Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Topolino » Uto ožu 07, 2023 10:26 pm

Jos tražim sanjam sistem koji će ovu pjesmu odsvirati da me iskreno duša zaboli.
Watch on youtube.com
Topolino

PostPostao/la Fantocci » Čet ožu 09, 2023 12:13 pm

Ovo nema baš veze sa elektronikom ali ima sa slušanjem muzike. I nije se dešavalo danas nego prije par godina, dok sam gradio kuću, pa ako nekoga zanima ili je u sličnoj dilemi može pročitati.

Kuća mi je inače od Ytonga (ili kako mi kažemo siporeksa) koji je dobar izolativni materijal za toplinu ali prilično loš za zvuk. Sve se čuje kroz njega:
House.JPG

Pošto sam napokon uspio doći do svoje muške jazzbine za slušanje muzike, htio sam je i dodatno izolirati, jer je sa druge strane zida u potkrovlju dječja soba.
Želio sam siguran rezultat bez puno eksperimentiranja, pošto kod takvog posla i nema vremena za ponavljanja ili popravke, jer novi majstori čekaju na svoj red...
Upotrijebio sam program za preračunavanje gradbene akustike i pokušao odrediti sastav zida između te dvije prostorije, da bude prigušenje što veće a debljina što manja, da ne gubim puno prostora.

Kao osnovu za početak u program sam ubacio postojeći zid od siporeksa debljine 12,5cm, sa obje strane ožbukan. Rezultat sa izračunatim prosjekom od Rw=45dB nije zadovoljio standard prigušenja od 52dB između dva stana (što sam i očekivao):
1_osnovni_zid.jpg

(ovaj vodeni tisk je osveta od Photobucketa jer nisam poručio njihov hosting)
Svi znamo da je kamena vuna odlična za zvučnu izolaciju i relativno je jeftina pa i dostupna svugdje. Što je tvrđa, teža i masivnija, bit će bolja kao zvučni izolator. Zbog toga sam se odlučio testirati rezultat sa Termotop, to je inače materijal, koji se stavlja iznad drvene krovne konstrukcije kao dodatna izolacija kod uređenja potkrovlja starijih kuća. Njegova volumenska masa je 150kg/m3 što je dosta teže od obične vune.
https://pim.knaufinsulation.com/files/d ... 5209a7.pdf

Ako nalijepim preko zida Termotop najmanje debljine 6 cm rezultat mi sa 60dB već premašuje zahtjeve standarda. Završni sloj je samo mrežica+ljepilo kao kod fasade (Termotop je ravan i čvrst pa omogućava takvu obradu), znači bez klasične žbuke:
2_Zid_Termotop_fasada.jpg

A ako bi išao i korak dalje i umjesto „fasade“ preko Termotopa stavio gips ploću od 12.5mm dobio bi još za 5dB bolji rezultat (ove krivulje mi baš nisu jasne pa sam gledao samo brojčani rezultat):
3_Zid_Termotop_gips.jpg

Ipak, za to se nisam odlučio jer sam htio što tanji zid a treba računati i s time, da zvuk ne prolazi samo kroz pregradni zid nego i kroz bočne, pod te strop pa nema smisla pretjerivati na jednom mjestu, ako ti curi i pored.
Isto tako sam se već u početku odlučio, da ću raditi bez uobičajene pocinčane podkonstrukcije, kojom si pomažu gips izvođači, jer ona funkcionira kao nepoželjni zvučni most ("kratak zvučni spoj"), preko kojeg se zvuk puno lakše širi nego preko vune, pa ju je najbolje izbjeći. Ali zato ti opet treba veoma tvrda samostojeća vuna, koja ne treba potporu nego je dovoljno čvrsta sama po sebi.
Pa sam onda nabavio i nalijepio taj 6cm Termotop i obavio posao.
4_termotop.jpg

5_lepljenje.jpg

6_zalepljeno.jpg

Preko toga je onda išla samo još mrežica, ljepilo i gletanje te boja.

Sada bi vjerovatno odradio završnu obradu sa rupičastim akustik gipsom i time povećao i apsorbciju u samom prostoru, koje sad i nemam, jer mi je prvenstveni cilj bila zvučna izolacija između prostora a ne podešavanje akustike u slušaoni.
Za to su nužna i mjerenja, eksperimentiranje i vrijeme, što bi sada sa mjernim mikrofonom i REW programom lakše mogao odraditi. Tada nisam, jer bez pokućstva u praznom prostoru i nema puno smisla.

Inače, na trgu ima i veoma dobrih (boljih) te veoma skupih namjenskih materijala, kao na primjer ovaj, koji na maloj debljini postiže velika prigušenja uz pomoć tvrde gume na gips ploći:
https://www.trgovina-kalcer.si/izolacij ... s-3-z-gumo

...ali meni je cilj bio i optimum uloženo/dobiveno.

To je ovaj zid iza:
stojala.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Master of disaster » Pet ožu 10, 2023 7:54 am

Super! Sada još dobro zvučno tretirati sobu, i onda je kompletan posao obavljen. :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ožu 10, 2023 8:43 am

Odličan post Fantocci,mogao si slobodno otvoriti novu temu u recimo zvučničkom podforumu i tamo ga napisati.
Koji si program koristio za izračun zvučne izolacije?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Pet ožu 10, 2023 10:49 am

Hvala. Radi se o programu URSA akustika. Nekad je bio sasvim free (ali je to bila neka starija verzija), a sada vidim, da su ga počeli prodavati: https://www.ursa.si/program-ursa-akustika

(ali mislim da izračune još uvijek možeš raditi, samo bez zvaničnog eksporta u smislu elaborata)

Što se tiče uređenja akustike u samom prostoru, nešto sam već radio na tome, malo mjerio, računao... prilično složen posao i nije dovršen.
Malo mi situaciju olakšava činjenica, da se radi o sobi u potkrovlju gdje je strop nakošen. Znamo već iz zvučnika da je bolje za smanjivanje stojnih valova, ako dve suprotne strane nisu paralelne.

Ali još uvijek imam određene probleme, neke rezonancije i rupe na basovima, pa tražim rješenje u vidu Heimholtz resonatora ili nešto slično. Vidjeću...
Fantocci

PostPostao/la grunf » Pon ožu 13, 2023 7:36 pm

Fantocci napisao:
Ali još uvijek imam određene probleme, neke rezonancije i rupe na basovima, pa tražim rješenje u vidu Heimholtz resonatora ili nešto slično. Vidjeću...

taj B&W ima malo naglašeniji bas i ne voli biti blizu zida
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Pon ožu 13, 2023 7:39 pm

taman je stala u materin sudoper ,a moran se pofaliti i da su prve šparoge jučer završile u teću :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon ožu 13, 2023 7:43 pm

Ja sam baš neki tjedan vidio ovdje kod mene u ribarnici da su dobili neke kapitalce od lignji, bome sam se začudio jer uvijek imaju male komade.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pon ožu 13, 2023 8:04 pm

Khadgar2007 napisao:Ja sam baš neki tjedan vidio ovdje kod mene u ribarnici da su dobili neke kapitalce od lignji, bome sam se začudio jer uvijek imaju male komade.

sigurno nije iz jadrana to šta si vidia na peškariji , lignje od kila se prodaju puno prije nego šta dođu do peškarije , a kad san bia dita to je bila mira i moga si ako si zna u jednu veče spremiti u škrinju nekih 50kg , danas o tome možemo samo maštati :(
grunf

PostPostao/la grunf » Pon ožu 20, 2023 10:36 pm

dok nije počela gužva treba iskoristiti priliku
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica