Monacor SPH-170 i Monacor DT-254

Re: Monacor SPH-170 i Monacor DT-254

PostPostao/la vlado64 » Uto ožu 29, 2016 7:34 pm

U ovim mojim proračunima na prethodnim slikama je vidljivo da se za dimenzije koristio zlatni rez (ako se najkraća dimenzija pomnoži sa 1.618 dobiju se sljedeće dimenzije). Mora li se držati zlatnog reza kao pijan plota ili se pod nekim uvjetima može odstupiti od toga?
vlado64

PostPostao/la Schultz » Uto ožu 29, 2016 8:10 pm

vlado64 napisao:Mora li se držati zlatnog reza kao pijan plota

Naravno da ne... :snooty:

Pogledaj naprimjer mene. Bliže sam kugli a isto sam blizu savršenstva (doduše kugla je savršeno tijelo) pa evo ti odgovora.... :dance: :clap: :mrgreen: :whistle:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la pamook » Uto ožu 29, 2016 8:12 pm

Schultz napisao:
vlado64 napisao:Mora li se držati zlatnog reza kao pijan plota

Naravno da ne... :snooty:

Pogledaj naprimjer mene. Bliže sam kugli a isto sam blizu savršenstva (doduše kugla je savršeno tijelo) pa evo ti odgovora.... :dance: :clap: :mrgreen: :whistle:

...potpisujem, svaka je na mjestu :handgestures-salute:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la vlado64 » Uto ožu 29, 2016 8:41 pm

Schultz napisao:Pogledaj naprimjer mene. Bliže sam kugli a isto sam blizu savršenstva (doduše kugla je savršeno tijelo) pa evo ti odgovora.... :dance: :clap: :mrgreen: :whistle:

Sad si me podsjetio na, prije 3 godine preminulog kolumnista IT časopisa, Barneya koji je u jednoj raspravi također spomenuo "savršen oblik" pa pretpostavljam da slutim o kakvom se obliku radi :)
No, šalu na stranu... Zaista uskoro mislim krenuti sa izradom pa prevrćem po tavanu i tražim koje veličine iverica imam. Zato mi je bitno. Mogu li npr. napraviti širinu kutije 20cm, visinu 95cm, a litražu postići dubinom? Ili opet postoje nekakve formule koje stranice stavljaju u točno određene omjere?
vlado64

PostPostao/la joe dalton » Uto ožu 29, 2016 9:44 pm

joe dalton

PostPostao/la vlado64 » Pet tra 22, 2016 11:23 pm

Ovako nekako bi trebalo izgledati

Slika
vlado64

PostPostao/la Dean » Sub tra 23, 2016 12:06 am

Trebali bi ?
A zašto već ne izgleda? :whistle:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la vlado64 » Sub tra 23, 2016 12:16 am

@Dean, zato što puno razmišljam, kombiniram, računam... inače sam spor u svemu... A danas sam posebno ljut jer sam, puštajući neke test tonove, utvrdio da mi jedan visikotonac ima nekakav prizvuk. Greška nije ni u izvoru zvuka ni u pojačalu nego baš u jednoj (još uvijek staroj, s početka teme) zvučnoj kutiji. E sad, ili je stvar u samom drajveru ili u skretnici. Zamijenit ću visokotonce između kutija pa ću saznat.
vlado64

PostPostao/la tom_hifi » Sub tra 23, 2016 7:39 am

vlado64 napisao:@Dean, zato što puno razmišljam, kombiniram, računam... inače sam spor u svemu... A danas sam posebno ljut jer sam, puštajući neke test tonove, utvrdio da mi jedan visikotonac ima nekakav prizvuk. Greška nije ni u izvoru zvuka ni u pojačalu nego baš u jednoj (još uvijek staroj, s početka teme) zvučnoj kutiji. E sad, ili je stvar u samom drajveru ili u skretnici. Zamijenit ću visokotonce između kutija pa ću saznat.

Moguće da nije dobro centriran. To se i meni dešavalo. ;) Rastaviti ga, puštati test tonove, ponovno centrirati, pa kad se utvrdi da toga više nema, onda je ok.
tom_hifi

PostPostao/la vlado64 » Sri lip 15, 2016 6:49 pm

Evo konačno je došlo na red da krenem u izradu pa molim još za neke savjete...

ilimzn napisao:...Polozaj bas refleks porta nije proizvoljan. Ponovno, ekstremi mogu imati uticaj. Bas refleks otvor na kraju visoke kutije a driver na drugom kraju mogu rezultirati promjenom efektivne duljine porta, pogotovo ako je presjek kutije istog reda velicine kao presjek porta...

Međutim na stranici http://www.audiologs.com/ozrenbilan/mecon.htm" target="_blank" target="_blank našao sam i ovakav tekst
Postavljanje bas refleks cijevi
Bas refleks cijevi u bas refleks zvučničkoj kutiji su efikasne samo unutar vrlo uskog frekvencijskog intervala u okolišu ugođene helmholtzove frekvencije i ne djeluju na rad sustava na ostalim frekvencijama. Iz toga proizlazi kako uopće nije kritičan položaj bas refleks otvora. Međutim, bas zvučnik i bas refleks cijev čine sustav čije pravilno funkcioniranje mogu poremetiti prepreke u okolini. Potpuno je prihvatljivo postaviti bas refleks otvor na bilo kojoj strani kutije sve dok se ne ugrozi protok zraka. Dakle, ako je bas refleks otvor na stražnjoj strani kutije, kutije se ne smije leđima nasloniti na zid. Potpuno se ista pravila odnose i na unutrašnjost kutije. Ako kutiju ispunjamo akustički apsorpcijskim materijalom ne smijemo začepiti otvor bas refleks cijevi. U principu potrebno je ostaviti brisanog prostora bar dva promjera bas refleks otvora. Nadalje, potrebno je akustički apsorpcijski materijal unutar kutije pričvrstiti, da se ne bi pri radu pomakao zbog kretanja zraka i ugrozio rad bas refleks sustava.

E pa sad stvarno ne znam što bih mislio. Možda je ilimzn mislio samo na ekstreme? Ja bih port stavio u centar nepostojećeg zamišljenog basa ispod postojećeg basa kao na slici:

Slika

Također bih molio savjet oko ljepljenja stranica. Odustao sam od stare iverice i napravit ću kutije od 18mm MDF-a. Naime, tamo gdje to mislim kupiti imaju samo MDF koji je s obje strane obojen. Da je obični, ljepio bih ga običnim drvofiksom ali nisam siguran drži li drvofiks na takvu obojenu plohu. Ako netko ima iskustva sa ljepljenjem takvih ploha bio bih zahvalan na savjetu.
vlado64

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici