Zapravo je to ovako nekako bilo...
Deane, jesi poslje u firmi? dodjem si ispilit nešto da povežem one kondove, stopicama nebu išlo.
- daj budem ti ja to izrezao brže na CNCu.
- ajd ak imaš volje pošaljem skicu
I pošaljem ovo skicirano u excelu, drugo nisam imao s uputom da se centar ne buši.
Zatim se postavilo pitanje zasto komplicirati kad mogu jednostavno zalemiti zicu na unutarnji krug i bok.
Svijestan činjenice da redovno sve zakompliciram rekoh "ok".
Zapravo sam čitajuć naokolo stvarno bio uvjeren da je najbolje sve u jednu "točku" ili stopicama ili direktno žice zalemiti na pločicu čim manjih dimenzija, opet, uvjetno rečeno "točku". Idealno, čim kraćim vodovima i pretpostavljam idealno jednake duljine kako se pak nebi time stvorila razlika potencijala.
Vijak u križ soluciji nije bio u planu, već bi u centru probusio rupu za koliko već žica je potrebno i razveo dalje po pojačalu. Odatle i "4 kraka zvijezde", oni su samo zbog kondova a ostlai bi bili "žičani".
Ukoliko dobro pratim, moje prvotno "komplicirano" riješenje je zapravo na tragu ispravnog?
Krakova, odnosno vodova prema masi zapravo ima više:
- od uzemljenja preko otpronik/dioda kombinacije
- od centralnog izvoda trafića
- 4 kom sa kondića
- napajanje lijevog kanala pojačala
- napajanje desnog kanala pojačala
8 kom.
Imamo i cijev te njen anodni napon spojen na tu masu
9kom:)
Time smo riješili napajanje i nema govora o signalnom dijelu.
Ako se dobro sječaš razgovora od prije, pločica koju imam ima veliki ground plane s obje strane i signal, napajanje ovo ono je sve u njega spojeno te je jedini konektor na pločici na koji mogu spojiti masu zapravo - pol zvučnika. Problem s brumom prošlog ampa smo riješili(dovoljno smanjili) spajanjem mase blizu filterskih kondova na pločici(idealno na sam njihov izvod) te sam isto planirao napraviti i ovdje.
Mala opaska, nije bilo riječi o neznam kakvom glasnom brumu, više nešto tipa tiho uz uho uz zvučnik, no ipak je bio tu
Shodno tome, ukoliko je masa signala spojena za 4chincha na jedan vod na pločici selektora te oklopljenim kabelom vođena do potića i s njega se grana na pojačalo, žica sa konektora/selektora/pota prema toj centralnoj "točki" bi samo mogla stvoriti petlju.
Ako tog voda nema, masa signala ide putem konektor-selektor-pot-pojačalo te preko mase napajanja u samu "točku" mase i nebi smjelo po meni biti problema.
Ovdje imamo malu komplikaciju jer kod cijevi postoji relej koji preklapa signal na cijev odnosno mimo cijevi prije pojačala. Mogu li na cijev dovesti samo masu s pota te ju odvesti prema ampu ? Meni je to logično no bolje provjeriti
Na kraju, ukoliko je skica iz privitka donekle točna (ponavljam, zanemariti rupu u sredini), ostaje mi nešto što mi nije najjasnije.
Da li napraviti primjerice osmerokraku zvijezdu ili osmerokut pa u njegove ćoškove dovoditi žice. Zapravo je pitanje, koliko velika ta "točka" smije biti. Ako teži čim manjem, imammo zvijezdu, ako je čim veća, imamo nekakav n-terokut.
Ono što mi i dalje nije najjasnije jest, ako pretpostavimo da sam dosad navedeno dobro shvatio, kako odrediti koliko će struje završiti prema centralnom izvodu a koliko prema pojačalima? Da li je moguće odraditi primjerice razlikom u debljini "kraka"?
Vjerojatno bedasto zvuči postavljeno pitanje, no obzirom da je riječ u prilično maloj površini komada bakra, živim u uvjerenju da nema razlike...no vjerojatno ima
p.s. unaprijed hvala svima koji su se potrudili čitati ovoliko baljezgarenja