Proizvodilica (ne)potrebnih gadgeta

Re: Proizvodilica (ne)potrebnih gadgeta

PostPostao/la tubeman » Ned vel 18, 2018 5:00 pm

S@ki, tema je tvoja, pa ćeš sam odlučiti kud spada :)
Ako će se stvar razvijati po planu, onda ovo sigurno treba svoju temu jer se radi o doista vrijednom i zanimljivom projektu za koji treba imati i malo petlje.
Ja sam tu tek privremeni gost koji će uglavnom utihnuti kada odradi svoj dio posla (a to bi moglo potrajati :) )
Druga uloga mi je da te objavama odgovorim od "drugorazrednih" projekata i da se ozbiljno uhvatiš ovog.
Dosta je zahtjevan, moralno, materijalno, fizički, psihički, kako god se okrene :)
Plan od mjesec dana je vrlo ambiciozan jer za to vrijeme nije moguće prikupiti dijelove, a kamo li napraviti sve one predradnje koje si vjerujem zamislio budući želiš multifunkcijski uređaj.
Od njega te naravno, svesrdno želim odgovoriti jer na kraju postoji opasnost da od svega ne bude ništa kak spada.

U međuvremenu je iz pećnice ispalo još nekoliko komada:

Slika

Ono u pozadini je nešto malo zahtjevniji dio (kojih je ukupno 4 :) )
Za jednog treba dobrih sat i pol, pa će vjerojatno ostatak ići koji drugi dan ili kasnije na večer (ako se sjetim ponavljati printanje i ako budem imao vremena.

Inače, iako više manje svi 3d printeri imaju mogućnost istovremenog printanja više objekata odjednom, preporučam da se to izbjegava, pogotovo ako se radi o zahtjevnijim objektima.
Zahtjevno ne znači komplicirano, jer je printeru svejedno što printa, već je to ono što dugo traje i gdje je utrošak materijala velik :)
To posebno vrijedi za ABS i ostale "Komplicirane" materijale.
Ako se više objekata printa istovremeno, ne znači i a će prije biti gotovo.
Najgore što se može dogoditi je da tamo negdje pri kraju nestane struje, ili se nešto zacvika, ili nestane "tinte", ili.....
Odoše u dim i vrijeme i plastika i objekti (najgore kada su isti :) ).
Ovako, ako zašteka kod jednog, nije velika šteta.

Danas su u planu još nosači motora pa bi to (zajedno s ova tri naknadna) bio kraj tog foldera.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la s@ki » Ned vel 18, 2018 7:48 pm

2 bepo: da sam mogao kupiti na ebayu nebih pol sekunde oklijevao jer sam dobro debelo svijestan koliko nemog moram zaje...
nazalost, sa ovakvim projektom je kao i sa onom, sta je bilo prije? koka ili jaje?
odnosno, treba imati printer da bi napravio printer..jupi.
to je ostavi na dvije opcije, kupiti znj printer i molim boga da ce proizvest imalo upotrebljive dijelove da slozis printer i onda ih isprintas ponovo :) ili najasiti nekoga da ti ih napravi na provjerenom stroju, naravno uz naknadu.
shodno navedenom, apsolutno sam svijestan da je tubeman velikodusno ponudio/pristao sudjelovati u projektu i nebih ni slao fileove da nisam cvrsto odlucio dovrsiti projekt. (na isto sam upozorio i mladjeg forumasa u drugoj temi danas :) )
prepreka moze biti(je) cinjenica sto nemam naeavno neogranicen budzet pa on ujedno i diktira tempo.
ovdje se odmah ispricavam nestrpljivijim kolegama :) koji cekajh narudzbu no u njoj sudjeluju sa odprilike 10% pa molim za razumjevanje :)

da nebi ispalo da se bas nista ne radi s ove strane, narucio sam prosli tjedan dijelovd za ekstruder. biti ce tzv.bowden. to konkretno znaci da motoric sa zupcanikom koji gura filament stoji na sasiji fixno i kroz cijevcicu, najcesce teflon uske tolerancije, do vruceg kraja.prednost tog pristupa je sto se smanjuje tezina pokretnkg dijela i samim time trzaji te artefakti u materijalu do kojih mozr doci. alternativa je direktan ekstruder koji se nalazi odmah povrh grijalice i sam sustav bi trebao biti precizniji, omogucava printanje fleksibilnim materijalima ali je tezi.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la s@ki » Ned vel 18, 2018 8:00 pm

nadalje, e3d kao jedan od top proizvodjaca opreme za 3d printere je povukao iz prodaje njihov extruder jer su shvatili da im poklopac reagira sa mazivom i nakon nemog vremena postaje krhak i puca. navodno bi uskoro trebalo bktk ponovo u prodaji no jos se ceka.
s druge strane, kombinacija senzora daljine, e3d titan extrudera i v6 hotenda za ovu "pojacanu verziju evolucije originalnog projekta :) ) ne postoji. to bi pak znacilo da treba napamet dizajnirati nesto sto nemas za printer koji tek radis. malo nema smisla zar ne? :)
ima hrpa dobrih printera sa bowden extruderom (i tvoj je tubeman takav ako dovro vidkm sa slike) pa nema razlog ne ici tim putem pa makar za pocetak.
dodatno olaksava i cinjenjca da me nimalo ne zanimaju fleksibilni filamenti, sto ne mogu reci za kombinacije sa drvom, metalima i zapravo ponajvise karbon vlaknima.
s@ki

PostPostao/la Bepone » Ned vel 18, 2018 8:16 pm

bravo, samo tako napred lepi projektic
Bepone

PostPostao/la s@ki » Ned vel 18, 2018 8:18 pm

e sad, e3d je izbacio "gold" hotend u kojinsu vrlo domisljato zapakirali najbolje komponente pa je tako sam grijaci blok bakreni a ne aluminijski, hladnjak je fensi zlatni ( sto me ne dira nimalo :)) a dolazi i sa ptfe cijevcicom uzom nego standardnom sto bj trebalo maksimalno sprijeciti piganje filamenta od cega bowden sustavi pate.
jos jedna posebnost je sapnica od kaljenog celika koja se drasticno manje haba od obicnih a to je kod kompozitnih filamenta obavezno.
jedino bolje koliko sam uspio nac je olson ruby nozzle.da, doslovnk kako ime kaze sapnica sa vrhom od rubina. jest da ti ne jedna takva dovoljna za vijeke vjekova ali cijena od cca 1000kn (ak dobro pamtkm) saml za nju je ipak.nesto za sto se nisam odlucio.
s@ki

PostPostao/la pamook » Ned vel 18, 2018 8:19 pm

pih, pa mozes poslije familiji ugradit u naušnice ili prsten.... mi ćemo svakako kolegijalno šutit da je rubin umjetni :mrgreen:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Pon vel 19, 2018 9:36 pm

S@ki, S@ki, bojim se da si preduboko zaglibio u internetsko floskularenje :(

Ne znam koja će biti namjena ovog printera...
Ako će to biti nekakve High End stvari, onda smo "promašili fudbal". Tada je trebalo puno dublje driješiti kesu i nabaviti "pravi" printer.
Filamenti "jači" od PLA (pa i ABS) koštaju do bola. Kila "drveta", "kamena", "epoksida", "gume" i sl. idu preko 100 eura pa i znatno više.
Osobno ne mogu dokučiti interes u tomu :(
Drugo, ne znam koji će hardver i pogotovo softver biti korišteni.
Kvalitetan softver (firmver) firme čuvaju kao zmija noge i bojim se da im neki third party softver neće moći previše konkurirati.
Vodilice, steperi i drajveri su manje više isti ili slični i u printeru od 300 i onom od 3000 eura a stvarne razlike su ogromne.

Zato mi je iz današnjeg diskursa (sve manje) zabavno ono čime se nepotrebno opterećuješ.
U potpunosti to razumijem jer sam i sam, kod promišljanja o 3d printeru, a prije nego sam ga nabavio, nekako slično razmišljao :)

Na kraju ne treba niti lasersko mjerenje udaljenosti (u stvari, samo smeta), dijamantske dize (svaka će biti dobra, što jeftinija to bolje), dva ekstrudera (drugi uglavnom samo smeta) itd...... da ne govorim o nepotrebnoj "galanteriji" :)

Bitno je da printer vuče "ravnu crtu", da precizno slaže slojeve, da ima preciznu kontrolu temperature i da može u komadu potegnutu više (desetaka) sati.
Npr. za printanje "pink foldera" (vidi dolje) trebaloo je više od 20 sati.
Visina layera bila je 0,2mm (može biti 0,1), brzina je 110 mm/s (može 400), ispuna je 70%.
Da se visina layera smanjila, smanjila bi se "zubatost" slojeva i (ili) da se ispuna povećala na 85 ili više % to vrijeme bi bilo više od 2 ili 3 puta veće.
Može se ubrzati, ali onda se gubi preciznost.
Pri tomu se obodi printaju sa 100 mm/sec a ispuna i mijenjanje položaja s 300 ili 400.
Brzina od 100 ili 400 je opet tek nominalna jer printanje ispune ide u cik-caku (a može još kompliciranije) pa je onda stvarna brzina puno manja.
To je isto jedna od važnih karakteristika jer ne printaju svi printeri tako već samo vuku ravne crte (doduše takvih je sve manje).
Rezultat svega je vrlo čvrst objekt koji se neće razlijepiti, puknuti ili savit tek tako, pa makar bio napravljen od standardnog PLA materijala.
Za ABS i kompliciranije materijale nije dovoljno tek povećati temperaturu i staviti grijanu podlogu već se cijela strategija printanja mijenja što mora biti podržano u firmveru.
Takve podatke proizvođači uglavnom skrivaju i onda ih maskiraju s bedastoćama poput mogućnosti nabave specijalnih mlaznica i sl. :)
Klasično HI-FI-jevski :) :)

Slika

Ako će tu biti nekog biznisa (a mogućnosti sigurno postoje), brzo će se morati nabaviti "pravi" printer, pogotovo za fina printanja.
Eh, da nije ovo prozivka ili kritika.
Pokušavam malo lamentirati na zadanu temu, a sve iz nekakvog, ipak još nevelikog iskustva, pa možda komu bude korisno :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la s@ki » Uto vel 20, 2018 12:16 am

da li sam zaglibio ili ne neznam. gore sam pisao o mogucim varijantama na temu, ako bolje vidis samo sam spomenuo ruby nozzle kao zanimljivost (bar je meni zanimljivo cega se sve sjete) a ne kao nesto u sto bi investirao.
e3d gold hotend je pak nesto sto kosta zanemarivo vise od original varijante pa ne zelim razmisljati jesam li ipak trebao ovo ili ono radi 100kn razlike u projektu koji je sce samo ne jednostavan i jeftin :)

u jutro nadrobim o ostatkubhardwarea
s@ki

PostPostao/la s@ki » Uto vel 20, 2018 10:44 am

Izgleda da ćemo tubeman i ja imati mali dijalog, no neka ostane ovdje , kako je već spomenuto, za globalno dobro :)
Printer nema namjenu
pa zašto ga onda radiš sunce ti tvoje?
pa eto da naučim nešto novo, nešto divlje :D

Šalu na stranu, stvarno nemam konkretan posao za stojček koji radim(o), no bilo bi apsurdno i imati ga prije nego je isti napravljen a još ostaje prilično zezancije oko njega, a i učenja svega "ostalog".
To s učenjem, nažalost bez prakse, obavljam više manje svaku slobodnu minutu čačkajuć razne tekstove, pa čak i na poslu kada me zapadne kakava automatika u kojoj isključiš mozak a onda da ne zaspim od preinteresantnog rada upalim jubito i udri po reviewima , tutorijalima itd. Ježiga, takvo vijeme je došlo, uz dosta opreza i to je jedan od načina da se nešto nauči. :)

bez namjere da prcam, toliko se valjda znamo, odakle te cijene ? Spominjao si da ovaj tvoj papa špagete iz nekakvih kazeta?
Devil design, fiberology, reprap austria kao neki "consumer" brand ABS košta kila red veličine 150-200kn lokalno, ABS nekako imam osjećaj svi polako izbjegavaju u današnje vrijeme,petg istih proizvođača košta isti red veličine lokalno, ASA za koju saznajem računaju da potpuno zamjeni ABS je red veličine 300kn kg (vani), co-polyesteri (jeziga neznam hrv. naziv) tipa colorfabb su isto tu negdje u cijeni. Fiberology "drvo" je lokalno 300njak kn, Colorfabbovo je recimo duplo skuplje.
CArbon fiber varijante na temu cca 100 eura kg, a bronca i sl tu negdje nešto malo manje al se vrlo vjerojatno toše nenormalno.
Čisto onako lupam neke cijene koje sam istražio, za proizvođače koji nisu proglašeni kao zadnje smeće. naravno, moguće da živim u potpunoj zabludi.

kontroler i sofver, plan je uzeti Duetwifi , https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Hardware_Overview , koji slovi za jedno od najnaprednijih riješenja a poziciju dijeli sa smoothieboard-om. Nema neke pameti zašto ovaj a ne onaj, neka razlika u cijeni i sl no eto, ima neka količina uspješnih projekata s baš ovom kombinacijom pa da mogu pitati ako zapne.

ono što me buni iskreno, je stajalište da smo fulali ceo fudbal :), odnosno termin "pravi" printer. Zašto misliš da ovo nema potencijal biti "ozbiljan" printer, odnosno što "ozbiljan" printer ima a da ovaj nema, tj. da neće moći imati.
NAravno, i dalje ostajemo u domeni topilica plastike, znam da su SLA i sl precizniji itd , no to je sasvim druga tematika.
s@ki

PostPostao/la Bepone » Uto vel 20, 2018 11:54 am

to je cista kreativa, sta je bolje pit po baricima (to je :lol: ) illi gledat televiziju s prstom u nosu?
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica