Fane širokopojasni zvučnici 15"

Re: Fane širokopojasni zvučnici 15"

PostPostao/la vifaton » Uto ožu 10, 2026 8:27 am

Ne to nij slučaj sa ovim zvučnicima.
U stvari što se mene tiče tema je gotova, jedino ako netko ima kakvih pitanja.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Čet kol 27, 2026 11:40 am

Još jedna stvar me zanima u vezi ove teme,
a to je, pošto su ove kutije izgrađene od obične iverice 18mm, a ne medijapana, šta mislite dali bih se dobio pomak u zvuku na bolje kada bih za njih izgradio bolje kutije ali isključivo od medijapana, nisam lud da bacam pare na skupu šperpločui, jer su cijene lude?

Znači masivnija kutija od mdf-a, možda i drugačijega oblika, širine i dubine, pa i zapremine malo veće, dali bi to moglo zvučati bolje, jeli itko radio slične eksperimente?
S obzirom da sam ovu kutiju solidno (precizno) izgradio, ali su stranice tanke pa dosta vibriraju, mada sam gornju polovicu obložio 4mm bitumen lepenkom, nekako me kopka, a uskoro ću imati i vremena, a neda mi se još naručivati skupe drajvere za veliki trosistemac, pa bi možda ovo doveo do kraja, barem bi lijepo izgledali kao neki stari jbl, možda bih sa njima utukao još nešto svoje buidućnosti, umjesto da ih liferujem. Usput da kažem ovom što tvrdi da to nije hifi, da je promašio, ovo je itekao dobra stvar i taj grafikon ništa ne vrijedi kada se zvučnici postave u sobu.
vifaton

PostPostao/la micro » Čet kol 27, 2026 8:47 pm

Nista bitno se nece promjeniti da napravis kutiju od MDF. Zvucnik je za razglas i tako je i napravljen to nece promjeniti kutija , rekli su ti prije stavi notch filtere i to je to.
12" se prodaje u farnellu za 70 funti , koliko su stajali 15".
micro

PostPostao/la vifaton » Pet kol 28, 2026 10:37 am

To što tvrdite da su napravljeni za razglas, ja u svom slučaju vidim tj. čujem samo korisne osobine, toga zvučnika, nije na njega slupano nepotrbna količina željeza, kao na malim šminkerskim jedinicama, a neki bi trebli znati da se profesionalne jedinice ovakvoga ili sličnog tipa masovno koriste u kućnoj upotrebi, i najbolje zvučećim z kutijama.

I ja sumnjam da bi se boljom kutijom puno dobilo, mislio sam samo riješiti problem rezonancija i čujnosti same kutije, kroz tanke zidove zvuk izbija vani i kada se glasno sluša kvari ugođaj, pa i sama priroda zvuka, možda bi se dobilo malo svježine ili bistrine, mada to mogu znati samo oni koji su radili eksperimente sa materijalima, ali inače mnogo se ulaže u kutije u audiofilskom svijetu, možda i neopravdano.
vifaton

PostPostao/la micro » Pet kol 28, 2026 12:48 pm

Bepone je stavio graphod proizvodjaca na prethodnoj stranici, i tu kaze da je spl ispod 1kHz samo kako bi izgledao "idealan" odziv u "idealnoj kutiji" , nije stvarni snimak, a malo dalje je navedeno 1 kubni metar zapremina zvucnika(975l) i spl odziv na 45 stepeni off-axis, taj graph je jako cudan do 5kHz je nacrtan kao u ogledalu u odnosu na osu slusanja , a od 5kHz do 10kHz kako bi i trebalo da izgleda u odnosu na on-axis graph.

To pisem zato sto vecina proizvodjaca daje graphove koji postoje samo na papiru , a i vecina TS parametara u stvarnosti su sasvim drugaciji. A kod ovog proizvodaca nema nikakvih TS vrijednosti na netu , da li si izmjerio te drajvere.

Nema nista lose sa profi razglasnim drajverima i u kucnom slusanju ako se zvucnik napravi kako treba.
micro

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici