pojačalo STUDIO od Bore sa 2SA1962 i 2SC5242

ON topic

Re: pojačalo STUDIO od Bore sa 2SA1962 i 2SC5242

PostPostao/la tom_hifi » Čet lis 17, 2013 3:04 pm

Ako nešto skuriš dok kratiš kabele koji spajaju RCA konektore i PCB-e, onda zaista ti skidam kapu. Inače, Edison ti je dao dobar savjet.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet stu 01, 2013 12:52 am

Mali dodatak za one koji imaju sreću i dobe jako loše tranzistore BD ili MJE.... iliti mali tweak

U Čipoteci i u Elmatisu sam kupovao BD i MJE tranzistore i mogu reći da ovi BD nisu nikak napravljeni što se tiće kučišta i
izolacijske plastike oko rupe ako se gleda stražnja strana tranzistora. Proizvođač je ST ?!

Naime, te plastike gotovo i da nema pa šaraf dodiruje lim na stražnjoj strani tranzistora. Zbog tog nedostatka imao sam na nekoliko
tranzistora kratak spoj sa hladnjakom!! :o Naravno, ovo se događalo još na početku prilikom montiranja samih tranzistora. ;)

Neki su mi dali savjet da kupim bolje tranzistore ali toga u našim nazovi-dućanima nema.... pa se pribjeglo trikovima....

1 trik - uzme se okrugla turpija i proširi se rupa na 3,5mm sa obje strane, stavi se unutra izolator za TO220 tranzistore,
prišarafi i vozi... Radite pažljivo i polako i ne morate se bojati da ćete oštetiti sam tranzistor, on je ionako u donjem dijelu kučišta.

2 trik - po meni bolji.... kako se vidi na priloženim slikama, jednostavno se izmjeri debljina tranzistora, šajbice i doda 1-2 mm
koliko će još ući u hladnjak te se za toliko skine navoj sa turpijom.... može šaraf u bormašinu i obradi se turpijom.... (crvena boja na slici)
Na to mjesto se stavi termo bužir i ugrije.... stvar je u tome da onaj višak od 1-2 mm u dužinu lijepo nalegne na rupu u hladnjak i
spoj je potpuno siguran. Rupa na hladnjaku se prije montaže tranzistora malo obradi sa većim borerom ili posebnim upuštaćem da
dobijemo mali konusnu rupu (zeleno na slici)
izoliranje_vijka_kroz_tranzistor_m.JPG

izoliranje_vijka_kroz_tranzistor_skidanje_navoja_m.JPG

eto, nadam se da će ovaj savjet nekome pomoći u izgradnji vlastitog uređaja
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Pet stu 01, 2013 1:07 am

Čestitam i dodajem da ovakva dva jednostavna i dobro dokumentirana praktična riješenja mi bolje izgledaju od 1000 poklona i zahvala!
davorin

PostPostao/la pinco » Pet stu 01, 2013 7:13 pm

Isti san problem ima sa TO-126 tranzistorima, dakle isto kućište drugi tranzistori, mislin čak i BD-139 ST, al ne samo on, rješenje isto tako sa se malo provrti rupa, nekih pola mm, nebi se kladija al mislin da su ti problemi počeli od kad se koristu silikon, tanki kaptoni i sl. Sa liskunima nisan nikad ima tih problema.......
pinco

PostPostao/la audio kutak » Pet stu 01, 2013 7:23 pm

pinco napisao:Isti san problem ima sa TO-126 tranzistorima, dakle isto kućište drugi tranzistori, mislin čak i BD-139 ST, al ne samo on, rješenje isto tako sa se malo provrti rupa, nekih pola mm, nebi se kladija al mislin da su ti problemi počeli od kad se koristu silikon, tanki kaptoni i sl. Sa liskunima nisan nikad ima tih problema.......

pinco, ne govorim o kvaliteti podloške od silikona ili čega već, govorim o tome da navoj šarafa ima kontakt sa tranzistorom a
samim time i sa hladnjakom!

ja se sjećam starih tranzistora, imam i neke BD135 za usporedbu, ovi stari su ko grom i imaju dosta širok rub oko metalne rupe
pa navoj ne može nikako dotaknuti zadnju stranu tranzistora

poslikam pa stavim da vidite razliku u kvaliteti...

BD_tranzistori_01.jpg

nadam se da vidite koliko koji tranzistori imaju plastike oko same rupe koja štiti od kontakta sa šarafom

BD_tranzistori_02.jpg

slika izbliza, Ei su zakon, za Motoroline sve ok ali za ove ST nemam riječi, navoj dodiruje lim tranzistora htjeli mi to ili ne...

eto, sve jasno sa slika ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: audio kutak; Pet stu 01, 2013 7:41 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la sonny » Pet stu 01, 2013 7:39 pm

U takvim situacijama isključivo koristim slijedeće rješenje ( preneseno iz autoakustike ) :
RX22 006.jpg

Liskun/silikon ispod tranzistora, "pločicu" napraviš od komada alu U profila ili ako nađeš punog komada aluminija ( četvrtasti 10x10 tondin )...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la sonny » Pet stu 01, 2013 7:41 pm

BTW, ovo gore mi uopće ne liči na original ST
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la audio kutak » Pet stu 01, 2013 7:42 pm

sonny napisao:BTW, ovo gore mi uopće ne liči na original ST

ne znam, iste prodaju i čipoteka i elmatis, slika priložena:
ST_BD139-140.JPG

stvar je u tome da sam ovim tweakom htio ljudima pokazati kako da riješe problem ;)

sonny napisao:U takvim situacijama isključivo koristim slijedeće rješenje ( preneseno iz autoakustike ) :

to je ok ako možeš tako napraviti, htio sam i ja tako ali.... kod mene ide prvo mali tranzistor pa debeli pa 4 mala pa debeli pa mali...
i nisam u mogučnosti bio to napraviti
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la pinco » Pet stu 01, 2013 7:54 pm

Kad stegneš te TO-126, jednostavno se izgleda malo deformira oko rupe, tj. sami rub najviše pritiska prema doli, prema hladilu. Kako tu nema plastike nego metalni dio, ako izolator nije knap oko vide, i ako se lako deformira desi se spoj. Ima san takvi problema, zato san reka to za liskun izolatore. Oni su dosta žilavi i nema šanse da ih se deformira na jaći pritisak. Ovi šta imaju širi sloj plastike oko rupe nemaju tih problema.
pinco

PostPostao/la sonny » Pet stu 01, 2013 8:01 pm

audio kutak napisao:
stvar je u tome da sam ovim tweakom htio ljudima pokazati kako da riješe problem ;)

Gle, nisam tele i ne moraš mi objašnjavati i opravdavati se što si želio reći...
Moj post je također bio pomoć, pa nemam potrebu to pretjerano naglašavati !

No, ja sam s ovom temom EOD...
Simple kind of man
sonny

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kompletni projekti