Već duže vrijeme se bavim mišlju napraviti nekakav laboratorijski izvor napajanja...
U principu mi najviše treba single supply za 12-14V sa što više ampera i tu bi u principu SMPSi iz rashodovanih računala/servera i sličnog trebali odraditi posao i više nego dovoljno dobro... S@ki je kemijao nešto i ima više nego pozitivna iskustva... Ja međutim nemam nijedno napajanje a da iole vrijedi... Imam jedno 12V/10A (kao) i to u principu ne može van dati ni 7 a da se ne ugasi
Imao sam par reguliranih ispravljača s klasičnim trafoom i serijskim tranzistorima u regulaciji i u pravilu nisam bio zadovoljan... Ili bi trebao ići na prilično visok napon sekundara pa da se na tranzistorima "ruši" prilično napona što pri jakim strujama nije nimalo jednostavno za ohladiti bez da mi ispravljač zauzme pola stola, ili su redovito izgarali neki od tranzistora pri jačim strujama ( i relativno malo "srušenog" napona )...
Pa sam naletio na :
http://danyk.wz.cz/reg60v_en.html
OK, ne treba mi uistinu toliki raspon regulacije napona i tolika struja, tako da se neću slijepo držati ni svih naputaka...
Svima su problem feritne jezgre...
Ja na svu sreću čuvam 2 koje sam davno kupio u Chipoteci i nisu koštale malo...
Ako se ne pokažu adekvatnima, imam još zamjena ( no o tome kasnije )...
Sve ove "AUX" i ostale se nađe po izgorenim napajanjima od računala i sličnog i gotovo od svake imam po dvije iste
U principu, trenutno (pre)crtavam shemu, pa ću probati što je moguće bolje nacrtati pločicu, da bude što kompaktnija, iako se to kosi s disipacijom i veličinom hladnjaka...
Radit' će je, pa zna se tko
Jedino što trenutno vidim kao "problem" su IGBT tranzistori...
Makar, kao što rekoh, profesija mi je zavarivanje... U servisu imamo preko nekoliko pločica iz invertorskih izvora struje gdje je "odlazilo" svašta... Od IGBTa do dioda u ispravljaču, kontrola razno raznih i tako... Pločice su mijenjane novima, tako da su stare za rashod... Jezgri i ostalog ima na bacanje... 50A novih duplih brzih dioda imam barem 50 komada... Tako da vjerujem da ću među svim tim elektroničkim "otpadom" i pronaći 2 adekvatna IGBT tranzistora...
Probati ću to sastaviti uz što manje troškove, odnosno korištenjem "rashodovanih" i novih dijelova složiti ovo i vidjeti da li uopće funkcionira kako je prikazano...
Iskreno se nadam da da... Da ne bih trebao zvati vatrogasce u pomoć
Mišljenja ?
EDIT : Gledao sam ja i gotova rješenja po ebayu, ali cijene su visoke (iako ne toliko previsoke ako to radi kako treba) i mahom je regulacija plus minus max. 10% od nazivnog napona... Što mi je premali opseg...

..SMPS