Mjerenje zvucnika

Mjerenje zvucnika

PostPostao/la yoke » Čet tra 10, 2014 11:35 am

Trebam pomoc oko sagledavanja rezultata mjerenje zvucnika.
Kako sam promjenio skretnicu tako mi se, po sjecanju, promjenio zvuk i sad pokusavam to dovesti u red...

od softwarea koristim HOLMimpulse i ARTU
holmi mi je nekako jednostavniji za upotrebu i grafovi mu izgledaju ljepse, mekse :mrgreen:
pa imam osjecaj da s njim dobijam bolje rezultate, iako su mozda stvarno uljepsani i nerealniji od arte...

sad kad sam kolko/tolko zadovoljan zvukom, jos uvijek se borim s basom, napravio sam par mjerenja da vidim kako to izgleda...

ako se ne varam prica je da drajveri trebaju biti poravnati u fizickoj/vremenskoj domeni i fazi...

dali netko ima ideju kako provjeriti da su drajveri vremenski poravnati ?

isto tako ako se ne varam...prilikom snimanja zvucnika, faza bi trebala ici od 180 do 0 stupnjeva bez šetanja ?

dole je par slika onog sto sam izmjerio
snimak u osi, cca100cm udaljenosti i nekih 80cm od bocnog zida (ako se ne varam...)

Holmimpulse impulse-time window
- ovdje faza izgleda ok (bar ja tako iscitavam)

Slika

- ovo je taj isti graf ali s ukljucenim smoothingom 1/21
gdje se vidi da faza plese od +/-180

Slika

Ovo je snimak iz Arte

Slika

te isto to u Holmiju

Slika

Sad me zanima kako vam se ovo cini ?
dali je ovo o.k. ili je totalna banana :mrgreen:

Dali se ova promjena faze desava radi refleksije od bocnih zidova ?
I koliko je ona bitna , odnosno koliko se treba brinuti oko nje ?

I da, kako se uopce radi fazno uskladjivanje drajvera preko mjerenja ? dali je to uopce moguce ?
yoke

Re: Mjerenje zvucnika

PostPostao/la joe dalton » Čet tra 10, 2014 11:52 pm

yoke napisao:ako se ne varam prica je da drajveri trebaju biti poravnati u fizickoj/vremenskoj domeni i fazi...

Vremenska domena = faza
yoke napisao:isto tako ako se ne varam...prilikom snimanja zvucnika, faza bi trebala ici od 180 do 0 stupnjeva bez šetanja ?

Zašto?
U idealnom slučaju zvučnik bi trebao reproducirati sve bez pomaka u fazi.
Znači ravna crta. Naravno u praksi to nije moguće.
Kod tebe to prilično dobro izgleda. Gledam snimku iz Arta-e. Na ostalima se ne vidi baš najbolje.
Imaš dosta refleksija na niskim frekvencijama (<500Hz) pa ti to brlja snimku. Inače meni se čini sasvim ok.
Probaj snimiti u boljim uvjerima.
joe dalton

PostPostao/la ilimzn » Pet tra 11, 2014 1:16 am

joe dalton napisao:
yoke napisao:U idealnom slučaju zvučnik bi trebao reproducirati sve bez pomaka u fazi.

Jedino sa skretnicom prvog reda je to moguce izvesti pasivno. Postoje i familije skretnica 'bliske prvom redu' tzv. transient perfect', ali su prakticno neizvedive iznad drugog reda u pasivi, dok u aktivi mogu ici i na vise redove.
Kad se gledaju pojedinacno jedinice, moze biti svega, oko rezonancija i kod pojave 'virtualne membrane' (visoki tonivi kod basa, zrak u konusu postaje virtualna membrana ispred prave, uticaj kapice itd.), te mehanickih kasnjenja radi brzine zvuka u materijalima (interface zavojnica - centrator - membrana), ovo se vidi kod velikih ali laganih papirnih membrana radi cega fullrange na tu temu ima whizzer cone (direktan spoj s nosacem zavojnice)
Ako se ne moze dobiti konstantna faza, onda se najbolje moguce aproksimira blagim i po mogucnosti linearnim promjenama s frekvencijom. Pogotovo su problematicni nagli diskontinuiteti.
BTW 'faza' je zapravo kod mjerenja dobivena iz kasnjenja, sto znaci da moze biti i visekratnik od 360 (to je kad se na faznom dijagramu dobije nesto sto izgleda kaopila, linija odlazi tipicno ispor -180 i 'preokrene' se nazad na vrh grafa na +180 itd.
ilimzn

PostPostao/la yoke » Pet tra 11, 2014 8:17 am

joe dalton napisao:
yoke napisao:ako se ne varam prica je da drajveri trebaju biti poravnati u fizickoj/vremenskoj domeni i fazi...

Vremenska domena = faza

Da, to sam i ja mislio, ali koliko sam skuzio skretnica unese nesto svoje
jedino,koliko sam skuzio, a ilimzn je to isto napisao, da se faza zadrzava samo pri izvedbi skretnice 1. reda
ali u clanku od Rod Elliota kaze da ni to nije potpuno ispravno...
http://sound.westhost.com/ptd.htm
meni teoretsko citanje nikad nije islo
vise volim ''osjetiti'' stvari

recimo, ubacivanjem baffle step kompenzacije, se vidi kako se mijenja fazna karakteristika...iako su drajveri na istoj poziciji

znam da cu morati puno tog jos procitati, i to polako...ne onako kao sam naucio, bacim brzinski pogled, pohvatam ono sto mi se cini zanimljivo zanemarujuci ostalih 90% teksta :mrgreen:

joe dalton napisao:
yoke napisao:isto tako ako se ne varam...prilikom snimanja zvucnika, faza bi trebala ici od 180 do 0 stupnjeva bez šetanja ?

Zašto?
U idealnom slučaju zvučnik bi trebao reproducirati sve bez pomaka u fazi.
Znači ravna crta. Naravno u praksi to nije moguće.
Kod tebe to prilično dobro izgleda. Gledam snimku iz Arta-e. Na ostalima se ne vidi baš najbolje.
Imaš dosta refleksija na niskim frekvencijama (<500Hz) pa ti to brlja snimku. Inače meni se čini sasvim ok.
Probaj snimiti u boljim uvjerima.

Ovo da ide od recimo od 180 do 0 sam shvatio kroz pricu s prijateljem...
ali mozda sam ga krivo razumio...
mozda je htio naglasiti da faza mora biti kontinuirana...uglavnom mozda sam krivo shvatio...

ono sto je on naglasio, je da nikave promjene u fazi nebi smijelo biti na prijelazima iz jednog drajvera u drugi. da faza treba ici kontinuirano kroz oba drajvera.

npr, to je lako vidljivo ako je skretnica izmedju visokih i srednjih. L-R drugog reda,
ako tu dodje do loma, bi znacilo da nismo okrenuli fazu na jednom od drajvera...pa imamo rupu na frekvencijskom snimku

ovo oko snimanja stoji...ali takav mi je prostor i nemam mogucnost da to negdje drugo mijerim...
yoke

PostPostao/la yoke » Pet tra 11, 2014 8:38 am

ilimzn napisao:BTW 'faza' je zapravo kod mjerenja dobivena iz kasnjenja, sto znaci da moze biti i visekratnik od 360 (to je kad se na faznom dijagramu dobije nesto sto izgleda kaopila, linija odlazi tipicno ispor -180 i 'preokrene' se nazad na vrh grafa na +180 itd.

dali ovo znaci, da mi dobijeni plot faze moze biti korektan iako na njemu imam ''lom'' prelaz u -180 pa pojavljivanje na +180 uz uvijet da mi se taj lom ne reflektira na frekvencijski diagram ?

recimo, ako cemo gledati artu
imam prolaz faze kroz nulu na cca 450Hz i veliki pad FRa...
ja to iscitavam kao refleksiju od zida koji je nekih 80cm od osi zvucnika

kako iscitati ove druge dvije rupe na FRu u bass podrucju na nekih 120Hz i 180Hz

samo da mapomenem da je rijec o 2.5 sistemu, gdje je mid bas rezan samo s gornje strane na 2.15kHz L-R 2reda (kao i visoki) a bass sam rezao na oko 180Hz 2reda

Negdje sam procitao da se 0.5 u 2.5 sistemu reze skretnicom prvog reda ?
ali me strah da cu onda imati previse preklapanja
( e sad ostaje sto sam napravio s fazom, kad sam ga rezao L-R2 reda...mozda nisam smio, mozda sam trebao odabrati neki drugi tip reza...)

edit: 0.5 bi se trebao rezati skretnicom prvog reda, na cca 1/3 do 1/2 baffle stepa...to je recimo za moj slucaj 115/0.32 = 360hz / 3 ili /2 = 120Hz do 180Hz

ako bi imao veliko preklapanje, onda bi tek trebao imati savrseno poravnat bas i midbas
e sad, ako je to slucaj, da moram rezati BW prvog reda, kako pomocu software-a nasteliti da su vremenski/fazno uskaldjeni

dalio bi mjerenja morao raditi na blizo ? na udaljenosti od cca40cm ili sl....
s obzirom da cu prilikom mjerenja na ceoj udaljenosti imati hrpu refleksija
Zadnja izmjena: yoke; Uto tra 15, 2014 1:50 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Pet tra 11, 2014 9:33 am

Nisam puno eksperimentirao, no, 2.5 sistem na takav način najbolje je izvesti s dva identična drivera (paralelno ili serijski spojena, ovisno što želiš postići). U tom slučaju 0.5 zvučnik se reže prvim redom dosta nisko. Na taj način puno lakše možeš predvidjeti kako će frek. krivulja izgledati.

Ne kažem da ne možeš i ovako, no, za tako nešto treba dobro znati što i kako radiš i imati dobre uvjete za mjerenja i ostale stvari. Ti ovdje imaš nešto nepoznanica koje "naslijepo" pripisuješ prostoriji, no, to ne mora nužno biti tako.

Sljedeća stvar je da se kod svake promjene treba dati vremena i slušati jedno duže vrijeme, pa opet ići s mjerenjima. Pročitaj malo što Troels Gravesen piše. Dobije, recimo to tako, "savršenu" frekventnu krivulju i odlična preklapanja drivera na reznim frekvencijama, no zvučno mu tu nešto ne štima (drugim riječima, puno vremena troši na slušanje poznatih stvari i različitih žanrova). Na temelju toga odrađuje fine tuning skretnice. Čak je i nebrojeno puta napomenuo da mu je zvučno LR2 bolji od LR4.

Nadam se da ćeš skužiti što hoću reći. :)
tom_hifi

PostPostao/la yoke » Pet tra 11, 2014 10:08 am

Nije bas na sljepo, jer prilikom mijenjanja polozaja zvucnika
mijenja se frekvencijska karakteristika, odnosno ovaj ponor koji spominjem oko 480Hz...

Da je do zvucnika, onda bi bio ili manje ili vise naglasen ali nebi setao po frekvenciji...

Sto se tice tog 2 i 4 reda tu se slazem s njim, zajedno s jos par ljudi, jer mi 2 reda zvuci zivlje...dali je to lazan osjecaj ili ne...ne znam...samo znam da mi rezaovi izmedju srednjih i visokih puno bolje zvuce kad je razano LR 2 reda...

evo kako izgledaju pojedinacni drajveri...
iskreno se vis ene sjecam kako sam rezao bas na donjem grafu...bilo je toliko varijanti...

Slika

recimo, krivulja basa i midbasa mi djeluje poprilicno ujednacena do 400-500Hz, s tim da je bas izrazeniji...
sad jedino ostaje da se njih dvoje vremenski/fazno usklade

da, malo je tesko ovako gledati jer prethodno prikazana snimanja nisu odradjena na istoj poziciji kao ova....
nadam se da cu za vikend uhvatiti malo vremena da snimim zasebno drajvere i cijeli zvucnik postavljen sto dalje od zidova...

bas cu snimati s manje udaljenosti...ako se ne varam tako cu dobiti karaktersitku bez utjecaja prostorije...
yoke

PostPostao/la yoke » Pet tra 11, 2014 8:47 pm

evo jedno mjerenje basa i midbasa s nekih 40cm
ono sto me zanima, s cim bi se mogla poklapati rupa na 160Hz
to ima valnu duljinu od cca 214cm

koliko kuzim, javlja se prilikom mjerenja oba drajvera
znaci nije do same kutije basa ni kutije midbasa...valjda ? :roll:

sorry sto gnjavim, ali pokusavam skuziti zasto se sto desava...

zvucnik je pozicioniran;
80cm od bocnog zida
120cm od straznjeg zida
bas je na 63cm od poda
srednji na 90cm od poda
visina prostorije je 255cm

Slika
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Pet tra 11, 2014 10:44 pm

A što si ono rekao na koliko Hz režeš donji bass?
tom_hifi

PostPostao/la yoke » Sub tra 12, 2014 7:57 am

rezna frekvencija je na 180Hz, BW prvog reda... i to samo na basu...

sama rezna frekvencija nebi smijela utjecati ni raditi takvu ''rupu''...
bar mislim ?

plus, isto se javlja na midbasu, koji nije rezan...doduse, pomaknuto za par Hz i intezitet...ali je rupa otprilike na istoj poziciji...

gledam da nije difrakcija od kutije...
naletio sam na jednu formulu za izracun loma oko prednjica...
f3=115/Wb gdje je Wb sirina preddnje stranice

ako ubacim da je meni rupa na 160Hz trebao bi dobiti dimenziju
Wb = 115/160 = 71cm

(dimenzije prednjice bas kutije su 32x69cm)

ili mozda gledam skroz krivo...
jer je mozda prva rupa na oko 30Hz pa 70takHz pa 160Hz....
yoke

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici