Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la micro » Sri ožu 08, 2023 4:43 pm

Sa allexpresa prazne spulne sa limovima , malih su dimenzija , namotano 3 sloja 1,2mm zice , mozda bi stalo max 5 slojeva.
Bez limova u bobini , ovaj kineski lcr pokazuje 42uH
Slika
bez limova u bobini pokazuje 263uH
Slika

Trebace puno vece plasticne spulne za skretnice za zvucnike.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri ožu 08, 2023 5:31 pm

Dobro je, oba mjerenja su bez limova u kalemu,a pokazuju totalno drugačiji rezultat. :mrgreen:

Za kakve zvučnike radiš skretnice?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Sri ožu 08, 2023 9:49 pm

Greska , drugi je sa limovima. Za neke kutije u kojima mjenjam peerless 8 kojima se raspao spuzvasti ovjes , moze se kupiti ovjes ali , ubacujem dayton audio RS225A , papirne membrane, a onda imam i djelove za neku skanovu kutiju , TL, one 8535 sto im lemna pasta pojela pletenice , popravio a imam i par fountek drajvera.

Gledao da kupim gotove , izadje vise nego sve ostalo :) , motanje na zraku , za recimo 4mH treba pola kile 1,4mm bakra :) , idem na zavojnice sa limovima, ako je veca od recimo 0,5mH , nasao i vece spulne sa limovima na aliekspresu.
micro

PostPostao/la Bepone » Čet ožu 09, 2023 1:35 pm

do sutra treba zgotoviti 2-3 pojacala i jedne zvucnike radi slusnog sesssiona.. u teoriji to niti nije moguce :lol:
evo jedan epiphone ex gibson iz 60tih za sastavit..netko mu je ocerupao trafoe...i lampe ce trebat preozicit od 6EU7 na ECC83..lijepi miris oksidiranog voska i masti iz rane mladosti :P
epiphone.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 09, 2023 6:53 pm

Onaj Telequipment D755 je danas došao na red. Nakon što su kondenzatori jedno dva dana bili na strujnom tretmanu danas sam ih išao ugraditi na pločicu napajanja. Za sada sam uz kondenzatore koji su procurili na toj pločici zamijenio sve ispravljačke diode jer ih je elektrolit iz kondova zahvatio pa da ne riskiram stavio sam nove 1n4007. Složio nazad sve u osciloskop,provjerio sa zujalicom da nema neki kratki spoj i sve je spremno za opalenje...naravno preko žarulje. Uključim ja i vidim lampice svijetle ali nema ništa na ekranu. Odmah padne na pamet najcrnji scenarij da je VN trafo otišao u vječna lovišta jer je osigurač na 30V liniji koja ide na HV pcb vrisnuo,ali je budi lijen idem premjeriti napone, a ono sve i jedan je niži nego što bi trebao biti. Sjetim se ja kako sam proveo nekoliko dana sa onim Lecroyem 9310 tražeći kvar u svičeru kojega nije niti bilo, tako izbacim žarulju iz jednadžbe i uštekam skop direktno na 230VAC, a ono proradi,svi naponi su manje više koliko trebaju biti.

Telequipment D755 1.jpg

Za danas je dosta. Sutra ću malo prelistati service manual da vidim što od "kalibracije" mogu da napravim iako to neće biti puno, ali ću probati sve DC napone ako ima neki trimer podesiti na nominalnu vrijednost.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub ožu 11, 2023 9:37 pm

Mislio sam otvoriti temu ali nema potrebe jer nije bilo nikakvog podešavanja napona niti ičega dugoga pa evo tek par slika. Izmjerio sam DC napone prije nego što sam stavio nove kondenzatore u ostatku napajanja i fulali su za nekih 0,5V-2V ovisno da li je u pitanju niski napon ili nešto viši(105VDC), ali nakon zamjene svih elektrolita u napajanju naponi su sjeli na svoje mjesto +/- nekoliko desetaka mV. Inače ovi stari elektroliti manjih vrijednosti na mjerenju su sasvim ok ako se usporede sa novim koje sam stavio ali izgleda da godine čine svoje kao što je voltmetar pokazao. Tako da zapravo nisam niti pipnuo trimere za podešavanje tih napona.

Telequipment D755 (2).JPG

Telequipment D755 (11).JPG

Telequipment D755 (10).JPG

E sada ima jedna zanimljivost. Nakon što sam podesio astigmatizam,trace rotation, idem podesiti fokus i podesim da je linija baš fino tanka. Spojim neki signal sa ton generatora da vidim na što liči a ono linija se zadebljala samo tako, ne mogu vjerovati. Podesim ponovo fokus da dobijem fino tanku liniju sinusoide i kao što se vidi na slici. Otpojim ja signal a ono linija više nije u fokusu... Kako sam do sada imao samo Tektronixe možda sam malo razmažen ali baš mi je ovo čudno. Dok sam radio u rtv servisu imao sam tamo običnog Hamega ali nisam ga nešto puno koristio pa nemam pojma(a bome sam i zaboravio) da li je i on imao ovakav problem.

Telequipment D755 (12).JPG

Telequipment D755 (13).JPG

Da ponovo okačim sliku iz prethodnog posta. Ne znam koliko se vidi ali ovo je zapravo skop koji ima nazovi pluginove. Slika baš nije iz najboljeg kuta ali odozgora se može vidjeti da se koriste kućišta kao kod TM500 ili 5000 serije za vertikalni i horizontalni stupanj(lijevo i desno), jest da su malo proširena sa dodatnim limovima ali baza je u biti ista. Jedini problem sa ovim pluginovima je da se baš ne mogu izvaditi i zamijeniti bez da se gornji poklopac skopa otvori i odžarafi par šarafa koje drže pluginove na mjestima. Ukupno ima četiri plugina za vertikalni supanj i dva za horizontalni.
Telequipment D755 1.jpg
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Sub ožu 11, 2023 10:26 pm

interesantan brum 100Hz na jednom rock gitarskom pojacalu...100Hz znaci da dolazi od ispravljanja?

ali DC napon je svugdje stabilan i lijepo isfiltriran.. osciloskopom ga pronasao na izlazu iz predpojacala gdje je vec jako signal pojacan, a dolazi iz prve lampe..
100hz.jpg
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub ožu 11, 2023 10:27 pm

prva lampa nova novcata ECC83 EH
ecc83a.jpg
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub ožu 11, 2023 10:27 pm

izvadim je van.. signal:
nic.jpg
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub ožu 11, 2023 10:28 pm

ubacim NOS ECC83..
ecc83.jpg
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica