DIY JBL 4350A "Komoda"

Re: DIY JBL 4350A "Komoda"

PostPostao/la joe dalton » Uto ruj 09, 2014 12:27 am

Pozdrav novom članu! :text-welcomewave:
Mrzim biti partibrejker, ali moram se nadovezati na Tubemana i Yokea jer su 100% u pravu.
Znači ili:
A) Radiš klon JBL kutija koje si napikirao - znači isti drajveri, identična skretnica sa istim vrijednostima elemenata i identična kutija
ili
B) Računaš i radiš druge zvučne kutije s drajverima koje si možeš priuštiti. Skretnicu i kutije računaš i praviš prema parametrima drajvera.
U toj varijanti ti Forum može pomoći pokojim savjetom. A prije svega prouči dostupnu literaturu o izradi zvučnika jer bez teorije ne ide.

To da ćeš kupiti jeftine drajvere istog promjera i dobiti JBL zvuk zaboravi.
Eto i mojih par Lp.
joe dalton

PostPostao/la JBLFreak » Uto ruj 09, 2014 2:32 am

Iznenadio sam se kolko ste pristupačni i željni pomoći, da zapravo sve što govorite mi je jasno, inače imam ja frenda koji je vec dosta puta radio i skretnice i kutije pa čak i pojačala tako da će on odraditi 80% posla a ja ču mu davati vjetar u leđa, pošto mi je stalo do "JBL-ovog zvuka" ostaje samo na meni da kopam i kopam dok ne nađem identične zvučnike u kolko tolko prihvatljivom stanju a da je omjer uloženog-dobivenog prihvatljiv, taman da mi sve ovo padne u vodu zbog nekakvih nepredviđenih razloga definitvno ću ostati na ovom zvučniku pa ću ga napraviti kako god znam i umijem ali barem da imam jedan dio onoga što sam si u glavi zamislio...
JBLFreak

PostPostao/la JBLFreak » Uto ruj 09, 2014 2:36 am

P.S. Tu je netko spomenuo da se za materijal za kutije koristi medijapan ili iverica, pa me zanima kakva je razlika ako se stavi neko finije drvo sad bubam hrast, bukva ili orah (Inače imam dosta ploča hrasta u podrumu debljine nekih 2 cm) ili npr kantirana iverica (Također imam par ploča što mi je ostalo od izrade ormara)... ima li kakve razlike u zvuku ili ?
JBLFreak

PostPostao/la Dean » Uto ruj 09, 2014 3:29 am

Osobno bih preporučio kao "low cost" ivericu, a kao bolje i MDF. Masiv ne bih koristio za kompresije. Da, za otvorene giarske boxove, ali za hifu baš i ne. ( da sad ne nabrajam)
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto ruj 09, 2014 7:45 am

JBLFreak napisao:P.S. Tu je netko spomenuo da se za materijal za kutije koristi medijapan ili iverica, pa me zanima kakva je razlika ako se stavi neko finije drvo sad bubam hrast, bukva ili orah (Inače imam dosta ploča hrasta u podrumu debljine nekih 2 cm) ili npr kantirana iverica (Također imam par ploča što mi je ostalo od izrade ormara)... ima li kakve razlike u zvuku ili ?

Također savjetujem ti mediapan kao prvi izbor,pa šperšloču iako malo skuplju pa na kraju ivericu kao naj jeftiniju variantu ali isto dobru.Tamo di inače prodaju te ploče mogu ti ih izrezat na točnu mjeru koja tebi treba to platiš malo više ali si ubrzaš i olakšaš izradu i izrežu ti ih precizno kako ti nikad nečeš... :D .Kasnije si samo napraviš potrebne rupe,spojiš,finiširaš itd.
Čak i ako imaš doma dovoljno hrastovine za izradu ovolko velikuh kutija to ti ne savjetujem,daske bi trebao lijepit zajedno za dobit široke komade koje kasnije ako to ne napraviš kako treba i ako drvo nije suho se mogu "bacit" deformirat,njihovi spojevi bi bili nešto jači nego inače a i šteta je potrošit tolko dobrog drva za jednu kutiju koju možeš kasnije s relativno jeftinim furnirom pretvorit u drvenu.
Ja sam radio kutije od hrastovine ali male dvosistemce i manje kutije ugl,i ako se mene pita dali sviraju bolje pa i mislim da sviraju....ponavljam mislim :? :D ali ovo je zadnja stvar koja treba da te brine.
Sretno s projektom!!!
Pao Pepeo

PostPostao/la yoke » Uto ruj 09, 2014 8:46 am

JBLFreak napisao:P.S. Tu je netko spomenuo da se za materijal za kutije koristi medijapan ili iverica, pa me zanima kakva je razlika ako se stavi neko finije drvo sad bubam hrast, bukva ili orah (Inače imam dosta ploča hrasta u podrumu debljine nekih 2 cm) ili npr kantirana iverica (Također imam par ploča što mi je ostalo od izrade ormara)... ima li kakve razlike u zvuku ili ?

iza sastavljanja kutija isto ima neka filozofija zvuka...umisljena ili ne...ne znam
ali znam da razlicite kutije zvuce drugacije

ako pogledas novije zvucnicke kutije su masivnije, drajveri su neosjetljiviji...ali ni to nije pravilo
starije kutije su bile lakse a drajveri su imali vecu osjetljivost.

negdje po netu ces naletiti na podatak da dobro zvuce kutije koje imaju odnos mase i volumena 1:1 (70L da tezi 70kg) - vjerujem da to vrijedi samo za novije kutije..jer za starije to ne stoji
ali opet ni to nije pravilo

zvucnici su najkomleksniji za izradu jer ti apsolutno sve utjece na frekvencijsku karakteristiku / zvuk
- velicina prednje stranice
- volumen kutije
- udaljenost drajvera od ruba kutije
- medjusobna udaljenost drajvera
- zaobljenost rubova
- tralalalala
- skretnica
- upotrebljeni dijelovi skretnice

toliko da cesto autori nekog projekta napisu, ''ukoliko promjenite prednju stranicu to vise nije moj projekt, vec vas''
o izmjeni dijelova skretnice ili samih drajvera ne treba ni govoriti...

sto se tice samih materijala;
- vecina danasnjih kutija se radi od medijapana
- vecina ekipa na velikom diyaudio vise voli sperplocu od breze od medijapana (ali je i skuplja)
- drvo mislim da nistko ne koristi jer je zafrkano za upotrebu. Svaka vrsta drva ima drugaciju specificnu tezinu (sto igra ulogu) pa onda imas zafrkanciju dali je suho, nije suho, presuho, ljepo izgleda kad ju sastavis a nda ti ispuca nakon dva dana...uglavnom drvo ne, jer ne znas kako ce zvucati, osim ako nisi ekspert, proizvodjac violina pa znas kako koja vrsta ''svira'' :mrgreen:
- iveral nisam vidio da itko koristi osim za probne kutije (ali mozda i grijesim)...ber ne u ''modernom dizajnu''

gledajuci slike JBL klonova vidim da koriste razlicte materijale
- nije cijala kutija od sperploce
- onako odoka, koliko vidim, prednja i straznja je od sperploce a bocne od iverala (ali vece gustoce - bar po slici)
- ali koliko vidim 4350 je tip radio cijelu od sperploce

da se upustam u ovaj projekt definitvno bi radio od sperploce
o iveralu nebi ni razmisljao...

ali kutija je najmanji problem.

- probaj pronaci shemu skretnice na netu
- ako to ne pronadjes onda cijela ova prica nema smisla , jer vise neces raditi JBL4350 vec neki drugi zvucnik
- sagledaj koliko ce te doci drajveri
- sagledaj koliko ce te doci skretnica

stavi sve na papir

i tek onda se pocni zamarati s kutijom :mrgreen: .... imam osjecaj da ce ti ona na kraju biti najjeftinija
yoke

PostPostao/la Zmajz » Uto ruj 09, 2014 10:02 am

Čuj, Freak, ovo što ti piše Yoke i ostali, gotovo da 100% stoji, i zvuči strašno, onako na prvu. Medjutim, JBL je te zvučnike radio kao masovni proizvod, a to samo po sebi znači da su postojale određene tolerancije po pitanju izbora materijala i dijelova, a to ti daje određene slobode (malecke, ali ipak...). Obzirom da ti želiš baš te zvučnike a ne slične, nije problem. Moraš samo koristiti isto ono što su koristili u JBL-u.
Saznaj koji su materijal koristili za kutiju, nacrt nije problem, dostupan je na mreži i ne zamaraj se time dali je bolje koristiti neki drugi materijal. Nije bolje, jer u ona vremena kutije su svirale skupa sa drajverima pa ako promjeniš materijal promijenit ćeš i zvuk (malo), nema veze što je medijapan debljine 28mm inertniji od originalnog materijala, nije bolji u tom zvučniku. Originalne drajvere ćeš nabaviti, a ako bude problem, sigurno JBL radi zamjenski model, ili možda čak i isti. A kod tih tipova basova danas je ogromni izbor u profi segmentu gdje gotovo bez problema možeš naći gotovo identičan drajver. Visokotonci mogu biti problem, jer oni zapravo daju karakter zvuku te kutije pa se tu moraš potruditi naći baš te modele. Skretnica isto mislim neće biti problem jer će se sigurno naći potrebni podaci, ali bi dijelovi mogli biti problem za istu, jer se komponente koje su se onda koristile, vjerojatno više ne proizvode. A i one koje se danas rade gotovo u pravilu su kvalitetnije i bolje od tadašnjih (koliko bi to moglo utjecati na zvuk, neznam). Itd, itd.
Kako ja razmišljam, treba saznati dali JBL još uvijek ima u produkciji te iste drajvere (ili zamjenske) i ići na tu soluciju. Uostalon, da JBL ide u ponovnu produkciju tih kutija, zasigurno nebi koristio stare već novu produkciju drajvera, i onda to nazvao JBL 4350A "improved". Na tebi je da se odlučiš za vrstu kompromisa, ali mislim da je stvar izvediva. Cijena nije bitna jer ćeš to vjerojatno raditi koliko i kad mogneš, pa koliko ispadne.
Ali mislim da će biti prilično zabavno ići kroz cijeli proces iako malo mukotrpno.
I, da, u potrazi za drajverima (budeš li tražio zamjenske) nemoj zaobilaziti profi produkciju Eminence, Fane, Celestion, RCF i ine, jer će se naći vrlo, vrlo sličnih.
Navijam za tebe.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 09, 2014 10:41 am

Hm, nisam siguran baš da će naći zamjene za te drivere u trenutnoj produkciji, originalni zvučnici su imali 50w i 100w. I visoku osjetljivost. Moderni ekvivalent sa 300 i više vati se neće ponašati ni slično originalnom zvučniku, usprkos tome što će biti deklariran kao osjetljiv. Malo banaliziram ali mislim da je jasno što mislim...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Uto ruj 09, 2014 11:00 am

Master of disaster napisao:Hm, nisam siguran baš da će naći zamjene za te drivere u trenutnoj produkciji, originalni zvučnici su imali 50w i 100w. I visoku osjetljivost. Moderni ekvivalent sa 300 i više vati se neće ponašati ni slično originalnom zvučniku, usprkos tome što će biti deklariran kao osjetljiv. Malo banaliziram ali mislim da je jasno što mislim...

Nekadašnji zvučnici su imali zavojnicu namotanu na tijelu od papira (impregnirani karton) koji bi se pod utjecajem zagrijane žice zavojnice zapalio, a današne replike imaju tijelo zavojnice od kaptona koji odlično podnosi visoku temperaturu i jako ju brzo odvodi. Tako se replike starih zvučnika mogu opteretiti sa puno većim snagama, a ako se tome dodaju i puno superiornije karakteristike lakova (temperatura i elastičnost!) s kojim su lakirane žice, onda je jasno zašto na izgled ( i po nazivu!) jednaki zvučnici imaju višestruko različitu opteretivost.
S druge strane postoji već uvriježeno mišljenje većine audiofila i "audiofila" (iako su to uglavnom oni koji nisu čuli niti jedan od zvučnika, a kamoli usporedili oba u direktnom sučeljavanju! :lol: ) da su svi stari zvučnici uvijek bolji, a da današnje replike nisu niti slične! Mislim da se svaki pojedinačni slučaj usporedbe starog izvornika i moderne replike mora zasebno uzeti, jer sam kroz praksu sretao ekstreme u oba smjera!
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 09, 2014 11:34 am

Točno, ali to ne vrijedi za večinu starih JBL-a; koliko ja znam, većina je imala tijelo od alimunija na koje je bila namotana kvadratna aluminijska ili bakrena žica. Namotaja te žice je bilo manje nego danas kada se zvučnici sa ekvivalentnim promjerima promjerima zavojnica deklariraju i na više od duplo snage.

Edit: Pri tome uopće nemam namjeru tvrditi da su bolji ovi ili oni, već, da će se direktne zamjene teško pronaći.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici