Kako pravilno sklopiti "drvenariju" kod izrade zvucnika

Kako pravilno sklopiti "drvenariju" kod izrade zvucnika

PostPostao/la micro » Sri sij 22, 2014 9:13 am

Nekoliko pitanja onima koji su malo iskusniji u izradi kutija za zvucnike, ovdje ne mislim na proracune vec manuelno sklapanje kutija.

Prvo glodam rupe za drajvere zvucnika.

Onda sastavljam kutiju a jednu stranu ostavljam otvorenu da mogu dampirati kutiju iznutra ili sta vec treba.

Na kraju zatvaram kutiju i onda ide montaza drajvera.

Mislim MDF spajati drvenim tiplama ili cepovima ili kako se vec to zove. Oznacim olovkom na obe drvene stranice gdje trebaju biti rupe i onda ih izglodam sa rucnom glodalicom?

Kod lepljenja MDF da li treba smirglom malo pobrusiti da nije vise tako gladak ili lijepiti kakav je , mislim fizicki slijepiti dvije 18mm MDF ploce u jednu deblju za prednju stranicu.
micro

Re: Kako pravilno sklopiti "drvenariju" kod izrade zvucnika

PostPostao/la Edison » Sri sij 22, 2014 9:34 am

micro napisao:Onda sastavljam kutiju a jednu stranu ostavljam otvorenu da mogu dampirati kutiju iznutra ili sta vec treba.
Na kraju zatvaram kutiju i onda ide montaza drajvera.

Slozis cijelu kutiju, nista ne ostavljas otvoreno. Ozicenje, dampiranje i sve ostalo radis kroz otvor bas zvucnika. Ako treba sto srediti gdje je pristup otezan, to se ugradi ranije...

micro napisao:Mislim MDF spajati drvenim tiplama ili cepovima ili kako se vec to zove. Oznacim olovkom na obe drvene stranice gdje trebaju biti rupe i onda ih izglodam sa rucnom glodalicom?

Ako ces spajati sa cepovima, onda izbusis rupe u jednoj stranici, stavis u te rupe obiljezavace (valjcici s malim siljkom u sredini), prislonis/montiras plocu koja ide na to mjesto i udaris dlanom odozgo. U toj ploci od siljaka obiljezavaca ostanu tockice za busenje. Izbusis i stavis cepove u jednu plocu, probas montirati drugu. Ako si sve dobro radio, ide bez problema. Ako si malo falio, mozes malo poturpijati koji cep. Nabijes plocu na plocu (bez ljepljenja, da se moze rastaviti) i montiras na isti nacin trecu, pa cetvrtu... Kad tako sastavis cijelu kutiju, rastavis, stavis ljepilo u rupe za cepove, nabijes cepove, montiras stranice, stisnes stegama, pobrises visak ljepila i pustis da se susi...

micro napisao:Kod lepljenja MDF da li treba smirglom malo pobrusiti da nije vise tako gladak ili lijepiti kakav je, mislim fizicki slijepiti dvije 18mm MDF ploce u jednu deblju za prednju stranicu.

Mislim da ne treba nista brusiti. Uhvatit ce to dobro svakako. Ja bih i tu ubacio koji cep s unutarnje strane, a da ne probije na vanjsku. Obavezno stisnuti stegama izmedju dvije vece daske...

Pravi stolari ce ti dati jos bolje savjete...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la yoke » Sri sij 22, 2014 10:51 am

Ev i mojih pola lipe ;)

ako su ti to ''probne kutije'', u stilu tek ih prvi put sklapas, ne znas koliko ti treba materijala za damping, na kojim pozicijama...
onda napravi prvu od sirovog MDFa...(ok.....mozes odmah i od zavrsnog materijal ;))
ostavi mogucnost da naknadno mozes skinuti jednu od stranica...

najednostavnije s vidama

ispod stranice ''A'' koju ces skidati, stavi one bocne letvice, tako da vide uvidavas u te bocne letvice...
da ne unistavas bokove stranica na koju naljezes stranicu ''A''

ne znam dali se kuzi sto sam napisao...lakse mi nacrtati...:)

Slika

odvidas, zavidas...skines...
stavis materijal za dampiranje/ili nesto trece na zeljenu poziciju
ponovo zavidas i vidis dali je to o.k.

ako ides na kompresuju...tu mozes odmah sve zavidati/zaljepiti...ionako samo mozes dodavati ili oduzimati materijal :D

kod bas refleksa mozes isprobavati gdje i kako, te koliko i koji materijal staviti...a to ne mozes kroz rupu od drajvera...
mislim, mozes...ali ces se iskilaviti ;)

jednom kad sve postelis, lako se organizirati prilikom izrade konacne kutije...

ili samo stavis novu stranicu ''A'' bez tragova vida ;) i sve pet ;)

by the way...
mozda je najbolje da je ta stranica, ''A'' ,prednja stranica
tako mozes napraviti nekoliko varijanti prednjice s razlicitim polozajima drajvera (medjusobna udaljenost, udaljenost od ruba i sl...zaobljeno, veci radijus, manji radijus)
yoke

PostPostao/la micro » Sri sij 22, 2014 11:03 am

Kutije su TL pa mislim da cu morati jednu stranicu stavljati poslije dampiranja.
Da pitam i za materijal za dampiranje gdje se kupuje?
Takodje gdje mogu nabaviti ovakav materijal, nazivi su na danskom(scan speak projekt)

Ontsponnen wol, 150 gram
pretpostavljam neka vrsta vune , koja i sta traziti, ide u TL kanal odnosno sasvim ga popunjava, prvu polovinu kanala ispod drajvera.

Takodje PRITEX ,30kg/m3, h=42mm
ovaj materijal se montira na sve stranice(plohe), da kazemo u prvoj polovini TL-a, ili prednjoj strani gdje su drajveri.

Gdje kupiti mjerni mikrofon , da je kalibriran, znam da je bilo price o ovome ali ne mogu naci na forumu nista.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 22, 2014 11:37 am

Bilo je više priče na drugom/bivšem forumu o mjerenju. A imaš i ovdje http://free-zg.htnet.hr/Garo/Index.html ,e sada di kupiti kalibriranu kapsulu ne znam. Ja sam davno kupio na banzaiu jednu panasonic wm-61A i to čuvam jer ako me sjećanje ne vara dosta je hvaljen pa jednoga dana mislim složiti nešto sitnoga za mjerenje. Baš sam sada tražio po banzaiu tu kapsulu i nema je ima WM-63 i 64 ali nigdje 61. 61 ide od 20Hz-20kHz a ove ostale do 16kHz.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Sri sij 22, 2014 1:05 pm

"Kalibrirana kapsula" ne postoji :) :
Što bi to, u stvari, uopće značilo osim trgovačke fore ?

Kalibrirati se može uređaj, što uopće nije jednostavno ni jeftino jer zahtijeva kalibracijski modul koji na točno odreženoj frekvenciji proizvodi točno definirani nivo zvuka.
Tek s tim modulom je stvar "jednostavna", ali nije jeftina jer on veđ zbog konstrukcije i namjene mora biti vrlo "referentan" :)

Sve ostalo su samo približna mjerenja koja mogu dati neke odnose i usporedbe ali ne i točne brojke.
Zato mi je pomalo komično vjerovanje u "preciznost" koju bi trebala dati zvučna kartica.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la micro » Sri sij 22, 2014 1:23 pm

Tih panasonikovih kapsula ima na ebayu ali nisu kalibrisane, pa prakticno beskorisne za mene.
Nasao sam ove linkove , mislim da primaju pay pal , ne znam da li salju za HR , ovaj mi izgleda bolje jer ide direktno na USB, ima pretpostavljam AD konvertor u sebi i kalibriran je, ne znam da li softver za mjerenje radi sa njim.

http://www.parts-express.com/dayton-aud ... e--390-808" target="_blank" target="_blank

Ovaj drugi klasika

http://www.parts-express.com/dayton-aud ... e--390-801" target="_blank" target="_blank

Problem je sto je preko bare.
micro

PostPostao/la yoke » Sri sij 22, 2014 1:41 pm

ja imam behringerov mikrofon i monacor pretpojacalo
nisu kalibrirani ali daje koliko/toliko dobr rezultate, dovoljno dobre za nekakva pocetnicka mjerenja
usporedjivao sam ga s kalibriranim i nema neke velike ralike...samo lagani pad od 10khz prema 20kHz (ili slicno) vise se ne sjecam...uglavnom nakon usporedbe sam se prestao optrecivati s kalibracijom...

imas i ovo
http://www.minidsp.com/products/acousti ... ent/umik-1

a bila je i neka njemacka stranica koja je odradjivala kalibraciju
odnosno prodavala kalibrirane mikrofone u kombinaciji s pretpojacalom...

nedavno sam procitao da vise ne rade kalibraciju s behringerom jer im se kvaliteta srozala...(tako da ako budes slucajno gledao behringera, gledaj polovnog :D)
yoke

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 22, 2014 2:03 pm

Micro,ča se tiče ostavljanja jedne stranice otvorene, ne znam točno kakav tunel u TLu imaš ali recimo ja sam na onim svojim malim TLovima koje mi je Zmajz isprojektirao ostavio donju stranicu otvorenu i ona se prišarafi na način kojeg je Yoke opisao. Šarafi se ne vide,najmanja je površina a imam dovoljno mjesta da zavučem ruku i igram se sa dampingom.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Rabbit » Sri sij 22, 2014 2:42 pm

micro napisao:
Gdje kupiti mjerni mikrofon , da je kalibriran, znam da je bilo price o ovome ali ne mogu naci na forumu nista.

Ta kalibracija koju "dobiješ" uz mikrofon je jednake preciznosti (preciznost = pouzdanost uređaja) i točnosti kao što su i parametri drivera koje kupiš i uz njih dobiješ parametre koje želiš mjeriti.
Sama kalibracija je najpreciznija ako se kreira na mjestu mjerenja i ako ju kreira isti ispitivač koji će vršiti mjerenje nepoznatih parametara. Nije se jednom desilo da se neki driver prodaje sa npr. rezonantnom frekvencijom 45 Hz pa nakon godinu dana isti taj driver ima 50Hz u katalogu da bi se utvrdilo mjerenjem u kućnim uvjetima da kupljeni driveri imaju 53 i 56 Hz.
Sumnjam da se svaki mikrofon pojedinačno kalibrira (kao što se niti svaki driver ne mjeri pojedinačno) jer bi cijena bila prilično visoka a proizvodni proces nije tako savršen da su svi baš identični.
Nadalje, i ako je ta kalibracija u prihvatljivim granicama preciznosti, opet bi trebalo korigirati rezultate mjerenja na tlak/temperaturu i vlažnost zraka koju su i proizvođači imali i to pod uvjetom da su koristili isti taj mikrofon.

Moja poanta je to da te kalibracije nemaju smisla i koliko god bile precizne opet će biti manje precizne od kalibracije koju napraviš sam.
Rabbit

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici