Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 19, 2022 1:12 am

Čuj, stan je visok cijelih 2.4m tako da je klima niže lupao bi glavom u nju i samo bi mi smetala. Majstori koji su došli su stvarno dobri, svaka im čast. Prethodnom majstoru bi odvrnuo glavu,iako je stara klima radila 15tak godina i nije bilo razloga da se mijenja.Prethodni majstor je sve to dobro odradio da nije nigdje plin puštao itd. ali je usrao stvar tako što je izbušio rupu u zidu za cijevi točno na mjestu gdje one izlaze iz unutrašnje jedinice, tako da je spoj tih sa cijevima iz vanjske jedinice bio u zidu(a ne iza unutadnje jedinice kako treba).Nakon 15 godina puklo kaoflex crijevo za kondenzat točno tamo di izlazi van iz zida i ne možeš nikako da nadoštukaš, da idem mijenjati crijevo opet treba zvati majstora da zatvori plin, naradi se ko kreten da povuče unutarnju jedinicu zajedno sa "repom" od oko 4-5 metara bakrenih cijevi,kabela itd. jer je netko prije njega usrao stvar i još uvijek imam staru klimu koja nije inverter. Tako da sam lijepo nazvao rođaka koji se bavi sa klimama, pitao ima nekog od svojih radnika u Sisku da montiraju novu inverter klimu kako treba i problem riješen. Baš sam u prosincu i siječnju kada je bilo najhladnije imao račun za struju otprilike 80kn/mjesecu a klima je radila otprilike 7 sati na dan i meni je bilo sasvim ugodno za raditi.

Što se tiče "razvodne" kutije, razvodna kutija je 200x100x70mm. Nije mi niti u malom mozgu da bilo gdje u stanu stavljam one fi60mm okrugle.Tako da sam svugdje stavljao minimalno 100x100mm da ima prostora u njima.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Čet svi 19, 2022 10:17 am

Grunf, krasna barka. Kakav je motor ugrađen?

Evo, kad smo već kod klima, upravo sam je uzeo za majku (ima 80 godina) da ne bude više problema ljeti...
zunanja.jpg

notranja.jpg

Ok, klima ko klima, ova je bila skoro najjeftinija, za hlađenje je svaka OK. Razlike između njih su primjetne kod grijanja.
Ali ono što je zanimljivo: cijena od pre jednog mjeseca, kad sam je uzeo bila je 565€ sa montažom:
stara cena.jpg

A sada vidim da je ista takva 700€, u istoj trgovini:
nova cena.jpg

Pa ko je sad tu lud? Za dva tjedna su ih vjerovatno sakrili u magacin (kao nema ih, čekamo novu pošiljku) a sada iste prodaju za 135€ skuplje.... I to nije slučaj samo sa klimama, sve je poludilo... auti na primjer. Treba neka nova revolucija, čini mi se.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 19, 2022 5:03 pm

Grunfe i ostali električari, evo jedne slikice,ali to nije sve!! Na slici fale još tri crijeva da krkljanac bude gotov. :mrgreen: Bitno je da riješim situaciju na lijevoj strani jer to ide prema sobama i kuhinji gdje sam struju kompletno riješio pa da sada provučem sve nove žice, a desna strana ide prema osiguračima/satu a to može čekati.

280942246_578515253487750_5800923567446553838_n.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet svi 19, 2022 8:07 pm

Khadgar2007 napisao:Čuj, stan je visok cijelih 2.4m tako da je klima niže lupao bi glavom u nju i samo bi mi smetala. Majstori koji su došli su stvarno dobri, svaka im čast. Prethodnom majstoru bi odvrnuo glavu,iako je stara klima radila 15tak godina i nije bilo razloga da se mijenja.Prethodni majstor je sve to dobro odradio da nije nigdje plin puštao itd. ali je usrao stvar tako što je izbušio rupu u zidu za cijevi točno na mjestu gdje one izlaze iz unutrašnje jedinice, tako da je spoj tih sa cijevima iz vanjske jedinice bio u zidu(a ne iza unutadnje jedinice kako treba).Nakon 15 godina puklo kaoflex crijevo za kondenzat točno tamo di izlazi van iz zida i ne možeš nikako da nadoštukaš, da idem mijenjati crijevo opet treba zvati majstora da zatvori plin, naradi se ko kreten da povuče unutarnju jedinicu zajedno sa "repom" od oko 4-5 metara bakrenih cijevi,kabela itd. jer je netko prije njega usrao stvar i još uvijek imam staru klimu koja nije inverter. Tako da sam lijepo nazvao rođaka koji se bavi sa klimama, pitao ima nekog od svojih radnika u Sisku da montiraju novu inverter klimu kako treba i problem riješen. Baš sam u prosincu i siječnju kada je bilo najhladnije imao račun za struju otprilike 80kn/mjesecu a klima je radila otprilike 7 sati na dan i meni je bilo sasvim ugodno za raditi.

Što se tiče "razvodne" kutije, razvodna kutija je 200x100x70mm. Nije mi niti u malom mozgu da bilo gdje u stanu stavljam one fi60mm okrugle.Tako da sam svugdje stavljao minimalno 100x100mm da ima prostora u njima.

bolje ju je montirati malo niže, manje će se mučiti ventilator i lakše ćeš očistiti a i skupljati će manje prašine u sebe, to posebno vridi za inverter tj nove klime , pravi meštar je neće nikad montirati ciko uz plafon je će neko tući glavom u nju :lol: :lol:
ja se inače ne igram s tim malim klimicama , ja volim ove za velike dečke , 400A po fazi :lol: :lol: :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Čet svi 19, 2022 8:10 pm

Khadgar2007 napisao:Grunfe i ostali električari, evo jedne slikice,ali to nije sve!! Na slici fale još tri crijeva da krkljanac bude gotov. :mrgreen: Bitno je da riješim situaciju na lijevoj strani jer to ide prema sobama i kuhinji gdje sam struju kompletno riješio pa da sada provučem sve nove žice, a desna strana ide prema osiguračima/satu a to može čekati.

280942246_578515253487750_5800923567446553838_n.jpg

a što reći na ovo, kupus , još ti je tu klima koja ima SMPS od 700W , nju si treba vući posebno od RO- a ako misliš imati čisto napajanje u labosu
ja se ne bi falia ovakvim slikama :lol: :lol: :lol:
grunf

PostPostao/la grunf » Čet svi 19, 2022 8:16 pm

Fantocci napisao:Grunf, krasna barka. Kakav je motor ugrađen?

yanmar ,21ks, tri cilindra ,indirektno hlađen , prije je bia isto yanmar ali 18ks , dva cilindra,direktno hlađen i mogu reći da je yanmar top što se tiče brodskih motora , ja sam u didovom brodu ima isto yanmar ali ležeči 6KS i s njin san tuka buru od 120km/h :lol: :lol:

Fantocci napisao:Evo, kad smo već kod klima, upravo sam je uzeo za majku (ima 80 godina) da ne bude više problema ljeti...
zunanja.jpg

notranja.jpg

Ok, klima ko klima, ova je bila skoro najjeftinija, za hlađenje je svaka OK. Razlike između njih su primjetne kod grijanja.
Ali ono što je zanimljivo: cijena od pre jednog mjeseca, kad sam je uzeo bila je 565€ sa montažom:
stara cena.jpg

A sada vidim da je ista takva 700€, u istoj trgovini:
nova cena.jpg

Pa ko je sad tu lud? Za dva tjedna su ih vjerovatno sakrili u magacin (kao nema ih, čekamo novu pošiljku) a sada iste prodaju za 135€ skuplje.... I to nije slučaj samo sa klimama, sve je poludilo... auti na primjer. Treba neka nova revolucija, čini mi se.

nije nikakva prevara , fali i njima djelova ,neke tvornice su se i zatvorile zbog toga ,cjena bakra je otišla u nebesa , nedostaje poluvodiča ,svega, tako da nas čekaju mislim i gori dani :?
grunf

PostPostao/la grunf » Čet svi 19, 2022 8:28 pm

ovo je za pamuka i ziku, pogled sa škvera
grunf

PostPostao/la Schultz » Čet svi 19, 2022 9:03 pm

Malo sam bio i ja u Dalmaciji...

Poslom. Tamo i nazad... U jednom danu. Još nisam došao k sebi. Malo je predaleko u jednom danu otići do Komarne, odspojiti i nakrcati trafostanicu, stati na spizu u Opuzen i nazad doma... Još sa mjenjačem na Scaniji u safe-modu...

Neka, sve je to za ljude...

20220518_102407.jpg

20220518_105718.jpg
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 19, 2022 9:53 pm

A što misliš zašto ću imati četiri "ulaza" u kutiju,svaki za jedan kabel od osigurača. Jedan za dio rasvjete, drugi za klimu+dio utičnica, i druga dva od kojih jedan ide od kutije sa osiguračima do labosa,a drugi isto od kutije sa osiguračima do "slušaone". To što će prolaziti kroz razvodne kutije me uopće ne tangira jer će biti bome dugački kablovi pa bolje da imam neki nadzor pri provlačenju nego na slijepo da provlačim 15+ metara kabela kroz cijevi.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet svi 19, 2022 10:24 pm

klimu si triba odvojiti i staviti je na KZS-ovku i labos na svoju KZS-ovku i nikakve razvodne kutije po zidovima ,malo štemanja nije nikog ubilo , da vidiš moje električare kako ruju po zidovima , tako se to danas radi ;)

jednom sam morao provjeriti instalaciju u jednoj kući nakon obnove sa Metrel-om i dio kuhinje nije prošao , a dok smo našli problem ubili smo se jer je razvodna kutija bila skrivena ispod novih tapeta i nismo ni znali za nju i baš je tu bila nekakva petljanija i greška
kad završiš posudi od nekog Metrel-a i iščekiraj instalaciju i bit ćeš miran ;)

https://eshop.micronix.eu/measurement-equipment/industrial-testers/tools-for-revision-tecnician/multifunction-installation-testers/eurotest-st-61557.html
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica