SMPS napajanje

SMPS napajanje

PostPostao/la s@ki » Sub vel 01, 2014 10:28 pm

Nešto razmišljam o SMPSima zadnje vrijeme.
Svi ih nekako izbjegavamo, u audio tehnici ih vidimo eventualno sa D klasom itd.
Da li je njihovo izbjegavanje zapravo produkt predrasuda ili manjka truda inžinjera oko istih pa se većinom nailazi na low cost riješenja?

Uglavnom, koliko je vrijeme dopuštalo toliko sam čitao i došao do zaključka, ne nužno ispravnog, da bi rezonantan SMPS bio riješenje.
Cilj je kreirati napajanje koje radi na što višoj frekvenciji kako bi se čim više udaljili od audio spektra, pa potencijalno riješenje vidim u TI čipu UCC25600 koji može raditi na 350kHz.

Našao sam tako i na ovaj dokument:
http://www.ti.com/lit/ug/slou293c/slou293c.pdf

Primjer SMPS napajanja +/- 15V te 50V, 600W, za AVR pojačala.

Da li krenuti dalje u istraživanje pa vidjeti mogućnost +/- 35/50 i sl napajanja ili pustiti sve k vragu ? :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

Re: SMPS napajanje

PostPostao/la Master of disaster » Sub vel 01, 2014 10:33 pm

Kako tubeman kaže; ništa ne bacati, sve treba...
:lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la joe dalton » Sub vel 01, 2014 11:07 pm

@ S@ki - Zašto želiš ići na takvo napajanje? Ne vidim neke prednosti osim cijene. I to ukoliko radiš velike serije. Za male serije ili pojedinačne slučajeve nema smisla. Eventualno da kupiš gotovo napajanje pa ga malo modificiraš kao što je Tom napravio.
joe dalton

PostPostao/la gilhooley » Sub vel 01, 2014 11:16 pm

Aaaaaaa to baš i nije jeftino, barem u smislu onog što sam koristio u Excaliburu ili Black Devilu.

Ovdje pogledati varijante:

http://www.coldamp.com/store/products/a ... a8139fec20

Ovi se daju regulirati, imaju neke zašite...bla...bla...

Nemam ikakvih zamjerki do sada na module.

Pa tko voli, nek izvoli. :lol:

Gil
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la s@ki » Sub vel 01, 2014 11:17 pm

Čisto razmišljanja, učenja nečeg novog, istraživanja.
Nije da sam nešto zagrizao :)

2gil: možda griješim, no nije li cijena tamo ipak malo pretjerana ?
s@ki

PostPostao/la joe dalton » Sub vel 01, 2014 11:23 pm

Pa to i kažem. Za manju lovu (od cca. 150 €) možeš složit klasičnu varijantu iste snage (400W).
joe dalton

PostPostao/la ziki » Sub vel 01, 2014 11:35 pm

s@ki napisao:Čisto razmišljanja, učenja nečeg novog, istraživanja.
Nije da sam nešto zagrizao :)

2gil: možda griješim, no nije li cijena tamo ipak malo pretjerana ?

Imaš na susjednom forumu dosta oko toga (ne znam jel smijem kačiti teme s drugih foruma ovdje). Ekipa radi na tome, malo razvijaju takva napajanja.
ziki

PostPostao/la s@ki » Sub vel 01, 2014 11:50 pm

a što se kod nas ne smije?
s@ki

PostPostao/la audio kutak » Ned vel 02, 2014 12:34 am

ziki napisao:Imaš na susjednom forumu dosta oko toga (ne znam jel smijem kačiti teme s drugih foruma ovdje). Ekipa radi na tome, malo razvijaju takva napajanja.

zakaj ne, slobodno, samo uvijek prvo navesti autora(e) i link..... ;)

gilhooley napisao:Aaaaaaa to baš i nije jeftino, barem u smislu onog što sam koristio u Excaliburu ili Black Devilu.
Ovdje pogledati varijante:
http://www.coldamp.com/store/products/a ... a8139fec20" target="_blank" target="_blank

malo su skupi sa šipingom, za 4 rca konektora 26 E!

ako uspoređujem kvalitetu njihovih proizvoda, izvedbu, onda mogu reći da su u vrhu.... bar sudeći po ispravljaču
kojega sam imao u njemačkom HUSH kučištu PC-ja... bolje od HUSHa nisam vidio..
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la ilimzn » Ned vel 02, 2014 5:28 am

Kao i u svakom drugom slucaju, poznavanje prednosti i mana tehnologije (jer opet, sve je kompromis) je kljuc uspjeha a dogma nije - tipa 'SMPS nije za uporabu u audio tehnici'. Tko se zeli baviti dogmama, za to ima najblizu crkvu. Danas je moguce (i to ne pretjerano tesko) napraviti SMPS za najniskosumnija pretpojacala koji nece istima smetati nista vise nego klasicni ispravljac.
U prijevodu: kao sto postoji los SMPS, postoje i losi klasicni ispravljaci, a pogotovo postoje judi koji ne znaju primijeniti niti jedno ni drugo (sto ih cesto ne sprijecava da imaju 'misljenje' o tome).
Zaista nema nikakvog razloga da se 'SMPS' ne koristi za pojacala. Navodnici zato jer treba odabrati pravi. pa je jednostavno besmisleno o tome pricati na razini SMPS-a kao kategorije. A i da ne pricamo tako, nego gledamo na to kao crnu kutiju iz koje izlazi X volti i Y ampera, shrota ima koliko zelis, pa i da je samo trafo, grec i dva kondenzatora.
Prve uporabe SMPS-a u serijskoj prozivodnji sezu u kasne 70-te proslog stoljeca. Imam 3 pojacala iz tog doba koja abe SMPS od kojih bar 2 spadaju u vrhunska. Osobno mislim da bi bilo malo blesavo raspravljati je li to radi ili unatoc uporabi SMPS-a, ja bi prije rekao da su ljudi znali materiju pa se nisu uhvatili ni u jednu ociglednu zamku.
ilimzn

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika