Mali dodatak za one koji imaju sreću i dobe jako loše tranzistore BD ili MJE.... iliti mali tweak
U Čipoteci i u Elmatisu sam kupovao BD i MJE tranzistore i mogu reći da ovi BD nisu nikak napravljeni što se tiće kučišta i
izolacijske plastike oko rupe ako se gleda stražnja strana tranzistora. Proizvođač je ST ?!
Naime, te plastike gotovo i da nema pa šaraf dodiruje lim na stražnjoj strani tranzistora. Zbog tog nedostatka imao sam na nekoliko
tranzistora kratak spoj sa hladnjakom!!

Naravno, ovo se događalo još na početku prilikom montiranja samih tranzistora.
Neki su mi dali savjet da kupim bolje tranzistore ali toga u našim nazovi-dućanima nema.... pa se pribjeglo trikovima....
1 trik - uzme se okrugla turpija i proširi se rupa na 3,5mm sa obje strane, stavi se unutra izolator za TO220 tranzistore,
prišarafi i vozi... Radite pažljivo i polako i ne morate se bojati da ćete oštetiti sam tranzistor, on je ionako u donjem dijelu kučišta.
2 trik - po meni bolji.... kako se vidi na priloženim slikama, jednostavno se izmjeri debljina tranzistora, šajbice i doda 1-2 mm
koliko će još ući u hladnjak te se za toliko skine navoj sa turpijom.... može šaraf u bormašinu i obradi se turpijom.... (crvena boja na slici)
Na to mjesto se stavi termo bužir i ugrije.... stvar je u tome da onaj višak od 1-2 mm u dužinu lijepo nalegne na rupu u hladnjak i
spoj je potpuno siguran. Rupa na hladnjaku se prije montaže tranzistora malo obradi sa većim borerom ili posebnim upuštaćem da
dobijemo mali konusnu rupu (zeleno na slici)
izoliranje_vijka_kroz_tranzistor_m.JPG
izoliranje_vijka_kroz_tranzistor_skidanje_navoja_m.JPG
eto, nadam se da će ovaj savjet nekome pomoći u izgradnji vlastitog uređaja
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.