Le monstre ,8W A klasa

Re: Le monstre ,8W A klasa

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto sij 28, 2025 10:48 pm

Ima li neki poseban razlog zašto topiš PCB sa dosta fluksa dok lemiš, zar nije dovoljno fluksa u tinolu?
Ja malo drugačije lemim SMD pa mi topljenje sa fluksom ne treba.Kupio sam hrpu onih tinol kuglica za reballing,njih zamiješam sa fluksom i onda jednu stranu smd komponente zalemim tako da stavim kuglice na lemno mjesto i zalemim taj izvod,onda drugi izvod zalemim sa klasičnom tehnikom kao THT, tinol 0,6mm i vozi. Lemljenje integriraca je već malo druga priča i kod njih koristim fluks.

U planu je da napravim grijaču ploču za lemiti SMD pa ću se onda pozabaviti sa malo drugačijimm tehnikama lemljenja i to bi trebalo sigurno ići brže nego ovako ručno.To "doziranje" kuglica oduzme dosta vremena jer ne želim da imam hrpu tinola na lemnim mjestima pa onda itekako pazim kliko kuglica stavim na pojedino mjesto.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Uto sij 28, 2025 11:43 pm

u tinolu nema dosta fluxa da lem ispadne lipo razliven posebno u SMD verzijama jer je on predviđen za popravak , bez fluxa dobivaš loptice a pojedine komponete ne smiš prigrijati ko recimo SMD film kondezatore, ledice i sl i tada taj flux čini čuda jer samo dodirom lemilice lemiš i to samo sa onim lemom sa vrha lemilice i to traje bar meni 1-2 sec a komponenta se nije ni zagrijala , recimo Panasonic za svoje smd fiilm u DS-u navodi obična lemilica max 3 sec i da se ne preporuča koristiti lemna ploča i wave soldering , isto tako imaš pravila koji flux koristiti , koja sredstva za čišćenje fluxa, temperature .... i to posebno za svaku SMD komponentu a sve zavisi od kojih je materijala rađena , da li je porozna itd itd

kako znam da radim dobro ? moj i Waltov prijatelj koji radi za US vladu radi prototipove meteroloških instrumenata i radi na isti način kao i ja , čak smo i Walta koji je stara škola učili kako lemiti SMD jer se i on pitao kao i sinisap koju lem žicu koristimo da nam ispadne tako dobar lem ,a trik je samo u flux-u
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la vilim » Sri sij 29, 2025 12:16 am

Velika većina diy samograditelja misli kako flux služi za čišćenje lemnog mjesta što je potpuno krivo. Rastopljeni flux prekrije lemno mjesto i sprječava prodor zraka koji sadrži kisik da dođe do sjedinjenja s rastopljenim tinolom koji tada izgara i stvara tzv. šljaku kao i kod taljenja metala u talionicama . Šljaka pliva na površini taline i ljevači tada lopatama istu skupljaju i bacaju sa strane !!..
vilim

PostPostao/la grunf » Sri sij 29, 2025 12:47 am

evo jedan kratki video kako se koristi flux kod SMD-a

Watch on youtube.com
grunf

PostPostao/la grunf » Sri sij 29, 2025 12:55 am

https://www.macrofab.com/blog/practical-guide-solder-flux/

bilo bi dobro napraviti temu o SMD lemljenju jer vidin na velikom diy ,a manje kod nas jer nas malo radi sa SMD da to u većini slučajva ispadnu loptice i nekakvi velbiti ,ovako će se zaboraviti
grunf

PostPostao/la dadod » Sri sij 29, 2025 8:03 am

Vec sam negdje na ovom forumu pisao kako se jednostavno DIY lemi SMD, zaboravio sam na kojoj temi.
Evo ponoviti cu. Ja koristim vrucu plocu kupljenu kod Aliexpresa https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 1802faJ9z1" target="_blank" target="_blank" target="_blank
i pastu bez olova a ovo je jedan primjerak zalemljene plocice.
power supply pcb.jpg

Jednostavnije plocice se mogu raditi bez stencila ali komplicirane kao ova treba stencil koji i nije tako skup.
Jednostanije plocice lemim tako da rucno nanesem pastu, nije kriticno ako je ima i malo vise, poslozim smd komponente i na vrucu ploci (ja ju postavim na 250 stupnjeva) polozim plocicu i gledam kako se sve krasno namjesti i zalemi. Sa stencilom je lakse jer se tocno dozira pasta.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
dadod

PostPostao/la vilim » Čet sij 30, 2025 11:12 am

dadod , ako sam dobro shvatio ti sa tzv. "vrućom pločom" lemiš sve elemente odjednom ?? !!
vilim

PostPostao/la dadod » Čet sij 30, 2025 12:41 pm

vilim napisao:dadod , ako sam dobro shvatio ti sa tzv. "vrućom pločom" lemiš sve elemente odjednom ?? !!

Tako je, sve posložim, postavim ploćicu na vruću ploču i gledam kako se pasta tali i smd komponente poslože (povuće ih rastaljeni tinol).
Moja vruća ploča je 200x200 mm i to je najveća pcb koju mogu zalemiti.
dadod

PostPostao/la grunf » Pet sij 31, 2025 11:10 pm

dadod napisao:
vilim napisao:dadod , ako sam dobro shvatio ti sa tzv. "vrućom pločom" lemiš sve elemente odjednom ?? !!

Tako je, sve posložim, postavim ploćicu na vruću ploču i gledam kako se pasta tali i smd komponente poslože (povuće ih rastaljeni tinol).
Moja vruća ploča je 200x200 mm i to je najveća pcb koju mogu zalemiti.

ali opet imaš komponenti koje ne smiju na vruću ploču ali je vrlo zgodna stvarčica ;)
grunf

PostPostao/la grunf » Pet sij 31, 2025 11:12 pm

sutra ide prebacivanje na bakar tako da mogu malo lemiti u nedilju , kad ovo završin moran se uvatiti kutije jer sad ide drugačiji razmještaj , pa testiranje napajanja i napokon testiranje čitavog ampa :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika