Fane širokopojasni zvučnici 15"

Re: Fane širokopojasni zvučnici 15"

PostPostao/la vifaton » Ned ožu 10, 2019 12:31 pm

Evo da se javim nakon podosta vremena sa novim informacijama.

Ovih dana sam napravio eksperimentalne open bafle nosače (kutije) za ove Fane zvučnike.
Koristio sam običnu ivericu 25mm., Za sada nisam u mogućnosti da stavim slike, ali nema se šta ni vidjeti.
Dimenzije su 105cm visine i 52cm širine. Pošto sam sav svoj sustav rasprodao ostao mi je samo Sony receiver star 16 g. i polu ispravan Denon CD.
Spojio sam to sve i slušam već par dana.
Prvo što mogu reći je to da više neću tražiti druge zvučnike za sebe ovi ostaju za stalno.
S tim da sada ide problemetičnija faza izgradnje adekvatnih kutija. A počet ću tek tamo na ljeto.

Neke impresije o zvuku;
Nema dovoljno basa, ali slušajući muziku čini se da može i bez njega.
Instrumenti, vokali i ostalo su toliko voluminozni i prisutni na širokoj, velikoj i dubokoj, itd., zvučnoj pozornici.
Dinamika i brzina su fenomenalni.
Visokotonsko područje je odlično, ništa ne fali, pogotovo kod reprodukcije činela, što je meni bitno.
Također, prisutnost i razotkrivenost svih vrsta bubnjeva je skoro ko u živo.
A što mi je isto jedna od najboljih stvari je i reprodukcija bas gitare.
Šta nije kao u kod najskupljih zvučnika? Finese, suptilni detalji kome su oni bitni.
Svakakvih sam zvučnika čuo ali meni osobno ovi imaju mnogo toga što do sada nisam čuo kod kojekakvih skupih.
A činjenica da su prejeftina varijanta za jednog audiofila koji je u potrazi za zvučnicima desetljećima, govori u prilog njima.

Tokom rada, paljenja, gašenja i ostaloga ti zvučnici ne puštaju nikakvog zujanja, klikova, rezonancija,šuštanja, mrtvilo čisto.
Pošteno napravljeni, sve na njima čvrsto i precizno napravljeno i slijepljeno.

Sad treba napraviti lijepe kutije.
Tu je problem, od 15 inča. Što znači veliki posao.
Proizvođač savjetuje prilično male kutije za njih sa 55hz. Što je malo!
Vječno pitanje je sad i kod mene, dali neposlušat proizvođača pa mudrovat i kičmat sa većim kutijama.
Na internetu ih hvale ali i nema nekih savjeta.
Uglavnom ih koriste sa dodatnom bas jedinicom, ali ja ne bih za sada dodavao ovim jedinicama ništa, samo ću pokušat izvući njihov maksimum.
Toliko za sada.
vifaton

PostPostao/la beboni » Čet tra 25, 2019 12:23 pm

fane2.jpg

fane1.jpg

Pridružujem se Fane tc 15 300 klubu.Ovo sa fotke je brzinski sklepano :D

Ugodno iznenađen sa driverom.No beaming,široki sweetspot,visokih do 15khz(jbg čujem do 10khz :mrgreen: ),ide drito u tpa3116 bez skretnice i blagi notch u srednjetonskom području preko foobar dsp-a.
...ovako neusviran svira super te čekam 200 injak sati za pravu krajnju prosudbu zvuka.Jedini nedostatak je gubljenje mikrodetalja kad se sklonim 1.5-2 metra iz sweetspota.

Pot za glasnoću od 10kohma je na 9 sati na tpa3116...i to je previše.Možda je vrijeme za jedno cijevno pojačalo ili A-klasu od 10-15w :dance:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: beboni; Čet tra 25, 2019 1:22 pm; ukupno mijenjano 3 put/a.
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la beboni » Čet tra 25, 2019 12:24 pm

...
Zadnja izmjena: beboni; Čet tra 25, 2019 2:31 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
beboni

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet tra 25, 2019 12:35 pm

Neće ti ništa to riješiti, trebaš neki atenutator koji sruši ulazni signal ili pojačalo sa manjim pojačanjem.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la beboni » Čet tra 25, 2019 12:40 pm

A kakav ja to problem imam sa pasivnim preampom od 10 koma?Tpa3116 i svira najbolje sa prvih 7-8w,samo treba bolji izvor od modane asus xonar dx.BTW,jel se vide fotke sa fotokante?

https://images.static-thomann.de/pics/atg/atgdata/document/specs/444209.pdf
beboni

PostPostao/la yoke » Čet tra 25, 2019 1:20 pm

a zasto ''krug'' na pojacalu treba biti okrenut vise od 9 sati ?
yoke

PostPostao/la beboni » Čet tra 25, 2019 8:27 pm

Zaboravih napisati,driveri su triple cone,iliti imaju dva whizzera ,otud i je ektenzija visokih do 15ak khz

IMG_20190425_135526.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
beboni

PostPostao/la vifaton » Ned tra 28, 2019 2:53 pm

Drago mi je da nas ima još!

Ja za sada nemam vremena da radim ništa na svom projektu.

U planu sam za mjesec-dva, napraviti neke eksperimentalne kutije kompresionog tipa, kako mnogi govore po internetu, da tako dobro rade a i jednostavnije je za izgradnju. Samo nemam neki projekt,
nego valja otprilike odrediti neku litražu pa vidjeti na što će to izaći.

krajnji cilj mi je napraviti sa ovim jedinicama lijepe samostojeće kutije, zaobljenih stranica u obliku lutnje.

izvinjavam se što nisam stavio neke slike, pokušavao sam ali se ne snalazim.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pon ruj 02, 2024 2:33 pm

Oživljavam ovu staru temu, jer se opet vratih ovom projektu. A bio sam odustao.

Napravio sam probne kutije (kompresija) oko 190l. i tako sada izgledaju, već četiri godine, jer sam u među vremenu, kupovao neke druge skuplje zvučnike i odustao od daljne izgradnje ovog projekta.

Prije par dana sam ponovo slušao ove zvučnike, i opet mi dolaze neke ideje, da nastavim sa ovim i da ga dozavršim ali ubacujući po još jednu bas jedinicu po kutiji 15-18 inča, jer je očito da basa fali.

https://www.player.hr/ozvucenje/ugradbe ... nd-15mb700" target="_blank
Ovako nešto li slično. Ne bih ništa preskupo za sada. Ali u tom slučaju treba skretnica... i tu sam gotov, to ne znam napravaviti.

Šta vi velite na sve ovo? Vidim, da su još neki ljudi koristili ove Širokopojasne jedinice, ako je moguće neka se ovdje nešto napiše.
vifaton

PostPostao/la sinisap » Uto ruj 03, 2024 8:18 am

Ja sam imao Silver iris 15’ ob, Eminence drajver. Kad sam stavio još jedan 15’ drajver Eminence alpha, jeftino, samo a bas, to je jako dobro radilo. Probaj nači neke jeftine bas drajvere na njuški i probaj. Nisam imao iste bas drajvere i to je grmilo.
sinisap

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici