Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la drazenK » Uto lis 19, 2021 7:16 pm

imam jednu led plafonjeru koja je počela prekidati nedugo i onda konačno umrla.
pa je došlo vrijeme da je pregledam misleći da je u pitanju samo neki kontakt.
kontakt nije, drajver dobija napon i van daje DC 120V, a ne kako na njemu piše 80-86V DC.
dali da kupujem novi drajver ili su i ledice otišle pa-pa obzirom na napon? jel netko popavljao nešto slično?
IMG_4015.jpg

IMG_4016.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
drazenK

PostPostao/la Dorian » Uto lis 19, 2021 8:24 pm

izgledom je gotovo identicno kako izgleda backlight na LED tv aparatima, samo je u telkama izvor stalne struje ocito bolje napravljen pa kad neka LEDica crkne inverter ne starta, odnosno odmah se ugasi
ovdje se radi ocito o losoj kvaliteti invertera pa bez opterecenja napon nekontrolirano naraste, no prepostavljam da je ispravan i da napon bude u granicama koji pise kada su ledice ispravne
ako imas volje se sa tim zafrkavati, uzmes obican instrument i redom jednu po jednu ledicu testiras dok ne nades koja je crkla, moze ih biti i vise neispravnih da uopce ne vode ili u kratkom spoju
prije toga izbroji koliko ima ukupno LED dioda i jesu li sve spojene serijski, onda napon koji pise na inverteru podjeli sa fizicki brojem LED-ica i dobit ces okvirno radni napon, mogu biti 3V ili 6V ledice, vrlo rijetko neka treca vrijednost
dalje je lako, skines difusor, skines neispravnu ledicu, najbolje vrucim zrakom i zamjenis neispravnu ledicu ili vise njih i vojla,,ili na tim trakama ima i oznaka po kojoj mozes gotove nove trake naruciti sa alieex
Dorian

PostPostao/la drazenK » Uto lis 19, 2021 8:58 pm

tnx na uputi dorian. ukupno ima tri trake sa po 14 ledica, pretpostavljam da su te tri trake spojene paralelno jer ovih 14 ispada da rade na 6V.
i teško da će se dati popraviti jer su ledice na pcb-u koji je sumanuto zaljepljen za lim od plafonjere i same ledice su zalivene u prozirnu plastiku, nemoguće im je prići instrumentom.
drazenK

PostPostao/la Dorian » Uto lis 19, 2021 10:48 pm

drazenK napisao:tnx na uputi dorian. ukupno ima tri trake sa po 14 ledica, pretpostavljam da su te tri trake spojene paralelno jer ovih 14 ispada da rade na 6V.
i teško da će se dati popraviti jer su ledice na pcb-u koji je sumanuto zaljepljen za lim od plafonjere i same ledice su zalivene u prozirnu plastiku, nemoguće im je prići instrumentom.

pristup je identican kao i za tv aparate, plafonjeru moras skinuti i na radni stol sa njom, trake nemoj odljepljivati, to je dvostruko ljepljiva traka, mora dobro biti zaljepljeno jer se trake tako hlade, samo ako se nove stavljaju onda se skidaju stare, prica je ejdnsotavna, samo se zagrije traka vrcim zrakom i ide bez problema, samo se skoro odljepi
no ima tu i cudna prica i ako su paralelno spojene znaci da je u svakom redu izgorila najmanje jedna, malo je vjerojatno da taj inverter ima tako dobar sense da bi skuzio recimo da jedna linija ne radi pa iskljucio
i prvo probaj inverter provjeriti, proracunaj otpor na niminalni napon i nominlanu struju koja pise na adapteru i spoji tu vrijednost otpora na inverter umjesto ledica, i onda mjeri napon na otporu i struju kroz otpor, ako je to ok, tek onda ima smisla gledati ledice, bar neka eliminacija problema
ledice nije tesko promjeniti koliko se cini na prvi pogled
Dorian

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet lis 21, 2021 8:19 pm

Došlo mi na grabu staro pojačalo Rim Imperator 1000, bilo već kod par majstora, mijenjane sve lampe, podešeni biasi itd. Kod mene došlo jer ne funkcionira balans pot kako treba. Netko je ga je stavio između kanala volume pota, i baš ne reagira najbolje kako treba pa sam ga premjestio na mjesto gdje treba biti a koje je veoma "zanimljivo" jer se nisam susreo sa takvim načinom štelanja balansa. Na šemi se on nalazi u povratnoj vezi koja ide sa izlaznih trafoa prema katodi ecc83 koja služi kao okretačica faze. Budući da se sa ovim rihta povratna veza normalno mi je da jedan kanal postaje glasniji a drugi tiši,baš nekakvo čudno mjesto za balans pot.

1.jpg

2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Ned lis 24, 2021 7:10 pm

napokon se primio nekog posla a da ima veze sa hobijem...

nabavio sam si ovo pretpojačalo koje sam kao klinac oduvijek želio... nije u top 10 ali može dosta komercijalnih pretpojačala potući...

Firma je "KLEIN Elektronik" poznata i po svojim izlaznim modulima.... kojih također imam :mrgreen:

preamp_1_1.jpg

Došlo se do skidanja gumba sa potenciometra i tu je zapelo.... ne ide i ne ide.... Dok na kraju nije..... popustila osovina pota i izletila sa gumbom van !! :o

kad_gumb_ne_ide_dole_sa_pota.jpg

.....nemam riječi....

svejedno, ionako ide novi pot unutra...

Napraviti će se zamjena svih elektrolita, pota i očistiti selektor ulaza....

Napajanje je bilo vanjsko, toroid u svojoj kutiji.... Pošto ima dosta mjesta u ovoj kutiji budem razmislio da ga unutra ugradim...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Cindra » Ned lis 31, 2021 8:06 pm

Projektić koji se kiseli već godinu dana, EL86 kit koji sam udomio a započeo ga je Peo Pepeo. Nabavio 3mm bakrenu ploču još onomad i onda je stvar stala zbog 100 opstrukcija, jedna od njih je i neimanje alata za obradu metala. Nanišanit rupe za već polemljenu pločicu je prtljav posao dozlaboga
Danas napokon u radioni prijatelja od prijatelja dobio pristup ozbiljnoj stupnoj bušilici i krenulo prisjećanje na dane prakse u Končaru. Ploča izrezana i izbušena, sad glancanje i drveni okvir. Trafići bu ipak išli na drvo pa sam odrezal i dio bakra kaj je trebal ići ispod trafa.
Cindra

PostPostao/la dredder » Ned lis 31, 2021 9:23 pm

Slika

Podešavam gramofon, usput slušam. Mjesecima stajao na ormaru dok nisam nabavio kontrauteg, uzeta nova at520eb promijenio kabele do phona, još one tanke od zvučnice kroz ručku, to ću sutra. Za razliku od prošlog gramofona duplo je teži, ručka izgleda ozbiljnije, automatski, najviše mi se sviđa što da ne vidiš da se ploča okreće rekao bi da ne radi, koliko je ručka mirna.

e da, model je ITT 8013.
dredder

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon stu 01, 2021 9:37 am

Cindra napisao:Projektić koji se kiseli već godinu dana, EL86 kit koji sam udomio a započeo ga je Peo Pepeo. Nabavio 3mm bakrenu ploču još onomad i onda je stvar stala zbog 100 opstrukcija, jedna od njih je i neimanje alata za obradu metala. Nanišanit rupe za već polemljenu pločicu je prtljav posao dozlaboga
Danas napokon u radioni prijatelja od prijatelja dobio pristup ozbiljnoj stupnoj bušilici i krenulo prisjećanje na dane prakse u Končaru. Ploča izrezana i izbušena, sad glancanje i drveni okvir. Trafići bu ipak išli na drvo pa sam odrezal i dio bakra kaj je trebal ići ispod trafa.

bravo !! i sad otvori zasebnu temu da mi to sve tamo popratimo i ako imas kakvih pitanja da ti bude sve na jednome mjestu ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet stu 04, 2021 8:26 pm

jedno presvlacenje
imao sam srece da se stari furnir jako lagano skidao , mislim da je zbog podloge na koju se lijepio
da nije bilo tako samo bi novog zalijepio za starog...
novi furnir je orah , kojega sam kasnije malo potamnio bajcom
6 ruku poliuretan laka je bilo potrebno da se popune sve pore , dosta vremena treba za lakirat zvucnike kako treba..
izmedu svake ruke lagano pobrusim vodobrusnim 1200 pa i finijim, osim između prve i druge. Jer se jako lako skine sav lak i izbajcana povrsina drva . I onda se dobiju svijetle fleke koje treba popravljat...
Pao Pepeo

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica