RAAL 140-15D/satori16P-8

Re: RAAL 140-15D/satori16P-8

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 06, 2013 12:02 am

Edison napisao:
audio kutak napisao:koja je uopće funkcija bas refleks otvora, onak, laički?

Ako je otvor na pravom mjestu, lakse se prenosi kutija... ;)

ja znam ali je pitanje postavljeno yokeu ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pet pro 06, 2013 12:02 am

audio kutak napisao:yoke, koja je uopće funkcija bas refleks otvora, onak, laički?

Kutaaaaaak ... ajde malo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_reflex

Laički objašnjena funkcija bass reflex porta je ... hm, nema je. I nebitno kome je pitanje postavljeno. :) :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 06, 2013 12:05 am

tom_hifi napisao:
audio kutak napisao:yoke, koja je uopće funkcija bas refleks otvora, onak, laički?

Kutaaaaaak ... ajde malo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_reflex

Laički objašnjena funkcija bass reflex porta je ... hm, nema je. I nebitno kome je pitanje postavljeno. :) :whistle:

zar i ti sine tome ?! :o

daj malo čitajte sa razumijevanjem.... pitanje je bilo postavljeno yokeu, nisam ja njega pitao da on meni objašnjava!
Halooo, stani malo, gricni čipi čips! :lol:

neka yoke traži i neka dođe sam do nekog zaključka, naravno, uz našu svesrdnu pomoć...

tome, kako bi ti staroj babi od 70 godina objasnio što je bax refleks otvor i čemu služi? pazi, zbog "sličnog" pitanja
ja sam pao ispit na faksu jer nisam babi znao objasniti a da razumije!! ajde, potrudi se pa laički objasni... ;)

ps.to što mu stavljaš link to ne pomaže, ionako je i sam brdo toga pročitao...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 06, 2013 12:32 am

yoke, mala preporuka...

za male kutije koje su u regalu ili blizu zida ili studijski monitori.... preporučljivo je staviti basrefleks otvor sprijeda

za velike samostojeće kutije, odmaknute od zidova i slobodne u prostoru, ide obično otvor odostraga...

tako radi dynaudio pa možeš i ti... ako oni griješe neka sve ode vrit ! :lol: :lol:

kaj misliš da su ovi samo bacili to na papir i ispilili?
vjerovatno i sam znaš koliko je vremena i novaca uloženo u istraživanje gdje če biti koja jedinica, gdje otvor, koji dijelovi na skretnici...

ps.mali savjet.... eksperimentiraj pa češ vidjeti kako najbolje zvuči
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 06, 2013 1:14 am

ja samo znam da je glavna uloga bas refleks otvora pojačati donji frekventni spektar i to
se dobije obično tako što zvuk koji izlazi iz otvora je fazno pomaknut i samim time pojačava
postojeći... znam da to treba biti jako dobro izračunato, da se treba još sa tim igrati, eksperimentirati...

no, kao većina diy samograditelja, nemam silnu mjernu opremu ni novaca, pa se moram zadovoljiti
onim što sam izračunao i svojim uhom... i ušesima svojih prijatelja a možda da pozovem i Spocka da mi
pomogne :lol: :lol:

da li ću otvor staviti otraga ili naprijed, iza zvučnika ili ne, da li će biti okrugao ili kockast.... to ovisi o
izgledu koji se želi postići, dizajnu kutije, da li je zvučnik na zidu ili slobodno u prostoru ... i još o hrpi stvari
a na kraju dolazi eksperimentiranje i prilagođavanje.... i finalni izgled

uglavnom, ne stavljati bas refleks otvor odostraga na zvučnike koji su blizu zida ili u regalu...

eto i mojih 5 lipa
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la yoke » Pet pro 06, 2013 9:41 am

ne, pitanje je na mjestu :mrgreen:
ono sto vecina, ukljucujuci i mene, je da se uzme neki program, ubace parametri i on ti izbaci volume kutije, promjer i duzinu cijevi bas reflexa...
sad malo citajuci to i nije bas tako
iskreno, s obzirom da ja to sve citam s brda/dola, u vremenskim razmacima, pola tog i zaboravim...pola ne skuzim

uglavnom, jedna od stvari koju sam primjetio je da postoje i nekakvi redukcijski koeficijnti ovisno o obliku otvora
da ono sto program izbaci nije 100% tocno...dobro ovisi koji program...(moram provjeriti...ako pronadjem gdej sam to procitao :mrgreen: )

naletio sam, da ukoliko su u pitanju dva drajvera u jednom kucistu, udaljenost porta izmedju drajvera ima utjecaj na njihov rad

isto tako razmisljam da nije svejedno dali je iza drajvera straznja stranica ili rupa od bas reflexa
ako je straznja stranica iza drajvera /a bas reflex, povise, ispred,dole,gore/ mislim da zrak unutar kutije ima nekakav utjecaj, odnosno da pruza nekakav otpor radu membrane...
dok kad je bas reflex iza drajvera mislim da drajver relativno lakse gura zrak iza sebe...dali je to bolje ili gore ?
i dali to uopce ima smisla ?

ako ne, dali je onda polozaj bas refleksa definiran jedino funcijom za lakse prenosenje zvucnika :mrgreen: (edisonov poucak :mrgreen: )

evo nesto od DALI
ovo je jedino sta sam uspio pronaci od proizvodjaca zvucnika a da prica o polozaju basreflexa
http://www.i-fidelity.net/en/test-repor ... con-2.html" target="_blank
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Pet pro 06, 2013 10:23 am

audio kutak napisao:tome, kako bi ti staroj babi od 70 godina objasnio što je bax refleks otvor i čemu služi? pazi, zbog "sličnog" pitanja
ja sam pao ispit na faksu jer nisam babi znao objasniti a da razumije!! ajde, potrudi se pa laički objasni... ;)

Laički (vrlo površno) je objašnjeno sve na onom linku koji ti je gore.

U čemu je problem? Tebi sve treba laički, no, problem je u tome što se rijetko koja stvar može laički objasniti. U principu bass reflex sistem ima rupu u kojoj zvučni tlak rezonira. Frekvencija na kojoj to radi jako ovisi o dimenzijama porta, internog volumena kutije, vjerojatno i brzine zvuka.

Sad tu dolazi obrnuti polaritet itd itd. I onda skužiš da se to laički neda objasniti, jer to nije jednostavan sistem.

Zašto to govorim? Ako se nešto laički objasni, a da se netko ne potrudi oko toga naučiti što je najviše moguće, uvijek će postavljati "laička pitanja" i kud smo došli s tim? U krug. Malo i ti čitaj između redaka oko onog što govorim, a ne da naknadno 500 puta editiraš postojeći post i pokušavaš meni pričati o starim babama :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la yoke » Pet pro 06, 2013 10:54 am

sta je juzina gore kod vas ?!? :lol:

nema zurbe, nema krivih odgovora :mrgreen:

po netu ima hrpu clanaka, ali tema je toliko siroka da bi prebao poceti skupljati i kompilirati dijelove da bi dosao do nekih zakljucaka...
da, mozda i budem... :mrgreen:
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Pet pro 06, 2013 12:34 pm

Nikakva južina, nego mu nikako ne mogu objasniti da se neke stvari ne mogu laički objasniti. U ovom slučaju to bome i ti dobro znaš. Da je sve tako lako i laički, svi bi sve znali. Ja PUNO toga NE ZNAM, pa nikad ne tražim laičko objašnjenje, makar i ne skužim odgovor. Jednog dana ću skužiti :)
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 06, 2013 1:15 pm

tome, opet ja.... ne moraš meni odgovarati, potpuno si fulao! pitanje je bilo namjenjeno yokeu i čekao se njegov odgovor
da vidimo kako razmišlja, što će odgovoriti... ali ne, morali ste se vi ubaciti kao da ja pitam, da ja neznam, da meni
treba odgovoriti.... FULALI STE KOME TREBA ODGOVORITI!

Koliko vidim, yoke razmišlja i postavlja prava pitanja i red je da mu pomognemo ako znamo.

što se tiče odgovora babi i tvog linka: znaš i sam kud bi me baba poslala!! :lol: :lol: pa se ne pravi pametan... molim lijepo...
nisam niti ja, učim dok sam živ.... ako čovjeku kako mogu kako pomoći, rado ću pomoći...

iza sebe imam projekt zvučne kutije koju sam odradio sa bratićem od temelja (FERovac), bez ikakvih podataka... sve smo računali
3, 4 puta i na kraju sam morao još malo slušno korigirati basreflekstunel....

bez ikakve ljutnje, zlonamjerne primisli.... respekt! ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici