Tražio sam nešto drugo, ali iz "nepreglednih dubina Ali-babine pećine" su izronili germanijski tranzistori 2N3618 -MOTOROLA!
Kupio sam ih jako davno, negdje ~70-ih godina prošlog stoljeća s namjerom da napravim 2 izlazna pojačala bolje kvalitete za univerzalno korištenje.
Na to me potakao izuzetno ugodan i dopadljiv ton jednog MEAZZI razglasa (nikako se ne mogu sjetiti modela!?

) koji je također u izlazu imao 2 pojačala sa germanijskim tranzistorima. Spomenuto pojačalo je bilo izuzetno dobro napravljeno pa je i slušanje glazbe u kućnim uvjetima bilo konkurentno sa bilo kojim HI-FI uređajem iz onoga doba.
Kupio sam ih u Italiji (Trst, gdje su prvo naručeni, pa onada u drugom dolasku preuzeti!) 50 komada i ne sjećam se cijene, ali pamtim da su bili vrlo skupi, odnosno jedan je koštao negdje u visini cijene jedne EL34 firme MÜLLARD čega se dobro sjećam jer sam i njih naručio i kupio 100 komada (od njih nije preostao niti jedan komad!

). U međuvremenu sam negdje "potrošio" jedan pa ih je preostalo 49, ali i to je dovoljan broj za bilo kakav projekt sa njima.
Kratki podaci o 2N3618:
Uce~60/75V, Ic~7/15A, P~77W, Hfe~60/150(Ic~0,5A), Hfe~30(Ic~7A), Ucb~100V
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.