Mark Audio Alpair 12 - Mar-Ken12

Mark Audio Alpair 12 - Mar-Ken12

PostPostao/la Zmajz » Sub kol 10, 2013 9:37 am

Da ne ispadne da se ne radi, paralelno s onim gitarskim radim i ove kutije sebi za ćejf. Kako moram urediti Beponetove Super Pensil kutije (začepit rupe i skockati estetiku, ove drajvere moram preseliti u neke druge kutije da se mogu i dalje usviravati, a i da se može uživati u muzici bez prekida i pada kvalitete. Materijala sam imao doma, tako da me to ne košta ništa (ne računamo li kutiju ljepila i nove konektore, damping materijal imam isto.
Već me dugo interesiraju Onken tipovi kutija, otkako sam ih prvi put čuo u živo prije nekoliko godina (mislim da se radilo o nekoj varijanti Avantgarde zvučnika) i to mi se dopalo.
Isto nisam primjetio da je netko u ovim krajevima radio taj tip kutija, pa reko, vrijeme je da se naprave.
Prrojekt, naravno nije moj (Planet10), ali je dobar početak zaradi iskustva. Pfrilično je zeznut za izradu jer je kutija u tlocrtu trapezoidna, ali tim bolje, tek da nije dosadno.
Materijal je iverica (daleko od originalne preporuke gdje ide šper) ali za probu će poslužiti, važan je princip, ostalo su finese. Bude li mi se dopao, onda ću za sebe napraviti (i naručiti te dosta skupe drajvere) kako treba, a ove kutije će poslužiti samo za eksperiment i demonstracije.
Osim toga, mislim da će Bepone biti presretan da mu uvalim još jedne kutije kad mu budem vraćao zvučnike.
I sad molo za rajcanje, par slikica iz kojih se nevidi gotovo ništa (ma tko zna prepoznati će o čemu se radi). To je tek start (jučer predvečer urađeno):
IMG_20130809_183129.jpg
IMG_20130809_183138.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Re: Mark Audio Alpair 12 - Mar-Ken12

PostPostao/la tom_hifi » Sub kol 10, 2013 9:45 am

Da da, onken i mene interesira otkad si mi preporučio za moje Monacor drivere. Pozorno pratim daljnji napredak.
tom_hifi

PostPostao/la joe dalton » Sub kol 10, 2013 10:34 am

Zmajz napisao:Već me dugo interesiraju Onken tipovi kutija, otkako sam ih prvi put čuo u živo prije nekoliko godina (mislim da se radilo o nekoj varijanti Avantgarde zvučnika) i to mi se dopalo.
Isto nisam primjetio da je netko u ovim krajevima radio taj tip kutija, pa reko, vrijeme je da se naprave.
Prrojekt, naravno nije moj (Planet10), ali je dobar početak zaradi iskustva. Pfrilično je zeznut za izradu jer je kutija u tlocrtu trapezoidna, ali tim bolje, tek da nije dosadno.

Slušao sam Altec-e 15" u Onken kutiji. Gore Altec horne. Zvučnici su veliki i traže relativno veliku prostoriju, ali sviraju fantastično.
Znači ipak nisi prvi koji radi Onken kutije u našim krajevima. :D
Može neki link na projekt po kojem radiš?
Koliko sam proučavao Onken konstrukciju (zapravo samo specifična izvedba BR) zaključio sam da traži relativno velike drajvere (12-15"). Tako da me malo čudi kako su izračunali Onken za ove (8" ?)? Ali ko što rekoh moje znanje je tu ipak vrlo ograničeno pa ....
joe dalton

PostPostao/la tom_hifi » Sub kol 10, 2013 11:00 am

To je i meni prvo palo na pamet (veličina drivera koji su preporučeni za tu kutiju) kad mi je spomenuo onken, no, zmajz zna kaj radi, pa je vrijedno malo pričekati i imati povjerenja :)
tom_hifi

PostPostao/la Zmajz » Sub kol 10, 2013 9:21 pm

U stvari, konstrukcija je ala onken, ako se ide preračunavati, to je samo malo drukčiji BR. Ovdje se radi o tome da se postigne efekt aperiodik kutije.
Što se tiče linka, najbolje je poć od Planet10, a na velikom diy.audio.com ima cijela hrpetina postova na temu mini.onken, fonken itd, evo jedan sa slikicama: http://www.diyaudio.com/forums/planet-10-hifi/
Onken mi se dopao na prvo slušanje, stoga me i interesira, a imam u planu strpati Eminence 12" u jednu varijantu od cca 130 litara kao dvostazni sa constant directivity hornom za gornji dio. Ništa novo, ali djeluje interesantno, a ja izgleda padam na te velike kutijetine, koliko god me živciraju.
I da su barem 99 db/m osjetljivosti.
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Sub kol 10, 2013 9:48 pm

Što se tiče veličine onken kutija, baš sam nabrzihen pogledao za Eminence beta 8A, i fino bi sjeo u kutiju od 25 litara (29 zajedno sa tunelima) tjuniranu na cca 62-63 Hz, što je odlično za manje sobe (10-15 kvadrata).
A njegov rođak beta 8 CX bi išao u još manju kutiju (ispod 20 litara) ali uz nešto višu F3 (cca 77 Hz, dosta višu).
Zmajz

PostPostao/la joe dalton » Sub kol 10, 2013 11:40 pm

Zmajz napisao:Što se tiče veličine onken kutija, baš sam nabrzihen pogledao za Eminence beta 8A, i fino bi sjeo u kutiju od 25 litara (29 zajedno sa tunelima) tjuniranu na cca 62-63 Hz, što je odlično za manje sobe (10-15 kvadrata).

Ja sam svoje simulirao sa winisd, Boxplotom i računao s nekim Onken kalkulatorom i dolazio do sličnih rezultata za volumen kutije, površinu i duljinu tunela odnosno br cijevi. Trenutna probna kutija za Betu 8a mi je otprilike dimenzija koje navodiš (26l bruto, 60Hz). BR cijev je promjera 100mm, duljine 160mm. U konačnoj varijanti će to vjerojatno biti tunel presjeka 4x19cm.

Btw. Hvala na linku.
joe dalton

PostPostao/la Zmajz » Sub kol 17, 2013 8:08 pm

Idemo još malo dalje, izrada ovih mini onkena ide prema predviđenom razvoju događaja, što će reći pun kufer pogrešaka ali i novih saznanja.
Prvo saznanje, senzacionalno, je: koristite profi alat ili majstora!
Ja sam to napokon otkrio po 178 put. Zategnite glodalo na glodalici dobro. Provjerite. Onda može dalje. Izglođite prvu rupu i ponovno provjerite. Pa dalje. Iskustvo predhodnig glodanja ne pomaže ako pomislite da vam to nije prvi put, pa ne provjerite s čime radite.
Cirkular, priča za sebe. Ako mislite imati što manje naknadnih uštelavanja, zaboravite ručne cirkulare jeftinije od 3 soma kuna. Za te pare se već da nabaviti neki stolni cirkular u lokalnoj samoposluzi na akciji. A i za to treba izdvojiti pristojne novce ako mislite rezati malo veće komade, pod kosinom od 10, 14, 15, 35 i 45 stupnjeva. Ili letvice uže od 3 cm.
Inače sve ispada po onoj: Furt ga režem a on je furt kraći!
Nevažno, naučit ću i slijedeći put, 179. ili 279. Čovjek se uči dok je živ.
No, ipak sam nešto uspio, doveo sam kutije do stadija za dampiranje, stavljanje konektora, malo žice i zatvaranje. O šminkanju razmišljam, i to više o nekom oblaganju nekim umjetnim materijalom, manje o lakiranjima i sl. U vezi s time, ima li kod nas kontaktnih ljepila u spreju??
Evo par slikica, ipak sam ja više likovni nego literalni umjetnik. jetnik. nik. K.
IMG_20130817_104758.jpg
IMG_20130817_104820.jpg
IMG_20130817_124635.jpg
IMG_20130817_124710.jpg

Slijedi još kitanje i ponovno brušenje. a finoća tih poslova ovisi o tome što ću odabrati za šminku.
Drvofiksi su zakon, Bizon me je malčice razočarao.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la sonny » Sub kol 17, 2013 8:55 pm

Kontaktnih ljepila u smislu npr. neostika ili sličnog u spreju ?
Ako da, imaš po Bau centrima... Nije jeftino, čini mi se oko 50tak kuna ali isto tako mislim da je "boca" cca 400-500 ml...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub kol 17, 2013 9:06 pm

Sada kada je sve to polijepljeno vidi se veoma zanimljiva kutija, pod time mislim one pregrade tj. kao duple stranice. Koja je svrha njih,kao neki bas refleks otvori?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici