zvucne kutije - materijali

Re: zvucne kutije - materijali

PostPostao/la joe dalton » Ned lis 21, 2018 1:50 pm

Ako je cilj izmjeriti utjecaj kutije odnosno vibracije stranica onda bi trebalo mikrofon približiti što bliže stranici.
I onda to usporediti s odzivom drajvera tako da se vidi doprinos kutije.

Ili još bolje akelerometrom izmjeriti vibracije kutija od različitih materijala pri istim glasnoćama i usporediti.
Pri tome treba proći kroz cijeli spektar audio frekvencija jer neće svaka vibrirati i rezonirati jednako i na istoj frekvenciji.

Eto mojih 5lp.
joe dalton

PostPostao/la Zmajz » Ned lis 21, 2018 2:05 pm

A ja si baš nešto mislim, kad je u pitanju materijal za kutiju, da bi trebalo mjeriti odziv rupe na kutiji (bez drajvera) kad joj se odvali jedan impuls čekićem od frtalj kile. Kutija bi zarezonirala kako je tjunirana (Helmholc…) ali bi se i vidjela sva sila kojekakvih harmonika e pa tu bi se vidjele razlike nezamaskirane kojekakvim zvukovima iz drajvera….
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Bepone » Ned lis 21, 2018 2:09 pm

Zmajz napisao:A ja si baš nešto mislim, kad je u pitanju materijal za kutiju, da bi trebalo mjeriti odziv rupe na kutiji (bez drajvera) kad joj se odvali jedan impuls čekićem od frtalj kile. Kutija bi zarezonirala kako je tjunirana (Helmholc…) ...

:lol: :lol:
Bepone

PostPostao/la Zmajz » Ned lis 21, 2018 2:43 pm

Malo pojašnjenje: impuls primijeniti na kutiju i mjeriti odziv efekta na rupi za drajver.
Ne obrnuto.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Toma » Ned lis 21, 2018 2:45 pm

Dok sam se "bavia" izradom gitara onda sam zna zalipiti piezo na drvo i tako uparivat vrat sa tijelom.Glazbena viljuška mi sluzila kao izvor zvuka.
To je bila neka moja ideja kako uparit vrat i tijelo
Toma

PostPostao/la Master of disaster » Ned lis 21, 2018 3:17 pm

Toma napisao:Dok sam se "bavia" izradom gitara onda sam zna zalipiti piezo na drvo i tako uparivat vrat sa tijelom.Glazbena viljuška mi sluzila kao izvor zvuka.
To je bila neka moja ideja kako uparit vrat i tijelo

Koliko se je ta metoda poikazala uspješnom, to jest da li su bile mjerljive razlike između kombinacija?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Toma » Ned lis 21, 2018 5:15 pm

Da,svaki komad je drugačije rezonira.Može se i sa kucanjem ali eto pokusa sam to malo zakomplicirati.
Toma

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned lis 21, 2018 6:09 pm

prvo ovo sto bepo govori stoji
ko god radi s npr. fullrenge zvucnicima koji su s tankim papirnatim membranama dobro je poznato da kutija uvijek nesto vraca na membrano koja kasnije to prenosi slusaocu u vidu izoblicenja
kod svih je zvucnika to tako ali u razlicitoj mjeri prisutno
tu se radi o malom zvucniku al. membrane promjera svega 50mm ( mozda ni toliko.. ) i ne znam koliko bi se to primjetilo
ali treba probat
Zmajz napisao:A ja si baš nešto mislim, kad je u pitanju materijal za kutiju, da bi trebalo mjeriti odziv rupe na kutiji (bez drajvera) kad joj se odvali jedan impuls čekićem od frtalj kile. Kutija bi zarezonirala kako je tjunirana (Helmholc…) ali bi se i vidjela sva sila kojekakvih harmonika e pa tu bi se vidjele razlike nezamaskirane kojekakvim zvukovima iz drajvera….

ovo bi bilo isto interesantno mjerit i biljezit
bio sam prico da samim lupkanjem po kutijama cuje se dobra razlika i u tonu i jacini rezoniranja svake kutije
betonska je daleko naj tisa i s najvisim tonom
tako da me malo cudi tako blage razlike u mjerenju , ali to je samo prvo... s ovim 3 kutije cu se jos sigurno pozabavit
samo sad smisljam sto i kako dale

Bepone napisao:Zmajz wrote:A ja si baš nešto mislim, kad je u pitanju materijal za kutiju, da bi trebalo mjeriti odziv rupe na kutiji (bez drajvera) kad joj se odvali jedan impuls čekićem od frtalj kile. Kutija bi zarezonirala kako je tjunirana (Helmholc…) ...

vjeruj bepo da se napravi jos kutija raznih materijala moglo bi se isfurat ovako nesto... :mrgreen:
Watch on youtube.com
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri sij 23, 2019 7:14 pm

posto sam imao jedan par zvucnika i konektora bilo mi zao ne napravit i par kutija za njih...
napravio sam jedan par " praznih " kutija odnosno bez ikakve ispune u stranicama
i ostala mi jedna kutija s pijeskom i druga betonom , njih sam uparijo i ofarbao u zeleno koju jos treba dovrsit...
tko ih bude dobio na poklon ne vjerujem da ce ikad cuti razliku ;)

povodom nadolazeceg valentinova ove roze dobile su i prikladan motov...
kad me netko pita kazem da su albino punoglavci :hand: :mrgreen:

bilo bi lijepo od mene da napravim opet po koje mjerenje i usporedbu...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Toma » Sri sij 23, 2019 7:18 pm

Super izgleda
Toma

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici