Cijevi,cijevi...

ON topic

Cijevi,cijevi...

PostPostao/la costic » Ned pro 29, 2013 8:34 pm

Pa ovako, želio bih ovim putem predstaviti ono što ja radim i što svira.
Naime, konzumerska elektronika me zanima samo informativno i ja od zvuka tražim ono što je zvuk nekad bio.
Znači cijevi,cijevi i cijevi.
Ono što se kod nas nudi ni izbliza ne udovoljava potrebe prosjećnog slušaoca a kamoli nekog tko je odrastao uz zvuk vinila i romantično svijetlo koje se naziralo kroz otvore za hlađenje na kojekakvim uređajima.
Tako sam se odvažio i umirovio integrirce i kojekakve đinđe sa velikim i šarenim displayima i okrenuo se budućnosti radeći pritom korak unazad.Rezultat su dva cijevna uređaja koji su nastajali oko tri godine, uz testiranja, reorganizacije,skurene komponente pa sve do konačnog custom dizajna od početka do kraja.
Tu nikako priča ne završava već počinje...
Slike i kratke opise ću staviti čim ih uspijem smanjiti na potrbnu veličinu.
costic

Re: Cijevi,cijevi...

PostPostao/la costic » Ned pro 29, 2013 9:08 pm

IMG_0.JPG

Rdi se o OTL cijevnom pojačalu koji u pobudnom stupnju koristi duplu triodu ECC tipa a za samo pojačanje i "bojanje" zaslužne su 5687 lampadine. Kućište je kompletno izrađeno od eloksiranog aluminija, obrađeno pomoću CNC-a te ručno dorađivano. Moram napomenuti da je materijal korišten za izradu kutije iskopan iz "furde" u kutu moje radione.
Za vintage dojam pobrinule su se drvene stranice ručno obrađivane i od pravog su mahagonija. One su također ostaci ostataka projekta prije (koje ću također predstaviti).
Kao što se na slikama može promjetiti prihvat za slušalice je standardni 6,35 mm. Oko potenciometra je pažljivo dizajniran i umetnut obruč od pleksija koji svijetli zagasito plavom bojom kad je uređaj aktivan (svjetlo služi kao indikator rada uređaja). Impedancijski raspon slušalica koje možete "prištekati" na uređaj je .... ma nema brige, samo ušekaj i slušaj! :D
Najbolji rezultati su se ipak pokazali korištenjem niskoomskih slušalica (32 ohm) drivera veličine >50 mm i snage >100 mW a najbolji mjerni uređaji korišteni prilikom testiranja su mnogobrojni različiti parovi HI-FI entuzijasta.
Pločica je ručno rađena i unutrašnjosti vlada klinički red.
Napajanje je vanjsko i nikako nije cijevno (iskustvo je pokazalo da omjer cijene i kvalitete nikako ne opravdava cijevi u napajanju osim ako...).Ugrađen slow turn on tako da se cijevi polako griju, što ne traje više od desetak sekundi, a najbolji indikator stabilnog napona je konstantno zagasito plavo svjetlo oko kapice pota.
Nakon dovršetka ovog prototipa surfao sam netom i našao sličan projekt u USA sa cijenom od preko 1600 USD.
Previše brate, zar ne.
Ovo pojačalce mi trenutno stoji na poloci dnevne sobe i služi kao ukras i svaki put se dobro nasmijem kad netko od posjetitelja pita čemu to ustvari služi, gdje sam to kupio i koliko platio.
Onda ga samo upalim da svijetli i kažem u šali da je to ustvari malo čudna lampa za posebne trenutke (što u stvari i jest istina).
Pa eto, projekt 1 je pred vama dragi moji suforumaši.
Svaka vaša kritika i pitanja su dobrodošla (primam i loše kritike, naravno).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
costic

PostPostao/la s@ki » Ned pro 29, 2013 9:17 pm

Ako je već u kompletnim projektima, onda molim te i učini da bude kompletan projekt a ne black box lijepog izgleda.
Drugim riječima, vjerujem da i ostale zanimaju iznutrice, shema itd.

Ovako kozmetički uređaj mi fora izgleda, iako osobno nebih išao sa plavom ledicom...nekako me uvijek na Kinu podsjeća no tko sam ja da sudim :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la joe dalton » Ned pro 29, 2013 9:31 pm

Ma super to izgleda. Ali ko što kaže s@ki ništa bez sheme. :)
Pretpostavljam da su izlazne 5687 u sljedilu dvije triode iz istog balona u paraleli?

Inače meni je fora s ledicama baš kul. Samo ja bi radije stavio bijele umjesto plavih. :D
joe dalton

PostPostao/la costic » Ned pro 29, 2013 9:54 pm

Plave su bile na "furdi" i ostatak od neke ranije proizvodnje.Iskreno i meni baš neidu u ovo ali definitivno ih danas ne mislim mijenjati. Shema, nacrti i sve drugo...bit će dječaci...uskoro.
Sad me zanima samo vaše mišljenje na osnovu prvog, estetskog dojma.
costic

PostPostao/la s@ki » Ned pro 29, 2013 10:08 pm

mi smo ti malo vudreni na krivu stranu pa ćeš sigurno više komentara dobiti na shemu, ono u nutra a tek onda na estetiku izvana.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la tom_hifi » Ned pro 29, 2013 10:12 pm

Odabir plave ledice mi je ono, odbojan. Rađe nikakav nego takva plava boja :whistle:

A ovo kaj s@ki kaže stoji. Da vidimo u kojoj radnoj točci su cijevi, kolika je urednost ispod poklopca i tako ;)
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 29, 2013 10:53 pm

estetski dojam je jako dobar.... ja bih stavio manji gumb...ali, tko smo da sudimo o ukusima? ;)

samo naprijed!
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Klokan » Pon pro 30, 2013 12:06 am

Ako ne slika od ispod haube bar shema da iskusniji to prokomentiraju, a i da bude tu for the record ;)
Izvana amp stvarno ok izgleda...nemam nista protiv ledice ali i ja bi stavio neku manje napadnu boju koja bi se i uklopila u samo kuciste ili barem u boju svjetlosti iz lampi ;)
Jedino je steta sto pojacalo ne svira onoliko dobro koliko lijepo izgleda i zato kazem da je bar shema tu :)
Klokan

PostPostao/la drazenK » Pon pro 30, 2013 1:04 am

prvo pa lijepo.
drazenK

Sljedeće

Vrati se na: Kompletni projekti