Alpair 12P

Alpair 12P

PostPostao/la Bepone » Pon sij 25, 2021 1:12 pm

komedija gre dalje i upravo se desava zaplet u novom cinu! :lol:

kratka povijest u dva reda s tim driverom- promijenio u 10 godina 3 ili 4 kutije, i uvijek je driver zvucao iritantno na duge staze..ugl. posudjivao sam okolo kutije samo da ga ne vidin i cujen jer sam ga preskupo platio, pa manje boli ako ga neman doma. :| evo vratio se kod mene pred koju godinu a ja raspilio kutije i napravio police.
kako je pobirao prah samo , od dosade svako toliko ga malo uzmen, pogledan i vratin nazad. zadnji put kad smo se gledali membranu sam mu prefarbao damar lakom malo za mu karakter promijenit, svejedno mi je na koju stranu ionako ga ne slusan nikad.

i tako nas dobri majstor sasa kc je u serijalu kutija po KEF LS50 jednu napravio i meni sa malo mod. dim jer je veci driver i jucer dobio kutije, koje su odlicne!! jos moran vanjske str. pofarbat u krem, pa ce bit krem crne, ali nije to bitno toliko, bitno je da unutra ide omrazeni driver Alparic 12p kojemu ce ovo bit posljednje putovanje! ako ne bude zadovoljio, mogao bi konacno zavrsit samo kao magnet za pobirat vide s tla! :lol:

U tih 10 godina, svasta se desavalo, nabavila se oprema za merit zv. , simulatori za tjuning skretnica, filtera svega i doslo je vrijeme za se jos jednom bacit u borbu sa tim zvucnikom (na silu, vise nego z gustom)
Bepone

Re: Alpair 12P

PostPostao/la Master of disaster » Pon sij 25, 2021 1:28 pm

Juuriiiš!!!! :D
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Pon sij 25, 2021 1:34 pm

da da treba bit uporan :lol: :lol:
evo kutija, bocnice ce bit krem RAL 1015 pa ce bit vise slika kad to ofarbam.. u medjuvremenu ovako par vulgaris, damping sam stavio sonofil jednu i pol kom, malo rascerupao i polozio unutra, i iza drivera
alp12.jpg
alp12p2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon sij 25, 2021 1:38 pm

driveri odmah upogonjeni tranzistorcem za cim realniji prikaz bez uljepsavanja i pocelo preslusavanje materijala.. na prvu mi se ucinilo jako dobro..ali krenula je iritacija nakon pol ure, dobro znane boljke ovog drivera.. kao da su cinele +10 dB naglasene i tuku u mozak i ne more se to podnest.. nesto smeta oko 5 kHz pomislio..slusan mutne snimke ok.. ali necu samo mutez slusat.. stavin Peter Greena - A Fool No More, koji je na rubu slusljivosti s prezentnom gitarom i to je sa ovim driverom bilo neslusljivo.. preostro i neugodno.. ok ugasio i odustao , moran mjerit i napravit neki filter! ne more se tako napred.. :think:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon sij 25, 2021 1:43 pm

uzeo mikrofon i zabio ga u membranu na 3 cm da vidin ca to ispucava driver..niti nije toliko lose.. i onda pomaknuo na 1 m da vidin ca ja to cujen u mojoj sobi..
alpair mjerenja.png

vidi se svasta..mjereno sa svim refleksijama.. ovaj gornji kraj je naglasen,frek. odziv ima porast prema visokim f, trbuh od 500-10kHz koji smeta..dole oko 90 i 300 Hz su modovi sobe.. soba je bezvezna, ali zasto ne probat nesto izvuc?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon sij 25, 2021 1:49 pm

nabacio jedno mjerenje sa odrezanim refleksijama.. da malo bolje vidin..70cm.. jasno se vidi trbuh koji treba polegnut. filter je nezaobilazan.
alpair mjerenja 70cm.png
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon sij 25, 2021 1:55 pm

Prvo rjesenje koje sam ugledao, i nametnulo se samo od sebe - odmah je stajalo metar dalje od zvucnika, ugradio filter i ponovio mjerenje ..Vidi se taman po izracunatoj formuli /-8dB koliko treba / polegnuo se gornji dio, to sad jako ozbiljno izgleda: :mrgreen:
alpair mjerenja sa filterom.png
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon sij 25, 2021 2:07 pm

1 filter izgleda ovako:
filter.jpg

2. filter izgleda ovako:
filter2.jpg

neman dva ista filtera, a ovaj prvi moran vratit djeci navecer da se ne polede. znaci samo dnevno slusanje je jedina opcija. a cemo se prilagodit.
filteri delaju odlicno! slusan evo vec 2 ure u komadu! konacno da je doslo do nekog saunda!! :lol: nema vise iskakajucih cinela, bass je od prije bio ok, cak ga ne fali za tako malu kutiju.. konacno da moren pojacavat bez da mi raspili pamet na pol! 10 godina se ovaj driver tako lepo nije cuo!!

iii...pratite me za jos recepata!
Bepone

PostPostao/la gilhooley » Pon sij 25, 2021 2:17 pm

Stavi kutije vodoravno...
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la gilhooley » Pon sij 25, 2021 2:19 pm

IMG_20201120_100357_copy_800x600_1.jpg
Haba, haba, haba...
gilhooley

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici