Opremanje radionice

Re: Opremanje radionice

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri lip 28, 2023 7:49 pm

za rodendan sam si poklonio ( tu nikad ne fulam ) jednu sitnu al dinamitnu igracku
aku puhalicu , nju sam ponajvise uzeo za ispuhivat vodu s motora kad ga opetrem i za je drzat u stolarskoj radioni za cistit strojeve i stol od piljevine. Naravno i za lisce i sl. je odlicna , a iznenadila me koliko jako uspije puhat.
ok na drugoj brzini brzo pocucla ovu naj manju bateriju koju imam... u prvoj brzini radi dugo
iako jos nisam probao , vjerujem da ni jedno roštiljanje nece vise biti isto :auto-dirtbike:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Sri lip 28, 2023 7:52 pm

Pao Pepeo napisao:za rodendan sam si poklonio ( tu nikad ne fulam ) jednu sitnu al dinamitnu igracku
aku puhalicu , nju sam ponajvise uzeo za ispuhivat vodu s motora kad ga opetrem i za je drzat u stolarskoj radioni za cistit strojeve i stol od piljevine. Naravno i za lisce i sl. je odlicna , a iznenadila me koliko jako uspije puhat.
ok na drugoj brzini brzo pocucla ovu naj manju bateriju koju imam... u prvoj brzini radi dugo
iako jos nisam probao , vjerujem da ni jedno roštiljanje nece vise biti isto :auto-dirtbike:

Gdje si kupio tu alatku i koliko je koštala?
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri lip 28, 2023 8:15 pm

sa postarinom 89 e , tu sam uzeo u 2 dana je stigla, naj jeftinije kod nas u hr https://www.mall.hr/puhaci-i-usisavaci/ ... -usisavaci
ali dolazi bez baterije i bez punjaca
ja od plavog bosch-a imam busilicu , punjac i 3bat. pa zato sam uzeo nju
tako male puhalice ti rade isto makita , enhel ( jeftinije ) dewalt i milwaukee ( skuplje )
od makite je zgodna jer ju se lako pretvori u usisavac , pogledaj
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Čet lip 29, 2023 6:29 am

Pao Pepeo napisao:... vjerujem da ni jedno roštiljanje nece vise biti isto :auto-dirtbike:

E to je ispravan stav! :clap: :dance: :clap: :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Edison » Čet lip 29, 2023 8:39 am

Master of disaster napisao:
Pao Pepeo napisao:... vjerujem da ni jedno roštiljanje nece vise biti isto :auto-dirtbike:

E to je ispravan stav! :clap: :dance: :clap: :clap:

Otpuhat ce cevape... :lol:
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Čet lip 29, 2023 9:31 am

Pao Pepeo napisao:iako jos nisam probao , vjerujem da ni jedno roštiljanje nece vise biti isto :auto-dirtbike:

Taman za otpuhat 'ribu' životinjama, dok se pravo meso peče :mrgreen: :)
tom_hifi

PostPostao/la Fantocci » Pon kol 21, 2023 3:44 pm

Bio sam u Švedskoj kod prijatelja, koji se kao profesijom bavi učenjem lemljenja. Polaznici njegovog kursa su obično slani iz velikih tvrtki koje se bave i elektronikom (Ericsson, SAAB, Bofors... najčešće iz njihove vojne industrije). Veoma dobro živi od toga.

Da spojim ugodno sa korisnim odradio sam i ja jedan skraćeni kurs kod njega, pošto moje sposobnosti lemljenja nisu baš na željenoj razini.
Ima kabinet sa 20 radnih mjesta, koje izgledaju otprilike ovako:
Delovno mesto 1a.jpg

Delovno mesto 1b.jpg

Najprije sam učio lemljenje SMD uz pomoć elektronskog mikroskopa:
Lemljenje SMD.jpg

.. a onda i razlemjivanje istih najprije sa specialnim alatom koji zbog cijene nije dostupan svakome:
Razlemljivanje sa specialnim alatom 1.jpg

..rezultat je veoma brz i precizan:
Razlemljivanje sa specialnim alatom 2.jpg

A zatim još "amatersku" verziju sa običnim puhalom na vrući zrak, koji može raditi svaki kod kuće.
Razlemljivanje sa vrućim zrakom.jpg

Na kraju mi je darovao jedan od svojih starijih mikroskopa i postaju za lemljenje, koje ne treba više pa mogu ovu temu smjestiti u "opremanje radionice".
Mikroskop.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon kol 21, 2023 5:03 pm

I kakvo je njegovo mišljenje o smeću zvanom Sn99%?
Inače zanimljiva stvarčica za odlemljivanje ICa, pretpostavljam da nakon što se tinol zagrije i IC je slobodan, vakuum pumpa ga povuče prema gore?

Mikroskop je puni pogodak, neka te dobro služi. Ja sam si isto prije par godina na banggoodu kupio jedan takav i iako ne mogu reći da ga stalno koristim i teško da mi se isplatio svejedno je odlična investicija. Optika je optika, a onu kinesku digitaliju sa LCDima neka koriste neznalice. :P
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Pon kol 21, 2023 6:41 pm

Rekao je da se ne branim upotrebe klasičnog materijala (sa olovom), jer se njime ljepše radi i na nižoj temperaturi.
Da, ona postaja za razlemljivanje radi baš tako kako si napisao.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon stu 06, 2023 5:08 pm

Za divno čudo kada Banzai ima nečega na lageru izgleda da su brzi sa dostavom. :mrgreen:

Ilimzn mi preporučio da za čišćenje prekidača i sličnih stvarčica u osciloskopima je dobro nabaviti neko kvalitetno sredstvo poput Deoxita pa sam ga poslušao(nekada se i to desi :lol: ). Onda sam gledao što bi mogao kupiti još tamo da ne naručujem samo taj sprej i ugledam kliješta za skidanje izolacije. Kako su se moja stara(20+ godina) raspala od upotrebe i već duže vrijeme mislim nabaviti nova, odlučio sam se na ova malo skuplja. Takav tip kliješta sam posudio od prijatelja i kod mene su na dužoj posudbi već pola godina i fino je sa njima raditi, pa sam odlučio nabaviti ne ista ali koja rade na istom principu. I stara koja sam imao radila su na istom principu ali su bila neka no name koja sam dobio na natjecanju iz elektronike u srednjoj školi.

banzai.jpg
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala