JBLFreak napisao:P.S. Tu je netko spomenuo da se za materijal za kutije koristi medijapan ili iverica, pa me zanima kakva je razlika ako se stavi neko finije drvo sad bubam hrast, bukva ili orah (Inače imam dosta ploča hrasta u podrumu debljine nekih 2 cm) ili npr kantirana iverica (Također imam par ploča što mi je ostalo od izrade ormara)... ima li kakve razlike u zvuku ili ?
iza sastavljanja kutija isto ima neka filozofija zvuka...umisljena ili ne...ne znam
ali znam da razlicite kutije zvuce drugacije
ako pogledas novije zvucnicke kutije su masivnije, drajveri su neosjetljiviji...ali ni to nije pravilo
starije kutije su bile lakse a drajveri su imali vecu osjetljivost.
negdje po netu ces naletiti na podatak da dobro zvuce kutije koje imaju odnos mase i volumena 1:1 (70L da tezi 70kg) - vjerujem da to vrijedi samo za novije kutije..jer za starije to ne stoji
ali opet ni to nije pravilo
zvucnici su najkomleksniji za izradu jer ti apsolutno sve utjece na frekvencijsku karakteristiku / zvuk
- velicina prednje stranice
- volumen kutije
- udaljenost drajvera od ruba kutije
- medjusobna udaljenost drajvera
- zaobljenost rubova
- tralalalala
- skretnica
- upotrebljeni dijelovi skretnice
toliko da cesto autori nekog projekta napisu, ''ukoliko promjenite prednju stranicu to vise nije moj projekt, vec vas''
o izmjeni dijelova skretnice ili samih drajvera ne treba ni govoriti...
sto se tice samih materijala;
- vecina danasnjih kutija se radi od medijapana
- vecina ekipa na velikom diyaudio vise voli sperplocu od breze od medijapana (ali je i skuplja)
- drvo mislim da nistko ne koristi jer je zafrkano za upotrebu. Svaka vrsta drva ima drugaciju specificnu tezinu (sto igra ulogu) pa onda imas zafrkanciju dali je suho, nije suho, presuho, ljepo izgleda kad ju sastavis a nda ti ispuca nakon dva dana...uglavnom drvo ne, jer ne znas kako ce zvucati, osim ako nisi ekspert, proizvodjac violina pa znas kako koja vrsta ''svira''
- iveral nisam vidio da itko koristi osim za probne kutije (ali mozda i grijesim)...ber ne u ''modernom dizajnu''
gledajuci slike JBL klonova vidim da koriste razlicte materijale
- nije cijala kutija od sperploce
- onako odoka, koliko vidim, prednja i straznja je od sperploce a bocne od iverala (ali vece gustoce - bar po slici)
- ali koliko vidim 4350 je tip radio cijelu od sperploce
da se upustam u ovaj projekt definitvno bi radio od sperploce
o iveralu nebi ni razmisljao...
ali kutija je najmanji problem.
- probaj pronaci shemu skretnice na netu
- ako to ne pronadjes onda cijela ova prica nema smisla , jer vise neces raditi JBL4350 vec neki drugi zvucnik
- sagledaj koliko ce te doci drajveri
- sagledaj koliko ce te doci skretnica
stavi sve na papir
i tek onda se pocni zamarati s kutijom

.... imam osjecaj da ce ti ona na kraju biti najjeftinija