prvo ovo sto bepo govori stoji
ko god radi s npr. fullrenge zvucnicima koji su s tankim papirnatim membranama dobro je poznato da kutija uvijek nesto vraca na membrano koja kasnije to prenosi slusaocu u vidu izoblicenja
kod svih je zvucnika to tako ali u razlicitoj mjeri prisutno
tu se radi o malom zvucniku al. membrane promjera svega 50mm ( mozda ni toliko.. ) i ne znam koliko bi se to primjetilo
ali treba probat
Zmajz napisao:A ja si baš nešto mislim, kad je u pitanju materijal za kutiju, da bi trebalo mjeriti odziv rupe na kutiji (bez drajvera) kad joj se odvali jedan impuls čekićem od frtalj kile. Kutija bi zarezonirala kako je tjunirana (Helmholc…) ali bi se i vidjela sva sila kojekakvih harmonika e pa tu bi se vidjele razlike nezamaskirane kojekakvim zvukovima iz drajvera….
ovo bi bilo isto interesantno mjerit i biljezit
bio sam prico da samim lupkanjem po kutijama cuje se dobra razlika i u tonu i jacini rezoniranja svake kutije
betonska je daleko naj tisa i s najvisim tonom
tako da me malo cudi tako blage razlike u mjerenju , ali to je samo prvo... s ovim 3 kutije cu se jos sigurno pozabavit
samo sad smisljam sto i kako dale
Bepone napisao:Zmajz wrote:A ja si baš nešto mislim, kad je u pitanju materijal za kutiju, da bi trebalo mjeriti odziv rupe na kutiji (bez drajvera) kad joj se odvali jedan impuls čekićem od frtalj kile. Kutija bi zarezonirala kako je tjunirana (Helmholc…) ...
vjeruj bepo da se napravi jos kutija raznih materijala moglo bi se isfurat ovako nesto...