Fantocci napisao:Imaš rez u najkritičnijem dijelu spektra, tamo gdje je uho najosjetljivije na izobličenja. Po meni ti bi dobro legao srednjetonac, jer bas ne ide više.
Nisam do sada radio sa zvucnicima. Na vodopadu se vidi na pocetku grafa basrefleks nazovimo je grba(rezonantna frekvencija kutije) , cijev je 65mm precnika i 110mm duzine , po proracunu je kratka i rezonantna frekvencija je visoko , da je duza cijev i manji precnik trebala bi da bude oko 40hz a ne kao na snimku 70Hz, moja pretpostavka.
Onda problem od 300 do 500Hz, kolega je spomenuo bafle, a moguce i jos nedostatak damping spuzve na nekim zidovima kutije pa rezonira , a i kablove od konektora do zvucnika ostavio da vise , a kablovi su pletenice od cak 6 ili 8 zica , izolacija na zicama teflon , pa su tvrde ( te zice je pravio neko od koga sam kupio kutije) , ovo je isto samo pretpostavka da je i to moguci izvor problema.
Ovo na 1kHz je rez na skretnici , ali postoji problem sa visokotoncem koji ne ide ispod 1kHz a bas je izgleda rezan na malo visoj frekvenciji tako da postoji preklapanje i onda je tu grba , trebalo bi bas rezati 100tinak hz nize , moja pretpostavka ali u sotveru za proracune skretnica se to desava ali ako spustim frekvenciju grba nestaje , lako je u simulaciji , ovdje moram dodati induktivitet, a sto je opet pretpostavka a ne mora da bude , ali mislim da je visokotonac tu visak i treba dobar full ranger i sjecenje nize.
dayton bas RS225P bi trebao biti idealan za bass refleks , laka membrana , mali Qts , po teorioji i on ne bi trebao da pravi neki problem , po teoriji

ova verija sa papirnom membranom ima rupu na 800 do 1000Hz , alu verija nema tu rupu ali je slabija u niskom dijelu na pocetku spektra od ove papirne.
Posto je to jos u izradi , lijepim opet na gole zidove damping piramidalnu spuzvu( nije sva uklonjena na nekima stoji) , pricvrsticu kablove unutra , ako bude moguce u postojecu bas refleks cijev ubaciti duzu cijev i tjunirati kutiju na oko 40hz , eventualno korekcija skretnice, imam sa cim mjeriti , dok uhvatim vremena

I ovako je slusljivo , ne bih rekao da ima problem u visem dijelu spektra.