Eminence Beta 8a + Monacor DT300 WG

Re: Eminence Beta 8a + Monacor DT300 WG

PostPostao/la davorin » Sub tra 05, 2014 12:59 pm

zuzi napisao:Ne mogu odoljeti - petokraka zvijezda ili?

Da, puno ju je lakše konstruirati od one sa 7 krakova! :angelic-green:
davorin

PostPostao/la yoke » Sub tra 05, 2014 3:08 pm

Koliko je bitan ili stetan lom oko stranica ?

Odnosno,koliko ga ljudsko uho dozivljava ?
Pitam cisto jer sam se sam ludio oko tog...
slagao papirice...stavljao filc...radio zvjezdice...

iskreno s filcom nisam primjetio nikakvu razliku...
ni na poziciji oko visokih + sednji...ni na samim visokim....

razlike u mjerenjima je bilo...ali ne mogu reci da sam ja osjetio/cuo neku razliku...

plus,ima dosta "skupih" zvucnika, koji navodno dobro sviraju a imaju na grafovima vidljive probleme s defrakcijom oko rubova ?!?

Dali ima neko pravilo, kad se to jace cuje,na nekom frekvencijskom opsegu ? Ili je potpuno nebitno jer ako negdje postoji onda se to i cuje/osjeti ?
yoke

PostPostao/la ilimzn » Sub tra 05, 2014 4:18 pm

Filc u ovom slucaju mora biti dosta debel >=5mm, ili gusca spuzva 8-10mm. Difrakcija od rubova se moze testirati privremenim lijepljenjem komada deblje spuzve (~2cm) isto tolike sirine i visine uz WG na rub kutije. U uvjetima gdje je soba ziva doduse ne ocekuj neke bitne promjene u zvuku, eventualno vrlo sitne detalje, jer se zvucno polje pretvori u difuzno radi 1001 refleksije od zidova.

I da, zvijezda s neparnim brojem krakova >5 :P
ilimzn

PostPostao/la ilimzn » Sub tra 05, 2014 4:18 pm

davorin napisao:
zuzi napisao:Ne mogu odoljeti - petokraka zvijezda ili?

Da, puno ju je lakše konstruirati od one sa 7 krakova! :angelic-green:

Nekima mozda jos negdje u podrumu ili tavanu stoji sablona :P
ilimzn

PostPostao/la yoke » Sub tra 05, 2014 5:04 pm

ilimzn napisao:Filc u ovom slucaju mora biti dosta debel >=5mm, ili gusca spuzva 8-10mm. Difrakcija od rubova se moze testirati privremenim lijepljenjem komada deblje spuzve (~2cm) isto tolike sirine i visine uz WG na rub kutije. U uvjetima gdje je soba ziva doduse ne ocekuj neke bitne promjene u zvuku, eventualno vrlo sitne detalje, jer se zvucno polje pretvori u difuzno radi 1001 refleksije od zidova.

I da, zvijezda s neparnim brojem krakova >5 :P

Koristio sam filc, neki smrdljivac, od 6mm (pretpostavljam da je imao veliki postok ovcje dlake :))...i zvjezdicu, oko visokih, s hrpu krakova...preko 10 (nisam 100% siguran na broj, ali bar nisu bili svi krakovi iste duzine ;))...
ali vjerojatno je ovos to si napisao, soba/db mi je gola, tako da mozda u tome grmu lezi zekonja
yoke

PostPostao/la audio kutak » Sub tra 05, 2014 7:20 pm

koliko je meni jasno, soba za slušanje ne smije biti "gola" nego fino natrpana...

stavi malo slika, polica, zavjesa, tepih.....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Sub tra 05, 2014 9:57 pm

Ne smije biti niti prenatrpana :) Ja sam dosta s time eksperimentirao dok sam bio u manjoj sobi. Tamo sam imao dosta problema s bassom, no, kad se pređe u veću sobi, generalno znaju biti problem (pod uvjetom da su zvučnici dosta odmaknuti od zidova) više frekvencije.
tom_hifi

PostPostao/la joe dalton » Sub tra 05, 2014 10:44 pm

ilimzn napisao:Fali baffle step...
Ovaj problem gore s rupama iznad ti je difrakcija od ruba, imas s tri strane DT300 jednake udaljenosti od bridova kutije, ako je rupa, vraca se val s kontra fazom, dakle za N + 1/2 valne duljine. Lijek je asimetricno pozicioniranje DT300 tako da su udaljenosti od najblizih rubova cim manje + zaobljavanje rubova. U tvom slucaju radi sirine WG-a nemas bas puno slobode za pozicioniranje ali razlike reda pola sirine membrane su vec jako bitne, zaobljenje rubova pomaze. No ioma i trik s modifikacijom WG-a koji mozes primijeniti iako ce izgledati 'osebujno' - oko unutrasnjeg ruba prema centru WG-a se stavi siroki prsten od spuzve ili sl, kojem je na unutrasnjem opsegu urezana zvijezda s neparnim brojem krakova. Idealno bi krakovi zvijezde trebali biti barem pola sirine membrane i zatvarati kut manji od 90 stupmjeva.

Objašnjenje s difrakcijom mi nikako ne drži vodu.
Rupa je na oko 6,5kHz. Znači valna duljina 53mm. Puta 3/2 je 79,5mm, a puta 5/2 je 132,5mm.
Do ruba kutije je oko 110mm. Ne uklapa se nikako. Sam WG je promjera 170mm. Ispada da je difrakcija oko ruba WG? Sumnjam :think:
I kako objasniti da rupe bez WG gotovo da i nema? A snimano je na istoj kutiji.
Inače bočni bridovi finalne kutije su zaobljeni.
Po meni bi difrakcija mogla biti crveno zaokružena na slici dolje. Taj mali progib na 4,7kHz se poklapa sa 3/2 valne duljine (73*3/2=110mm).
fr&minphase_1m2_3u3_1R2_lijevi_difr.jpg

Sa bafle stepom se isto trebam pozabaviti. Zapravo bi prije trebao napraviti mjerenja u boljim uvjetima da kvalitetno snimim frekvencije ispod 1kHz.
Imam već neke ideje oko toga i oko kompenzacije samo da dođu na red.
Ono što me zasada veseli je fazna karakteristika u području 1-10kHz. I to se čuje. :dance:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
joe dalton

PostPostao/la ilimzn » Sub tra 05, 2014 10:52 pm

joe dalton napisao:Objašnjenje s difrakcijom mi nikako ne drži vodu.
Rupa je na oko 6,5kHz. Znači valna duljina 53mm. Puta 3/2 je 79,5mm, a puta 5/2 je 132,5mm.
Do ruba kutije je oko 110mm. Ne uklapa se nikako. Sam WG je promjera 170mm. Ispada da je difrakcija oko ruba WG? Sumnjam :think:

Aha previdio sam taj detalj... koliko je dubok WG i na kojoj prekvenciji je skretnica (...zobel za bas, faze oko reza radi pomaka zvucnika...)
ilimzn

PostPostao/la joe dalton » Sub tra 05, 2014 10:59 pm

Nisam zobelirao bas.
Drajveri su horizontalno u skoro osi (po dubini) zbog WG.
Vertikalno je razmak 165mm što je valna duljina 2085Hz. Tu je negdje i rez.
Zapravo rez za midbas je niže, a za visoki je više, ali se karakteristike drajvera tako poklapaju.
Edit: WG je dubok 32mm.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici