PCB Exposure Box

Re: PCB Exposure Box

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 21, 2013 12:33 pm

Već neko vrijeme razmišljam da si napravim malo veći tank za kupanje tiskanih pločica. Jer mi u ovaj ne stane grijač niti mogu napraviti neki pošteni raspršivač zraka i potopiti ga unutra. E sada recimo da idem na staklo,kakav silikon upotrijebiti i koliko to drži,nikada nisam ništa radio tako nešto sa silikonom i ne znam koliko on dobro dihta na duže vrijeme i koliko bi ta konstrukcija bila stabilna. Sada imam tank zapremnine 1,5x25x35cm i najviše me muči onih 1,5cm, ali nije bitno bio je besplatan tako da je svoje odradio. Sada bi išao na nešto cirka 7x30x35cm pa me zanima kako je najbolje to sastaviti.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Čet stu 21, 2013 12:42 pm

ako ces staklo, uzmi Ceresit silikon (ili neki ipak cjenovnog ranga min. 30-40kn po pakiranju), u tvom slucaju nema veze koje je boje i da li ima ili nema antibakterijsku komponentu... ostavi malo vecu fugu (cca 1cm) i miran si... staklo ako imas, cisto radi tezine i sigurnosti od prevrtanja, nek bude 8mm ili deblje...

bolja (sigurnija) solucija ti je pleksi, savijen u "U" i ulijepljene stranice odrezane na mjeru - ljepljenje ljepilom za plexi, ono sto otapa povrsinu i veže na molekularnoj razini - dobijes spoj koji je "jedno tijelo"

treca solucija - odes po trgovinama i gledas ukrasne vaze za domacinstva, pa iz izloga broj 3 izaberes onu koja ti dimenzijama navise odgovara - ima ih cetvrtastih, uskih-a-dubokih, debelo dno za stabilnost... i nema veziva ni mjesta za procurit...
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 21, 2013 12:54 pm

Već smo se preko ljeta čuli baš u vezi ovoga ali od onda nisam ništa posebno napravio. Pleksiglas bi mi bio super jer mogu negdje na dnu izbušiti odvod ili dovod zraka a sa staklom bi imao sexa sa bušenjem i a brtvljenjem rupe samo tako. Ali staklo se recimo lakše čisti od pleksiglasa na koji kada se nešto uhvati neće to niti bog očistiti.Gotove posude ne znam, možda se naleti na nešto takvoga ali ne mogu reći da sam vidio tako nešto uskoga jer ne bi htio da imam doslovce mali akvarij kod kuće. :lol:
Najviše me zapravo zanima kako je S@ki riješio dotični "problem".

Ovo sa prevrtanjem bi riješio tako da bi tank ionako "zalijepio" na neku veću površinu tako da sa aspekta stabilnosti ne treba debelo staklo(4-5mm dovoljno),jedino bi debljina dobro došla da se staklo ne savija iako ne znam koliko bi se savijalo jer površina nije velika.
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Čet stu 21, 2013 3:01 pm

Ja sam sebi napravio posudu za nagrizanje od obicnog stakla, staklar mi nije ni htio naplatiti komade koje mi je isjekao iz reslova pa sam mu ostavio za pice da ne bude djabe. Silikon sam upotrijebio onaj koji mi je prvi dosao pod ruku. Silikon nije popustio ali sam ostavio to vani, nocu je bilo nevrijeme i kako je to bilo dosta visoko vijetar prevrnuo i razbio. A i nije mi se svidjalo , to sa akvarijumskom pumpicom jer mi nije zrak ravnomjerno izlazio i negdje je jako brzo nagrizalo a na pojedinim mjestima nikako. Vise mi se svidja patent sa klackalicom i motorom , koji ljulja plohu u kojoj je grijac i na kojoj je posuda recimo za razvijanje fotografija, vrlo ravnomjerno nagrizanje ekstremno malo kiseline se trosi , tek nekoliko mm iznad plocice.

Nabavio sam pumpe iz aparata za pravljenje fotografija koje su pumpale kemikalije pa cu od posude za razvijanje fotografija napraviti tako da isbusim rupe spojim sa cijevima sa pumpom za kemikalije, koja ce kiselinu pumpati preko plocice, mislim je pod malim kutem postaviti i izbusiti rupe na cijevi da ravnomjerno curi preko plocice na drugu stranu gdje opet ide u pumpu. Nisam jos probao da li to radi.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 21, 2013 3:14 pm

Za zrak nije neki problem jer imam u planu da napravim cijev sa puno malih rupica i nju položim na dno i onda će zrak izlaziti u hrpi malih mjehurića ili jednostavno kupim onaj porozni kamen za akvarije i to je to.
Gledao sam na netu razne varijacije i ljudi kažu da je način sa spužvom natopljenom u feriklorid i laganim "brisanjem" tiskane pločice jako brz ali nije nešto čist što je je. Klackalica mi se ne sviđa jer ako imam dosta pločica ne znam kako bi ih poslagao na to,ovako u okomiti tank ih objesim ko šunke i neka se pacaju. Također ima jedna druga metoda a to je varijacija sa pumpom koja pumpa kiselinu. Stave se prskalice na jednu stranu tanka a na drugoj je PCB i to bi trebalo da ide brzo samo tako jer je princip sličan kao sa spužvom.
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Čet stu 21, 2013 3:33 pm

He, he, to sa zrakom ne ide bas tako, moras imati nesto izmedju plocica jer zrak uzrokuje kovitlanje kiseline i vecinom se plocice zalijepe jedna za drugu :lol:, cim imas nesto to opet samo smeta kod nagrizanja. Takodje drzaci i odstojnici moraju biti od plastike, takodje pcb hoce da se zalijepi za staklo kad zrak pocne cirkulisati, gdje ces naci porozni kamen duzine 15-20cm :) Kod mene je zrak uvijek isao linijom manjeg otpora :) i vise mi je izlazilo na vecim rupama ili na pocetku cijevi , imao onu najmanju pumpicu.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 21, 2013 3:48 pm

Stavim dva kamena, vidio sam na ebayu te dogačke kamenove i ima ih ne brinem se oko toga. Za sada radim na seljački način, gurnem crijevo u kadu i neka radi :lol: . Imam malo jaču pumpu 2x3L/min i sada koristim samo jedan izlaz,znači 3L/min i pločica mi se nikada nije zalijepila za stijenku(1,5cm prostora).Kada nisam imao pumpu i kada sam povremeno izvadio pcb van da vidim kako napreduje stavljanje nazad je bio sizifof posao jer se uvijek pcb zalijepio,a sada kada pumpa radi niti u bilo kojem slučaju se ne lijepi.

Čitam i malo o regeneraciji feri-klorida i ima zanimljivih stvari, jedna je da se doda solne kiseline i feri-klorid se pretvori u ferrus-klorid,a jedan poznati mi kaže da je on radio tako ča je stavio fer-klorid u kištru na 1-2h i nakon toga procijedio. Također čitam kako standardnu HCl metodu poboljšati tako da napraviš zapravo cupric chloride(bakreni klorid?) i onda ju samo aktiviraš sa zrakom.
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Čet stu 21, 2013 9:57 pm

A da u samoposluzi na odjelu kuhinjskog posuđa potražiš protvanj odgovarajućih dimenzija?
joe dalton

Prethodni

Vrati se na: Pomagala