PCB Exposure Box

PCB Exposure Box

PostPostao/la mishox » Uto kol 27, 2013 3:25 pm

Po naški: kutija za fotoosvjetljivanje tiskanih pločica (u daljnjem tekstu "KZFOTP").

Dojadilo mi kod frenda fotoovjetljivat' pločice (tih 3-4 puta u životu) pa sam odlučio napraviti si nekakvu vlastitu.

Odmah na početku postavih nekoliko uvjeta:
- da je što nepreciznije izrađena, jer preciznost pojede 3 puta više vremena pri izradi;
- da su unutra LED UV diode, a ne lampe
- da je napravljena od dijelova pronađenih u radionici (ništa ne kupovati!)
- da je dimenzije 160x200, tj da stane velika pločica ili dvije euro formata
- ne treba biti dvostrano osvjetljivanje

E pa počeo od ovoga: "lenjir" + mediapan stranica koja je ostala od kuhinjskog marifetluka.

Slika

Pa kad se sve to ispili, onda izgleda ovako:

Slika

Umjesto stakla sam koristio pleksiglas. Pametniji od mene tvrde da bolje propušta UV svjetlo, a još kad se lagano pobrusi, još bolje raspršuje svjetlo po sebi. Ljubi ga deda.
Prelakirao običnim crnim sprejem iz boce (metallic effekt), a zbog svojstva upijanja mediapana, dobije se zanimljiva tekstura. Postavljanje alu profila koji će to sve držat da se ne raspadne:

Slika

Pola kutije:

Slika

Napredak je očit. Postavljene i spužvaste nogice:

Slika

Pogled unutra gdje će biti smještene LED-ice:

Slika

A evo i poklopca:

Slika

Unutar poklopca će biti smještena sva elektronika (osim samih LED-ica). Tako da se vrlo jednostavno može pristupiti ako nešto krepe --> riječ je o radioničkom uređaju :hand: .

The magic box:

Slika

Slika

Ovo je na kraju poravnato :clap:
... ali zakleo sam se da neće biti precizno. Tako da mi je pojelo dodatni sat.

Slika

Slika

Postavljen plex:

Slika

... slijedi kasnije i nastavak ...
---------------------
http://www.misho.info
mishox

Re: PCB Exposure Box

PostPostao/la s@ki » Uto kol 27, 2013 3:51 pm

konstruktivna kritika:
ne ulazeć u to što bolje provodi UV svijetlo skrenuo bih pozornost da bi u idealnom slučaju svjetlo trebalo dolaziti okomito na pločicu a ti ga rašpanjem površine raspršuješ tik uz predložak/pločicu.
Vrlo lako ti može doći do "overexposure.a" ilitiga da ti linije budu tanje nego što trebaju i/ili muljave po rubu.
Ovo sad naravno ovisi u hrpi faktora kao što su debljina linije, udaljenost, jačina svjetla, foto laku i razvijaču.
Naravno, ako su linije debele, tipa 2-3mm i sl tak ti je svejedno i raditi će super.

E sad, da li si išao u nepotrebnu investiciju ili ne ti najbolje znaš, ali stvar koja provjereno dobro radi je da uzmeš kučište starog scannera i u njega nabiješ lampe/LED a košta ravno 50kn ako uzimaš peko oglasnika ili manje ako prošetaš nekakvim sajmom.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la mishox » Uto kol 27, 2013 3:57 pm

a gle, ionako pada po pločici, odbija se od svuda itd... Napravio sam test i mogu ti reći da je moguće raditi vrlo tanke linije. Nema bojazni od overexposure-a :dance:

Htio sam najprije napraviti od tih skenera, ali:
- nezgrapni su i veći su od A4 formata, nepotrebno zauzimaju mjesto po ionako zakrčenom radioničkom stolu --> loša ideja
- za UV LED-ice je potrebna udaljenost od nekih 10+ cm jer im je kut rasipa svjetla 20-25°. Skeneri su daleko plići i pogodni su isključivo za UV fluoroscentne lampe, ne i za LED --> loša ideja

Tako da.... :D
A još kad je i 100% DIY.
I malte ne džabe.
Zadnja izmjena: mishox; Uto kol 27, 2013 4:12 pm; ukupno mijenjano 3 put/a.
---------------------
mishox

PostPostao/la sonny » Uto kol 27, 2013 4:02 pm

Mishox, samo udaraj sa kritikama po našem s@kiju :D
On se boji konkurencije, pa zato malo trkelja :mrgreen:

Kutija je odlična...
Ja bih je iskoristio za skladištenje recimo kondenzatora :D
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la mishox » Uto kol 27, 2013 4:10 pm

ma kutija je mrak! :) Ja bi ju poslije iskoristio za mađioničarske trikove.
A može ti poslužiti za UV tretiranje tih kondenzatora. Možda im smanji ESR. :D

joj, tek sad sam skužio s@kijev avatar. Pun je PCB pločica. :ugeek: :lol:
---------------------
mishox

PostPostao/la s@ki » Uto kol 27, 2013 5:01 pm

hmm.. da.. opaska je napisana u najboljoj namjeri obzirom da sam probao vjerojatno 90% načina izrade pločica, više ili manje uspješno.Ako se govor iz, na kraju krajeva siromašnog, iskustva tumači strahom od konkurencije.. hebiga :D

Ako se "konkurencija" može pomoći sa količinom od jedne pločice u mjesec dva koje "prodam", samo naprijed.
no možda bolje da šutim.... :whistle:
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Dean » Uto kol 27, 2013 6:03 pm

Kutija je fora ! :dance: No ja bih svakako stavio staklo. Prozirno.
Primjetio sam i kod S@kija i kod tebe; Lampe su dole? znači staviš film, na to pločicu i poklopiš?
Meni je to nelogično. Ja na crnu podlogu stavim pločicu, na nju film, nariktam...poklopim staklom (debelim) i osvjetlim.. Meni je to nekak logičnije. :twocents-mytwocents:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la mishox » Uto kol 27, 2013 6:10 pm

S@ki:
Bez brige :). Nitko nije nista lose shvatio... tu smo da si damo oduska i zafrkanciju.
Anyway, na ovom podrucju sam amater ito zesci. A niti imam vremena niti volje raditi za ikoga plocice ;).

P.s.: opaska je na mjestu.

Dean:
da. Stavim film, plocicu i sve poklopim staklom. Jer su ledice dolje. Stabilnije je kuciste.. led mora biti udaljeno od plocice. mislim, mogu kao i ti to isto raditi samo okrenem kuciste naopacke.
---------------------
mishox

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto kol 27, 2013 8:01 pm

Ja se ne mogu pohvaliti da sam radio osvjetljavanje pločica na više načina jer od kada sam kupio živinu lampu i nabavio pripadajuću prigušnicu tako radim pločice već preko 10 godina. Uzeta je kartonska kutija visine cirka 40-50cm,na vrhu je probušena rupa za grlo lampe i između lampe i pločice je cirka 30cm. Vrijeme osvjetljavanja je oko 3min. Na stol stavim onu protukliznu podlogu(hvala Pamook) koja se nađe po šoping centrima,na to pločicu,pa film i pokrijem staklom i poklopim sve to sa kutijom.
Možda bi se trebao poigrati sa starim printerom i nešto iskemijati jer bi vjerojatno bilo praktičnije ali ovo sve ovo vrijeme radi ko urica pa mi se nije dalo igrati se sa mjerenjem novog vremena osvjetljavanja kada bi lampe bile tek 1-2cm udaljene od pločice. Osim toga moooožda bi svjetlost na tako maloj udaljenosti prošla kroz toner.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Uto kol 27, 2013 8:09 pm

Nikad nisam napravio ni jednu tiskanu plocicu. Koristim iskljucivo busene plocice i spajam P2P na njima. No s@ki je u pravu sto se stakla tice. Obicno cisto staklo, ostar i definiran rub linije, imamo samo dvije refleksije s povrsina stakla. Mutno i bruseno staklo, jos gore plexi, difuzno svjetlo i mekan, neostar rub linije. Cista fizika, tj. optika. Sad, koliko ce se to manifestirati u praksi... treba provjeriti.

Ja bih isao na cisto staklo, i cim tanje.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala