Regulacija visokog napona - kontrolirana

Re: Regulacija visokog napona - kontrolirana

PostPostao/la deleted user » Uto ožu 04, 2014 12:31 am

Evo, napajanje ne moze jednostavnije od ovoga a ima sve potrebno:

http://www.pmillett.com/HV_bench_supply.htm

I sto je najvaznije, dokumentirano, napravljeno i radi. I ima kapice kao bonus! :mrgreen:

PostPostao/la deleted user » Uto ožu 04, 2014 12:34 pm

Na istome tragu, još jedan jako dobro dokumentiran projekt!

http://www.instructables.com/id/Tube-Power-Supply/?ALLSTEPS

TubePowerSupply.pdf
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

PostPostao/la Dean » Uto ožu 04, 2014 6:06 pm

Želim ga napraviti u SS tehnici...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la deleted user » Uto ožu 04, 2014 6:29 pm

Dean napisao:Želim ga napraviti u SS tehnici...

To je vec tvoj problem... Mrzitelju kapica! :cry:

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ožu 04, 2014 6:57 pm

Joe, ta varijanta sa tl783 mi je veoma zanimljiva, a jedan od razloga je ča baš imam par komada na lageru. Mene više zanima samo preklapanje 100V modula na koji bi se način to napravilo jer se do sada nikada nisam sretao sa time.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Uto ožu 04, 2014 7:50 pm

Zapravo bi trebalo biti relativno jednostavno. Trafo sa dva sekundarna namota. Jedan cca. 80V za regulaciju sa TL783. Drugi sa izvodima 70-140-210 koji se preklapaju po poterbi i onda na ispravljanje i to onda u seriju sa ovim reguliranim dijelom. Nacrtat cu shemu kad stignem.
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ožu 04, 2014 7:59 pm

Aha, tako to ide, ja sam mislio da treba više od dva ispravljača. Sada mi je sve jasnije.
Khadgar2007

PostPostao/la ilimzn » Sri ožu 05, 2014 3:34 pm

joe dalton napisao:Zapravo bi trebalo biti relativno jednostavno. Trafo sa dva sekundarna namota. Jedan cca. 80V za regulaciju sa TL783. Drugi sa izvodima 70-140-210 koji se preklapaju po poterbi i onda na ispravljanje i to onda u seriju sa ovim reguliranim dijelom. Nacrtat cu shemu kad stignem.

Regulirani napon + neregulirani napon u seriju = neregulirani napon :P
Cak i kad se regulira samo jedan dio ukupnog napona treba jako paziti na prelazne pojave: prelazne pojave kod ukljucivanja i iskljucivanja, aktiviranje strujne zastite i sl.
Primjer, serijski spoj dva ispravljaca kod kojih jedan ima strujnu zastitu ili oba ali jedan je podesen na manju vrijednost, i nastane kratak spoj. Rezultat je najcesce da onaj s manjom strujom 'kolabira' a buduci da je ukupni napon nula na opterecenju, ovaj drugi ga reverzno polarizira, rezultat = dim. Ako postoji dioda protiv reverznog napona onda ce doci do aktiviranja prekostrujne zastite i kod drugog i sve OK. Ako jedan nema zastite, rezultat ce biti... pregorena oba ispravljaca i li jedan ispravljac i jedna dioda protiv reverzne polarizacije.
Slican problem nastupa kod izlazka iz zastitnog moda, pogotovo ako je na izlazu u paralelu s potrosacem nekakav kondenzator.
Dakle, takve arhitekture s stepenicastim preklapanjem ulaznog ili izlaznog napona nisu uopce trivijalne.
Moj predlog: podebeli visokonaponski MOSFET s regulacijom koja ima svoje 'floating' napajanje referencirano na izlaz. Regulacija se tad mzoe isvesti na 101 nacin, recimo NE5532 moze jako dobro odraditi posao radi sposobnosti tjeranja niskih impedancija -> ulaznog kapaciteta MOSFET-a, a i doboljno je brzo da reagira kao prekostrujna zastita i spasi MOSFET prilikom kratkog spoja. Preklapanje ulaznog napona u stepenicama je i dalje moguce pomocu zasebne logike, radi minimiziranja disipacije na MOSFET-u.
ilimzn

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri ožu 05, 2014 4:11 pm

Ilimzn, zasebna regulacija to pretpostavljam da misliš da se MOSFET "napaja" sa jednim namotajem trafoa a regulacija sa drugim. Nešto kao ona šema iz ispravljača iz Elektora ili Majstora di postoje dva dva odvojena sekundara jedan koji služi za napajanje regulatora za napon i struju a drugi namot koji je zapravo "glavni" i služi za dobivanje napona kojeg mi koristimo.

Ča se tiče podebelog mosfeta baš sam sada kupio 2sk2645 jer nisu imali na lageru irf840.Došao u servis i pitam poznanika jel imaju irf na lageru, kaže da nemaju pogleda u VRT jel ima kakva zamijena i iskopa mi ovaj 2sk2645 koji ide do 600V i 9A.
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Čet ožu 06, 2014 1:14 am

ilimzn napisao:
joe dalton napisao:Zapravo bi trebalo biti relativno jednostavno. Trafo sa dva sekundarna namota. Jedan cca. 80V za regulaciju sa TL783. Drugi sa izvodima 70-140-210 koji se preklapaju po poterbi i onda na ispravljanje i to onda u seriju sa ovim reguliranim dijelom. Nacrtat cu shemu kad stignem.

Regulirani napon + neregulirani napon u seriju = neregulirani napon :P
Cak i kad se regulira samo jedan dio ukupnog napona treba jako paziti na prelazne pojave: prelazne pojave kod ukljucivanja i iskljucivanja, aktiviranje strujne zastite i sl.
Primjer, serijski spoj dva ispravljaca kod kojih jedan ima strujnu zastitu ili oba ali jedan je podesen na manju vrijednost, i nastane kratak spoj. Rezultat je najcesce da onaj s manjom strujom 'kolabira' a buduci da je ukupni napon nula na opterecenju, ovaj drugi ga reverzno polarizira, rezultat = dim. Ako postoji dioda protiv reverznog napona onda ce doci do aktiviranja prekostrujne zastite i kod drugog i sve OK. Ako jedan nema zastite, rezultat ce biti... pregorena oba ispravljaca i li jedan ispravljac i jedna dioda protiv reverzne polarizacije.
Slican problem nastupa kod izlazka iz zastitnog moda, pogotovo ako je na izlazu u paralelu s potrosacem nekakav kondenzator.
Dakle, takve arhitekture s stepenicastim preklapanjem ulaznog ili izlaznog napona nisu uopce trivijalne.

Napisao sam relativno jednostavno, a ne trivijalno. :)
Nisam baš razradio ideju do kraja.
Vjerujem da bi dva osigurača i dvije diode riješile problem.
To što bi izlazni napon varirao s naponom mreže mislim da za ove potrebe i nije neki problem.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala