EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

Re: EL86 Push-Pull (mozda PSE?)

PostPostao/la Bepone » Sub pro 08, 2018 9:54 am

valjda se shvatilo sto pisem , ako ne evo jos jednom, za svaki slucaj! bitno da na kraju slovek napreduje!
treba kod gitarskih doc do neke rutine, 10,20,30 pojacala...,i gust je svaki put , uzivanje, a ne patnja. ne uzima puno vremena a niti troska.
za radit gitarsko pojacalo treba preko 100 caka, svaki put neka nauci jednu dvije, ide se napred... s time da, kad je to ISTOG pojacala ,to je i najbrzi sistem za nesto naucit, jer svaki puta ce drugacije polozit zice a u tom grmu lezi zec, kako stoje zice i naucit ce nesto novo.. procitat primijenit poslusat , odsvirat i tako ukrug. pa se nesto drugacije poslozi i nakraju se vidi sto je bilo najbolje. promijenit ce i tip komponenti pa ce vidjeti i to kako utjece!
prakticki to izgleda ovako
1 sastavljanje 2 dana
5 sastavljanja 10 dana
u 10 dana= novi covjek, sa novim pogledima na nevidljivo :dance:
Bepone

PostPostao/la Edison » Sub pro 08, 2018 11:43 am

Nikad nisam gradio gitarsko pojacalo pa nisam ni upoznat s posebitostima takve gradnje. Medjutim, napravio sam dosta hi-fi cjevnih pojacala. Mislim da ne treba 5x graditi istu stvar i tako uciti. Bolje je 5x razmisljati i izgraditi pojacalo u svojoj glavi, a onda ga jednom, najvise dvaput, i fizicki sastaviti. Jos je bolje 10x razmislajti!

Treba puno citati, koristiti strucne knjige, razgovarati s iskusnijima, pratiti forume samograditelja... Tako prikupljeno tudje znanje vrlo je korisno i onda ga je lako uklopiti u svoju zamisljenu konstrukciju. To treba puno "brusiti" u glavi i onda krenuti u izradu prototipa (ono na dasci, iverici, poluvisece u zraku...). U prototipu se ustanove sve "djecje bolesti", obave mjerenja, prva slusanja, naprave eventualne izmjene itd. Kad smo zadovoljni prototipom, onda se ide u izradu prave stvari, ali onda su svi problemi rijeseni. Tu onda radimo na dizajnu (izgledu), biraju se dijelovi, neki stavljaju vrlo skupe dijelove, ali po meni ako ne svira dobro s najobicnijim dijelovima, nece ni sa skupima. Kao sto se vidi, i ovdje imamo bar dvije gradnje, cesto i tri ako je bilo puno izmjena. Tu smo vrlo blizu Bepovih 5x, no ovakav nacin cini mi se boljim jer je manje lutanja.

I nakon puno napravljenih pojacala, kad danas krenem u novi projekt, i dalje radim prototip (barem jednog kanala). Iako znam u startu kako to napraviti i kako ce raditi, skoro pa 95%, prototip uvijek dobro dodje. Na njemu mogu izmjeriti i vidjeti da li i koliko se razlikuju stvarni rezultati od predvidjenih. Mogu napraviti i fina podesavanja, i kad krenem u finalnu gradnju, svaki spoj je lemljen samo jednom, s pravim elementima... Na kraju dobijem uredan i pouzdan uredjaj.

Iz prototipa ne uzimam nista osim cijevi i skupljih kondenzatora. Sve drugo ostaje u "eksperimentalnom stanju" pa se malim preradama moze koristiti u eventualnim buducim prototipovima. Naravno, ovaj nacin je malo skuplji i vremenski duzi, ali u konacnici meni se isplati jer broji se samo zavrsni rezultat.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la DrFireBottle » Sub pro 08, 2018 4:48 pm

Danas ću probati složiti to nekako da to sve nije neuredno i po naputcima od Tubemana, i još nekih stranica.
Sad sam malo uspoređivao onu svoju shemu i shenu od g. Davorina, sve je napravljeno po shemi od Davorina, jedino što je tonestack izmjenjen onako kao što je na mojoj shemi, e sad jeli taj tonestack na mojoj shemi valja, i da li bi on mogao uzrokovati probleme osim što je pojačalo neuredno pospajano protiv pravila gradnje?
DrFireBottle

PostPostao/la s@ki » Sub pro 08, 2018 5:40 pm

obzirom da nitko od nas nije vidovit predlazem da prvo uredis iznutrice maksimalno prema danim savijetima pa onda cackas dalje
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la deni » Sub pro 08, 2018 8:04 pm

Mislim da zice imaju pre tanku izolaciju...ove sarene.Jel to od nekog UTP kabla?Mozda one zezaju...
deni

PostPostao/la Toma » Sub pro 08, 2018 8:59 pm

ne nego je sve zbrckano
Toma

PostPostao/la DrFireBottle » Sub pro 08, 2018 11:26 pm

Žice su iz mrežnog (internetskog) kabla :D ali krenuo sam polako sređivat po naputcima, odlemio sve, rastavio sve, i sad krećem ponovo...
DrFireBottle

PostPostao/la deni » Sub pro 08, 2018 11:57 pm

ja bi ti preporucio da ne koristis te zice u ovakvim sklopovima.
deni

PostPostao/la s@ki » Sub pro 08, 2018 11:59 pm

internetskog.. e dodje mi da te navucem za usi :)
iako vise manje svi utp kabeli imaju 1000v probojni napon nesto deblji vodic i izolacija ipak nisu na odmet. sjeti se da je ipak kabel iz kojeg si izvadio zicu konstruiran za daleko nizi napon, ima dodatnu izolaciju i radi se na manjim teperaturama
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la DrFireBottle » Ned pro 09, 2018 9:20 am

Našao sam nešto deblju rolu žice, nisam siguran koliki je presjek ali je sigulno 1.5-2x veći od ovoga UTP kabla.
DrFireBottle

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pojačala