RIZ jukebox

RIZ jukebox

PostPostao/la phobon » Pon pro 23, 2024 10:47 am

Jedna od manje poznatih zanimljivosti od RIZ-a, da su imali i jukebox uređaje u ponudi.
Ovo je iz perioda kad se više nisu trudili da originalne oznake proizvođača budu uklonjene.
Ovdje čak i piše originalni proizvođač, RIZ je bio distributer i osiguravali su servisnu službu.
Vjerojatno su u pitanju singlice, 80komada ide unutra.
Vremenski kraj 60-tih / rane 70-te.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

Re: RIZ jukebox

PostPostao/la Master of disaster » Pon pro 23, 2024 12:02 pm

Fora, radi li? Kako zvuči? Jedini jukebox koji sam čuo (kao klinac) bio je lampaški sa 12" bass zvučnikom u doljnjem dijelu, i sa bočnih strana je imao zvučnike, u to vrijeme sam bio strahovito impresioniran sa njime.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la phobon » Pon pro 23, 2024 2:04 pm

Nije to moje. meni je interesantno samo zato što je od RIZ-a.

Inače sam ko klinac isto bio fasciniran sa takvim aparatima,
bio je u jednom lokalu džuboks koji je imao dijelom staklo, pa se vidio mehanizam.
Sjećam se da sam bio očaran sa tim mehanizmom, nama je to tada bio svemirski brod :D
phobon

PostPostao/la JIJokey » Sub vel 21, 2026 1:11 pm

Fascinanto. 8-)

Mlađa sam generacija da bih se sjećao tih Jukeboxa dok su u opticaju bili po kafićima, ali da, bio sam već rođen tada kada im je lagano dolazio kraj.
No, gledam sada po tubi (čitaj: YouTube-u) kako, ponajviše američani - al' ima i drugih, restauriraju razne takove Jukebox-ove. Pretežno one kojima se vidi mehanizam. I onda si ih utrpaju u ogromne podrume i tamo stoje i skupljaju prašinu - što mi se ne sviđa. :oops:

Ja bih ga vjerojatno puknuo u svoj stan i non-stop vrtio po njemu dok se nekaj ne bi raspalo. :lol:
Živim u sasvim malenoj kućici, ali njezini prozori gledaju na vrlo veliki svijet.
JIJokey

PostPostao/la Bepone » Sub vel 21, 2026 4:06 pm

Master of disaster napisao:Fora, radi li? Kako zvuči? Jedini jukebox koji sam čuo (kao klinac) bio je lampaški sa 12" bass zvučnikom u doljnjem dijelu, i sa bočnih strana je imao zvučnike, u to vrijeme sam bio strahovito impresioniran sa njime.

vjerojatno bis dans bio jos i vise :P
Bepone

PostPostao/la Zmajz » Pon vel 23, 2026 6:21 pm

wurlitzer, najpopularniji u ex Yu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Pon vel 23, 2026 6:40 pm

Bilo je dosta i modela "Rockola" koje sam svojevremeno servisirao, iako su zapravo to bili kvalitetno napravljeni uređaji koji se nisu često kvarili.
davorin

Vrati se na: Zanimljivi uređaji iz davnina