samogradnja suba - projekt u izradi

Re: samogradnja suba - projekt u izradi

PostPostao/la yoke » Ned tra 09, 2017 9:58 pm

ne znam sto si radio...ali jednostavno
kod mene je L25D

imam napajanje za L25D koje se spaja na konektore na plocici
ulaz se isto tako spaja
zvucnici isto tako
s tim da se zvucnik spaja direkt + ''out +'' a - na ''power gnd'' (direkt na masu napajana/pojacala) - ako se ne varam

Slika

pretpostvaljam da je isto i za L15D, ali mozda se gadno varam
ovo gore sta si ti stavio mi je pekomplicirano za pratit
:mrgreen:

nemam bruma, nemam niceg, nemam mali gain...svira i radi super :mrgreen:

evo nasao sliku i za L15D
samo pospajaj kako je na slici
masa i + ulaza na ulazne konektore na pojacalu
+/- napajanja i masu na konektore za to
sub na + izlaz i - na masu koja je ujedno i masa napajanja na tiskanoj

Slika
yoke

PostPostao/la yoke » Ned tra 09, 2017 10:13 pm

ali vjerojatno si tako i pospajao...
mozda si ipak kupio pojacalo od krivog kineza :lol: :lol: :lol: :lol:
yoke

PostPostao/la flega » Pon tra 10, 2017 9:34 pm

yoke napisao:ali vjerojatno si tako i pospajao...
mozda si ipak kupio pojacalo od krivog kineza :lol: :lol: :lol: :lol:

sve je moguće :dance:
Razmišljao sam prije kupovine o L25 ali mi je trafo na sekundaru 34V AC što je premalo za njega, pa sam uzeo l15d a kad već kupujem, kupio pro verziju koja se spaja na AC i ima i neku zaštitu.
Uglavnom, vidim po forumima da taj L15d ima slab gain pa i sam LJM preporučuje OPamp prije ulaza...
A kod mene je situacija trenutno ovakva: napravio sam OVO ali sam stavio 10k kao R7 i R10 (radi većeg gaina) i 47K kao R9 i R12. I sad to radi ok, kad se pot pojača do kraja prilično je glasan zvuk. Zapravo, ja ni ne znam kako bi to trebalo zvučati pa :shifty:
Ali ostao je problem zujanja. Spojio sam GND predpojačala na oklop pota (koji trenutno nije na limenoj ploči) i zujanje je tiho ali ga ipak ima. Kad dotaknem pot zujanje je gotovo nečujno.
Ima li netko savjet što da napravim da minimaliziram zujanje? Nije mi baš riješenje da cijelo vrijeme držim pot :D
flega

PostPostao/la flega » Sub tra 15, 2017 5:49 pm

Da odgovorim sam sebi...
Zujanje u zvučniku je smanjeno, uklonio sam privremeno sve zice koje vire iz ESPa (pot i preklopnik faze). Spojio na AV receiver i opet tiho...dok nisam pustio neki film 5.1 :o
Treća scena filma je bila nekakav pad aviona...imao sam osjećaj da pao u susjednoj sobi :)
Tako da sam morao smanjiti level suba za 6db a mislim da bi trebalo još, no bitno je da radi ali sad barem znam na čemu ga istestirati.
No, ostao je problem zujanja trafoa i to se čuje prilično kad je tišina u sobi. Trafo sam probao učvrstiti na gumama pa bez guma pa s vijcima poluotpuštenim pa sa vijkom i maticom kroz drvenu ploču, ali zujanje je uvijek isto. I primjetio sam da se grije. Kad sub spojim na watmetar pokazuje 18w (bez ikakvog ulaza). Trafo nije novi, dobio sam ga od Pamooka koji ga je kupio na nekom od samo njemu znanih mjesta ;) Možda nešto s njim nije u redu jer ima malo čudne napone na sekundaru (34V i 10V a jedan sekundar niti on niti ja nismo mogli dobro izmjeriti).
Što preporučujete, kako riješiti ovaj problem? Zamjena, premotavanje ili ići na SMPS napajanje? Bitna mi je i potrošnja struje jer se taj sub vjerojatno nikada neće gasiti. Uporedbe radi, dva pojačalceta D klase napajana ciglicom iz laptopa i Raspberry Pi zajedno troše 5-6W pri praznom hodu ili nekom tišem slušanju glazbe, Yamaha AV receiver 35W bez zvučnika a Onkyo receiver 75W sa zvučnicima jedva pojačanim.
flega

PostPostao/la joe dalton » Sub tra 15, 2017 6:01 pm

flega napisao:No, ostao je problem zujanja trafoa i to se čuje prilično kad je tišina u sobi. Trafo sam probao učvrstiti na gumama pa bez guma pa s vijcima poluotpuštenim pa sa vijkom i maticom kroz drvenu ploču, ali zujanje je uvijek isto. I primjetio sam da se grije. Kad sub spojim na watmetar pokazuje 18w (bez ikakvog ulaza). Trafo nije novi, dobio sam ga od Pamooka koji ga je kupio na nekom od samo njemu znanih mjesta ;) Možda nešto s njim nije u redu jer ima malo čudne napone na sekundaru (34V i 10V a jedan sekundar niti on niti ja nismo mogli dobro izmjeriti).
Što preporučujete, kako riješiti ovaj problem? Zamjena, premotavanje ili ići na SMPS napajanje? Bitna mi je i potrošnja struje jer se taj sub vjerojatno nikada neće gasiti. Uporedbe radi, dva pojačalceta D klase napajana ciglicom iz laptopa i Raspberry Pi zajedno troše 5-6W pri praznom hodu ili nekom tišem slušanju glazbe, Yamaha AV receiver 35W bez zvučnika a Onkyo receiver 75W sa zvučnicima jedva pojačanim.

Ovo mi izgleda kao da je trafo u zasićenju. Koliki ti je napon mreže? Iz fotki se čini kao da ima više izvoda na primaru. Pogledaj pa prespoji na 240V ako ima izvod. Ili daj neku bolju fotku trafoa da vidimo kako je spojen primar i koje su mogućnosti prespajanja. Moguće i da je dio namota u kratkom spoju.
joe dalton

PostPostao/la flega » Sub tra 15, 2017 7:45 pm

Power meter je izmjerio 238V napon mreže. Pamook a i ja sam probao prespajati primar na oba izvoda primara s desne strane ali su naponi na sekundaru ostali isti. Ono što je malo čudno je da je napon na sekundaru 34V a trafo je iz nekog audio pojacala, mislim da bi napon trebao biti 36V. Kao da nešto ne štima. I taj trafo se prilično ugrije već nakon kratkog vremena iako nema nikakvog ulaza/izlaza zvuka
flega

PostPostao/la pamook » Sub tra 15, 2017 7:49 pm

20170301_194158.jpg

evo fotka koju ja imam, nije nesto ali dok Flega ne rijesi neku bolju...

primar sam mjerio ommetrom i po logici stvari (otporu) prvi pin lijevo i predzadnji i zadnji desno su spojeni, otpor je veci izmedju prvog i zadnjeg nego prvog i predzadnjeg, pretpostavio sam da je to 220V i 240V ulaz, mislim da je Flega spojio na "240V" verziju (prvi i zadnji u donjem redu)...

jedan od tri sekundara ne valja - ali se ne sjecam da li sam probao izmjeriti otpor na njemu, znam da napona nije bilo, e sad da li je u prekidu ili je mozda on u kratkom spoju - ne znam... sve je moguce na trafou s pijace :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la joe dalton » Sub tra 15, 2017 8:52 pm

pamook napisao:jedan od tri sekundara ne valja - ali se ne sjecam da li sam probao izmjeriti otpor na njemu, znam da napona nije bilo, e sad da li je u prekidu ili je mozda on u kratkom spoju - ne znam... sve je moguce na trafou s pijace :D

Po opisanim simptomima bi lako moglo biti da je taj sekundar u kratkom spoju.
joe dalton

PostPostao/la flega » Sub tra 15, 2017 9:12 pm

To se ne može riješiti na neki jednostavan način?
flega

PostPostao/la davorin » Sub tra 15, 2017 9:15 pm

joe dalton napisao:
pamook napisao:jedan od tri sekundara ne valja - ali se ne sjecam da li sam probao izmjeriti otpor na njemu, znam da napona nije bilo, e sad da li je u prekidu ili je mozda on u kratkom spoju - ne znam... sve je moguce na trafou s pijace :D

Po opisanim simptomima bi lako moglo biti da je taj sekundar u kratkom spoju.

Izmjeri primarni induktivitet: ukoliko vrijednost bude u microH ili do par miliH, onda je jedan od sekundara u kratkom spoju!
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici