prvi mali eksperimenti jedne kombinacije zvucnika koje me zanimaju zadnjih par godina
vintage zvuk zelembaca pase uz muziku koju slusam i nastaviti cemo po tome
visokotonac kad se koristi sa jednom 8micom uglavnom treba utisavat za od 3 do 6 db , kazem uglavnom jer ako se ima preko 60 mozda i netreba
u ovoj kombinaciji mogao bi i pasati .
Zvucnike sa po dva jednaka "fullrenga" vec sam radio , tad je nada bila poboljsati bass . To se desilo u manjoj mjeri , ono sto je bilo sigurno da se povecala osjetljivost . Tako je i sada slucaj i vec s nekoliko W dobije se veoma ziv dozivljaj . Za moj ukus na OB to fino radi . Nesto sto sam primjetio na prvu je da se jedan kanal malo jace cuje od drugoga . Krivac tome je jedna 8mica koja ima veci hod od ostalih tri. To se i na oko vidi . To me ne cudi i znam da bi bilo previse optimisticno ocekivati da ce zvucnici ove vrste raditi jednako. Drivere cu zasebno mjeriti i znat na cemu sam .
A za prvu ruku su mi i dosta dvije priblizno jednake 8mice + visokotonac. Slusanje mono zvucnika za mene nije novina...
Također jedna mana koju zelene Sabe znaju imati je da membrana zna izaci iz centra , cuje se blago krcenje . Obzirom kakvim je tankim limom napravljena korpa zvucnika ova pojava i ne cudi... ali zna se da od te boljke pate i puno skuplji i bolje napravljeni Fullrenge zvucnici...
Ja uspijem membranu odnosno njenu zavojnicu centrirat na uho stezanjem vise ili manje vijka za prihvat zvucnika , zvucnik tako radi bez greske zadnjih dodinu i vise dana
Slaba limena konstrukcija je ujedno i bolest i lijek
vrte mi se planovi za kutije , ciju izradu bi ostavio za na zimu . Imam laksih opcija od prilagodbe horna koje sam nosio na Tf. u Zagreb i Pulu ( ima tema koga interesira u rubrici zvucnici pod nazivom Lowenzahn loudspreher ) koje sa tim jednim zvucnikom fino rade , ali moglo bi i bolje.
Jos jednostavnije bi bilo napraviti povecu kutiju sa poluotvorenom poleđinom kakve su se i koristile u vrijeme rođenja ovih zvucnika . Tu bi se zvucnici sigurno snasli .
To su poluziheraske opcije bi rekao... tako da cu si ja zakomplicirat situaciju razvojem opet horne , ali ciji ce biti cilj pravilniji odaziv u basu i jos prirodniji zvuk. Treba se dobiti bolji odaziv između 60 i 100 Hz , koji na predhodnim se mogao popravit . Zelja mi je napravit hornu sto kompaktnijih dimenzija , ciju cu krutost dobit ne na pretjerivanju u debljini materijala vec na mudrije nacine . ( rijeci mi se pozlatile...

)
Znamo da ce osjetljivost horne biti veca , to vjerujem da ce mi dopustiti samnjenje povrsine usta horne sto ce pomoci da kutije budu manje.
Materiali za izradu biti ce prirodni drvo i spera , stakloplastiku i sl. cu zaobici ako mogu...
P.S.
mozda netko i prepozna ove daske za slusanje ..,
koje bojim se prozivljavaju svoju posljednju reinkarnaciju

Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.