Evo da se javim nakon podosta vremena sa novim informacijama.
Ovih dana sam napravio eksperimentalne open bafle nosače (kutije) za ove Fane zvučnike.
Koristio sam običnu ivericu 25mm., Za sada nisam u mogućnosti da stavim slike, ali nema se šta ni vidjeti.
Dimenzije su 105cm visine i 52cm širine. Pošto sam sav svoj sustav rasprodao ostao mi je samo Sony receiver star 16 g. i polu ispravan Denon CD.
Spojio sam to sve i slušam već par dana.
Prvo što mogu reći je to da više neću tražiti druge zvučnike za sebe ovi ostaju za stalno.
S tim da sada ide problemetičnija faza izgradnje adekvatnih kutija. A počet ću tek tamo na ljeto.
Neke impresije o zvuku;
Nema dovoljno basa, ali slušajući muziku čini se da može i bez njega.
Instrumenti, vokali i ostalo su toliko voluminozni i prisutni na širokoj, velikoj i dubokoj, itd., zvučnoj pozornici.
Dinamika i brzina su fenomenalni.
Visokotonsko područje je odlično, ništa ne fali, pogotovo kod reprodukcije činela, što je meni bitno.
Također, prisutnost i razotkrivenost svih vrsta bubnjeva je skoro ko u živo.
A što mi je isto jedna od najboljih stvari je i reprodukcija bas gitare.
Šta nije kao u kod najskupljih zvučnika? Finese, suptilni detalji kome su oni bitni.
Svakakvih sam zvučnika čuo ali meni osobno ovi imaju mnogo toga što do sada nisam čuo kod kojekakvih skupih.
A činjenica da su prejeftina varijanta za jednog audiofila koji je u potrazi za zvučnicima desetljećima, govori u prilog njima.
Tokom rada, paljenja, gašenja i ostaloga ti zvučnici ne puštaju nikakvog zujanja, klikova, rezonancija,šuštanja, mrtvilo čisto.
Pošteno napravljeni, sve na njima čvrsto i precizno napravljeno i slijepljeno.
Sad treba napraviti lijepe kutije.
Tu je problem, od 15 inča. Što znači veliki posao.
Proizvođač savjetuje prilično male kutije za njih sa 55hz. Što je malo!
Vječno pitanje je sad i kod mene, dali neposlušat proizvođača pa mudrovat i kičmat sa većim kutijama.
Na internetu ih hvale ali i nema nekih savjeta.
Uglavnom ih koriste sa dodatnom bas jedinicom, ali ja ne bih za sada dodavao ovim jedinicama ništa, samo ću pokušat izvući njihov maksimum.
Toliko za sada.