Troels Gravesen TL5

Re: Troels Gravesen TL5

PostPostao/la vifaton » Sub ožu 14, 2026 5:20 pm

https://www.eighteensound.it/en/product ... 18ntlw5000

Ova bas jedinica mi je zapela za oko vjerujem da je bolja od svih 18" jedinica koje on koristi u Loudspeakerima.
Ja bi radije ovo koristio, samo ne znam baš pouzdano izračunat bas refleks otvore sa pvc cijevima 11cm koje i Troels koristi.

Proizvođač za ovu jedinicu preporučuje kutiju 180 l i podešavanje na 35 hz.
E sad, dvije cijevi po kutiji, pitanje je kolike dužine? Recimo sa onim BMS 18" drajverom korištene su 30 cm, u 170l.
Što nema puno veze sa ovim drajverom ali vjerojatno mora biti slična stvar.
Pokušavao sam surađivat sa google AI, ali to je bilo bezveze.
Skinuo sam programe, boxim i onaj winisd, ali to mi baš i ne pomaže još nisam ozbiljno prionio učenju. Ne znam kako je kod vas koji ga koristite, ali kod mene je ovaj winisd potpuno neupotrebljiv, toliko je sve sitno i nečitko da ga nemogu ni koristiti, vjerojatno postoji neka greška kod instaliranja.
Ima li kakvih mišljenja o ovoj jedinici?
vifaton

PostPostao/la Zmajz » Sub ožu 14, 2026 9:55 pm

za ktiju od 180l (netto) i podešavaje na 35Hz trebaju ti dije cijevi D=11cm dužine 17,8 cm svaka.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la vifaton » Ned ožu 15, 2026 2:35 pm

Jesil siguran!

Ako je tako to bi bilo idealno, jer imam problem smještaja hypex plate u samu zvučničku kutiju, trebalo bi je smjestiti na dno leđa, da ne vise kablovi u zraku izvan kutije, a to u ovom slučaju može biti izvedeno, jer će hypex oduzet 15 cm dubine kutije, zbog toga što i za njega treba komora da ga odvojim od basa.

Sa tom duljinom cijevi ostaje mi najmanje 15 cm slobodnog prostora iza njih do zadnje stranice, da to može disat normalno.

Ovaj projekat planiram odraditi do kraja godine, pod uvjetom da uspijem nabaviti zvučničke jedinice i prije svega prodati Bryston-a.
vifaton

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici