotačićem, ta plastika je izglodana na strateškim mjestima pa metalni dio spadne i ostane u nekom položaju iz kojeg ga se može vratiti samo rukom. Kad to rastavim, očistim i ponovo složim budem vidio na čemu sam.
Što se tiće elektronike, motor se vrti, pojačalo radi, prekida potenciometar za glasnoću, zvučnica je mrtva za sad. Izolacija na žicama je truljava i ispucala i općenito sve vapi za promjenom svega, sreća pa nema puno toga za mijenjati.
Evo par slika