Master of disaster napisao:Stvarno neobično. Rekao bih, neko poništavanje/stojni val ali na otvorenom...hm. Možda unutar horne... Probaj nešto zvučne izolacije staviti u doljnje koljeno, naročito na dio stjenke koji gleda u vertikalnu cijev. A definitivno probati sa nekim driverom koji ima niži fs.
ono meni skoro pa i da nije neobicno ta valovitost ( blago receno ) dijela od 80 do 300 hz
to govorim za horne od stakloplastike.
Uskoro bi mogao napraviti i jedno mjerenje na hornama Raša Marčana ( ima tema pod zvucnici ) koje su pri kraju također
davno sam i njih bio mjerio i tamo se dešavalo nešto slicno ali s malo blazim oscilacijama
mislim da je do materijala...
sto mi je sad ciniti
prvo cu dampirat komoru... pa mjerit
drugo mjerit sa mic. odmah na ustima horne , mozda stavit neku spuzvu između usta i zvucnika da mi malo odvoji valove sa prednje strane mambrane
-pustat postepeno frekvencije , vidit na kojoj horna rezonira i snimit mikrofonom kako
moguce je da obicnim Notch filterom oduzmem jedan dio ( frekvenciju ) i koja ce mi smirit donji dio
- ako se pokaze da je do horne ( a nema drugo..

) probat je iz vana ukrutit , dal privremeno dal trajno pa opet mjerit
-dampitanje horne iz unutra je isto opcija , probati cu i to
Izmjenom zvucnika ne vjerujem da bi se popravio donji dio , prije gornji...
ali probati cu naravno i to , imam jedno 4 razlicite 4vorke koje cu probati , jena je interesantna.. neki kineski midbas
Bepone napisao:pa neznam meni je mozda i logicno, napravio je savijeni didgeridoo! muzicki instrument, za generirat tonove a ne reproducirat! puhnes gore i on zagrmi!! ovdje se dobiju ton 80 hz i svi visi harmonici, 160, 240 hz, 320, 400 hz...
mozda i nisi daleko od istine ali radio sam tako reci istu hornu , po rastu , povrsini usta grla a i duzina je u 5% , Katarina A
nisam imao ni priblizno nista slicno ovome , a slican rast sam primjenio jos par puta , jednom isto za 4inch drugi puta za hornu sa Fe126en
i nije toga bilo, te horne bile su rađene od mediapana 16 do 18 i jedne sam bio radio od spere breza 16
ne vjerujemd a je do blagog gotovo konstantnog rasta vec do materiala horne , ovog puta stakloplastike koju cu trebat jos podebljat ili sto vec..
malo pre rano isto donosim zakljucke.. recimo da pricam na glas
nakon kojeg mjesec-dva dana mjerenja i proba ovih horni se cujemo