Leach amp v.2

Re: Leach amp v.2

PostPostao/la s@ki » Čet vel 13, 2014 12:30 pm

prvi drugi lijevi desni gornji doljnji..sve je to isti klinac :)
Zapravo je to ovako nekako bilo...
Deane, jesi poslje u firmi? dodjem si ispilit nešto da povežem one kondove, stopicama nebu išlo.
- daj budem ti ja to izrezao brže na CNCu.
- ajd ak imaš volje pošaljem skicu
I pošaljem ovo skicirano u excelu, drugo nisam imao s uputom da se centar ne buši.
Zatim se postavilo pitanje zasto komplicirati kad mogu jednostavno zalemiti zicu na unutarnji krug i bok.
Svijestan činjenice da redovno sve zakompliciram rekoh "ok".

Zapravo sam čitajuć naokolo stvarno bio uvjeren da je najbolje sve u jednu "točku" ili stopicama ili direktno žice zalemiti na pločicu čim manjih dimenzija, opet, uvjetno rečeno "točku". Idealno, čim kraćim vodovima i pretpostavljam idealno jednake duljine kako se pak nebi time stvorila razlika potencijala.

Vijak u križ soluciji nije bio u planu, već bi u centru probusio rupu za koliko već žica je potrebno i razveo dalje po pojačalu. Odatle i "4 kraka zvijezde", oni su samo zbog kondova a ostlai bi bili "žičani".

Ukoliko dobro pratim, moje prvotno "komplicirano" riješenje je zapravo na tragu ispravnog?

Krakova, odnosno vodova prema masi zapravo ima više:
- od uzemljenja preko otpronik/dioda kombinacije
- od centralnog izvoda trafića
- 4 kom sa kondića
- napajanje lijevog kanala pojačala
- napajanje desnog kanala pojačala

8 kom.
Imamo i cijev te njen anodni napon spojen na tu masu
9kom:)

Time smo riješili napajanje i nema govora o signalnom dijelu.

Ako se dobro sječaš razgovora od prije, pločica koju imam ima veliki ground plane s obje strane i signal, napajanje ovo ono je sve u njega spojeno te je jedini konektor na pločici na koji mogu spojiti masu zapravo - pol zvučnika. Problem s brumom prošlog ampa smo riješili(dovoljno smanjili) spajanjem mase blizu filterskih kondova na pločici(idealno na sam njihov izvod) te sam isto planirao napraviti i ovdje.
Mala opaska, nije bilo riječi o neznam kakvom glasnom brumu, više nešto tipa tiho uz uho uz zvučnik, no ipak je bio tu :)

Shodno tome, ukoliko je masa signala spojena za 4chincha na jedan vod na pločici selektora te oklopljenim kabelom vođena do potića i s njega se grana na pojačalo, žica sa konektora/selektora/pota prema toj centralnoj "točki" bi samo mogla stvoriti petlju.
Ako tog voda nema, masa signala ide putem konektor-selektor-pot-pojačalo te preko mase napajanja u samu "točku" mase i nebi smjelo po meni biti problema.

Ovdje imamo malu komplikaciju jer kod cijevi postoji relej koji preklapa signal na cijev odnosno mimo cijevi prije pojačala. Mogu li na cijev dovesti samo masu s pota te ju odvesti prema ampu ? Meni je to logično no bolje provjeriti :)

Na kraju, ukoliko je skica iz privitka donekle točna (ponavljam, zanemariti rupu u sredini), ostaje mi nešto što mi nije najjasnije.
Da li napraviti primjerice osmerokraku zvijezdu ili osmerokut pa u njegove ćoškove dovoditi žice. Zapravo je pitanje, koliko velika ta "točka" smije biti. Ako teži čim manjem, imammo zvijezdu, ako je čim veća, imamo nekakav n-terokut.

Ono što mi i dalje nije najjasnije jest, ako pretpostavimo da sam dosad navedeno dobro shvatio, kako odrediti koliko će struje završiti prema centralnom izvodu a koliko prema pojačalima? Da li je moguće odraditi primjerice razlikom u debljini "kraka"?
Vjerojatno bedasto zvuči postavljeno pitanje, no obzirom da je riječ u prilično maloj površini komada bakra, živim u uvjerenju da nema razlike...no vjerojatno ima :)

p.s. unaprijed hvala svima koji su se potrudili čitati ovoliko baljezgarenja :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la s@ki » Čet vel 13, 2014 12:34 pm

2 tubeman - vjerujem da će i tebi Dean pomoći ako slučajno ostaneš bez alata ili nećeš imati gdje piliti/bušiti/razvaljivati.. nemoraš odmah biti ljubomoran :)

p.s. daj skicu pa ćemo da napravimo to nešto....forumski whatUsaid :D

(pih....provokator :) )
s@ki

PostPostao/la pinco » Čet vel 13, 2014 12:54 pm

Kolko san ja svatija tribaš izbjeć onu vidu u sridini, dakle dodat još 2 kraka, na jedan ide centralna točka trafa, a na drugi krak ide sve mase koje idu na pojačala, ali ne moraju baš sve, to će ovisit o praktićnoj izvedbi.
Nego nisan svatija ono o dva greca, jel ilimzn mislija na dva greca u paralelu pa svoj kanal svoj grec i 2 konda ili sa dva greca napravit dva potpuno odvojena sekundara, iza svakoga greca po elektrolit, spoj plus i minus, onda još jedan elektrolit i mase se spajaju na zadnjeme, tj dr. elektrolitu i to je centralna masa.
Mislija je ipak da se odvoju kanali kad san ponovo proćita, bija san samo proletija, negdi san ćita da se ne priporućava 2 greca u paralalu jel je teže rješit probleme sa brumon.
Ja bi ode iša sa 2 greca, tako da svaki sekundar ima svoj, tako bi se rješija i dr. problema koje je ilimzn naveja sa centralnin izvodon.
pinco

PostPostao/la s@ki » Čet vel 13, 2014 1:47 pm

Išao sam sada prtljat malo po trafu odnosno srednjem izvodu. Ipak su izgleda odvojeni što mi daje mogućnost napraviti ovo sa slike lijevo..

pinco... paralelno spajanje graetza bi između ostalog uzrokovalo duplo manje kapaciteta što je osjetno kontra davorinove računice s početka teme.
Nisam 100% ni koliko je dobro riješenje na slici desno, vjerojatno će ilimzn objasniti zašto je ili nije.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
s@ki

PostPostao/la ilimzn » Čet vel 13, 2014 2:05 pm

A kad te nece, te nece...
Centralna TOCKA mase, ne centralna RUPA mase!
To znaci da u centralnoj tocki mase NEMA spajanja, nego se eventualno krak nekakve zvijezda na koji je spojena nekakva masa tamo spaja.
Ali, za tvoj slucaj centralna masa NIJE najbolje rijesenje jer imas iz istog napajanja dva pojacala koja su na suprotnim stranama kutije, radi cega imas dva puta mase - jedan za power ground (onaj koji na kraju zavrsi na - polu zvucnika) i jedan za signal ground (koji zavrsi na bufferu). No signal i power su spojeni na ploci najcesce otporom 10 ohma, AKO su autori bili pametni. AKo ne, automatski imas petlju, stovise dvoje - lijevu i desnu (po jednu za svaki modul pojacala).
Jedino gdje ima smisla stavljati centar mase je lokalno u ispravljacu, Sve dalje vise nema smisla jer se TOCKA (radijus = 0!) siri sve vise i struje punjenja kondenzatora stvaraju izmedju raznih mjesta gdje su mase pricvrscene padove napona, dakle 100Hz impulsni valni oblik od par (nadajmo se samo par) mV izmedju raznih masa. Tih par mV ce naci nacina da se pojacaju za faktor pojacanja pojacala, i onda ces ih slusat u zvucnicima.
Dakle, PRVI zadatak: odmaknut mase pojacala od mjesta gdje teku struje punjenja filterskih kondenzatora, a SVE idu kroz taj mitski centar mase. Pogledaj na slici gore, hoce li se pojaviti pas napona izmedju dodatnih mjesta za stopice ispod i iznad centralne rupe? A lijevo i desno? Ako da, u startu imas gresku. Ker kao sto sam rekao crtate zvijezde a ne puteve struja po stvarnom obliku, ciji centar nije tocka radijusa nula niti su krakovi beskonacnmo tanke linije. Vise je vremena potroseno na te skice nego sto bi trebalo za 20 puta te je... strujne petlje nacrtat i vidjet da nije dobro.
Dakle, kad vec moram 'crtat' - treba ti 6-kraka zvijezda. Na skici gore, makni centralnu rupu, makni rupe lijevo i desno od nje. Ovo gdje su sad rupe ispod i iznad pretvori u kratki sehment punog materijala koji se izdvaja od centra prije nego dodje do mjesta za vijak za stopicu. Kondenzatora rasporedi tako da su odvojeni u dva para, i to tako da je jedan par blize jednom kanalu, drugi drugom.
Stavi po jedan grec na svaki kanal ako ih imas. Rezultati su nesto bolji. Ako ne, potrebno je i za spoj pluseva i minusa kondenzatora izvesti slican stos iako je to manji problem jer pojacalo ima svoj PSRR koji tu pomaze (a nema GNDRR). Centralni izvod trafoa ide na jedan od dodatnih krakova zvijezde (donji ili gornji, svejedno) i NISTA DRUGO ne ide tamo. Na preostali krak ide sve drugo, s time da se broj masa zapravo reducira na dva power grounda i jedan signal ground. Power ground-i idu skupa s po parom +.- napajanja na module pojacala. Signal ground ide zapravo na buffer (ako ces ga stavljati). Cijela struktura mase treba izgledati kao 'riblja kost' gledano od mjesta gdje se spaja na zvijezdu, zato da eventualne petlje imaju cim manju povrsinu, vise o tome ako stavis skicu rasporeda elemenata pojacala. Da, bit ce ti problem jer nemas 'lijevi' i 'desni' modul (zrcalnu simetriju) nego je jednom ulaz napred, drugom odostraga. Takav je zivot, rijesavat cemo.
ilimzn

PostPostao/la ilimzn » Čet vel 13, 2014 2:14 pm

s@ki napisao:Išao sam sada prtljat malo po trafu odnosno srednjem izvodu. Ipak su izgleda odvojeni što mi daje mogućnost napraviti ovo sa slike lijevo..
Pinco... paralelno spajanje graetza bi između ostalog uzrokovalo duplo manje kapaciteta što je osjetno kontra davorinove računice s početka teme.
Nisam 100% ni koliko je dobro riješenje na slici desno, vjerojatno će ilimzn objasniti zašto je ili nije.

Desno rijesenje nije rijesenje - kratko spaja gornji i donji grec...
Ako su namotaji odvojeni, tada je najbolje rijesenje lijevo. Ni za to rijesenje onaj kriz mase nije adekvatan, trebao bi biti bejajvo obrnuto C po prilici kako je nacrtano na shemi. Prednost tog pristupa je sto u masi nema struje punjenja kondenzatora, no i dalje ne bi bilo dobro rastavljati mase kanala tako da se spajaju na razna mjesta jer ce tada nastajati padovi napona izmeju masa radi izlaznih struja, sto moze ponekad dovesti do oscilacija.
Ako trafo ima centralni izvod, onda je zgodno dva greca rabiti tako da svaki ispravlja po jedan par kondenzatora, i po jedan je par spojen na svaki kanal, dakle NISU paralelno spojeni.

Saki, daj neku skicu pojacala odozdola s oznacenim mjestima gdje su tocke napajanja i mase
ilimzn

PostPostao/la Dean » Pon ruj 22, 2014 7:23 pm

Na što me se sve neda nagovoriti... :doh:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la s@ki » Pon ruj 22, 2014 7:40 pm

i sad će ljudi pogledat vrijeme prošlog posta i zaključit da ti je trebalo 7mj. da to napraviš ... :D
i kaj buš sad? :P
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon ruj 22, 2014 7:45 pm

Neće, već će pomisliti da je 7 mjeseci tebi trebalo da to smisliš. hihihihi :mrgreen:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Pon ruj 22, 2014 8:57 pm

:laughing-rolling:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika