Postao/la Edison » Sub pro 08, 2018 11:43 am
Nikad nisam gradio gitarsko pojacalo pa nisam ni upoznat s posebitostima takve gradnje. Medjutim, napravio sam dosta hi-fi cjevnih pojacala. Mislim da ne treba 5x graditi istu stvar i tako uciti. Bolje je 5x razmisljati i izgraditi pojacalo u svojoj glavi, a onda ga jednom, najvise dvaput, i fizicki sastaviti. Jos je bolje 10x razmislajti!
Treba puno citati, koristiti strucne knjige, razgovarati s iskusnijima, pratiti forume samograditelja... Tako prikupljeno tudje znanje vrlo je korisno i onda ga je lako uklopiti u svoju zamisljenu konstrukciju. To treba puno "brusiti" u glavi i onda krenuti u izradu prototipa (ono na dasci, iverici, poluvisece u zraku...). U prototipu se ustanove sve "djecje bolesti", obave mjerenja, prva slusanja, naprave eventualne izmjene itd. Kad smo zadovoljni prototipom, onda se ide u izradu prave stvari, ali onda su svi problemi rijeseni. Tu onda radimo na dizajnu (izgledu), biraju se dijelovi, neki stavljaju vrlo skupe dijelove, ali po meni ako ne svira dobro s najobicnijim dijelovima, nece ni sa skupima. Kao sto se vidi, i ovdje imamo bar dvije gradnje, cesto i tri ako je bilo puno izmjena. Tu smo vrlo blizu Bepovih 5x, no ovakav nacin cini mi se boljim jer je manje lutanja.
I nakon puno napravljenih pojacala, kad danas krenem u novi projekt, i dalje radim prototip (barem jednog kanala). Iako znam u startu kako to napraviti i kako ce raditi, skoro pa 95%, prototip uvijek dobro dodje. Na njemu mogu izmjeriti i vidjeti da li i koliko se razlikuju stvarni rezultati od predvidjenih. Mogu napraviti i fina podesavanja, i kad krenem u finalnu gradnju, svaki spoj je lemljen samo jednom, s pravim elementima... Na kraju dobijem uredan i pouzdan uredjaj.
Iz prototipa ne uzimam nista osim cijevi i skupljih kondenzatora. Sve drugo ostaje u "eksperimentalnom stanju" pa se malim preradama moze koristiti u eventualnim buducim prototipovima. Naravno, ovaj nacin je malo skuplji i vremenski duzi, ali u konacnici meni se isplati jer broji se samo zavrsni rezultat.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!