Visaton FR13 by Zmajz

Re: Visaton FR13 by Zmajz

PostPostao/la davorin » Čet srp 11, 2013 12:58 pm

Zmajz napisao:Kao prvo, što Kada nije spomenuo duljina tunela je 71 cm, znači da je kutija tjunirana na cca 95Hz što je sasvim dovoljno za taj drajver. Svirati će oni i niže ali se očekuje i prirodni pad glasnoće. Kada mora staviti dosta dampinga i to mora eksperimentirati. Presjek tunela na početku je 144 cm2 i na kraju (usta) je 120 cm2 i to je uobičajeno za taj tip TL kutije. Davorina buni zašto se ne širi, jednostavno zato jer to nije TQWT kutija niti neka od varijacija na temu BLH da bi se eksponencionalno širio tunel. Ovako je to više Alpha TL, sa dosta skraćenim tunelom i mora se poprilično dampirati dakronom (Acoustastuff), oko 35 grama na litru volumena, vjerojatno će trebati i više. Dampira se tunel prvenstveno radi usporavanja brzine zvuka u tunelu, i time se prividno povećava dužina istog. Nemam sad kod sebe točan izračun, ali nije ni bitno, kao svaka TL, mora se poprilično ugađati naknadno.
Kada je sam izabrao taj drajver i izrazio želju da bude u TL i da volumen bude cca 12-15 litara. Na njemu je da experimentira i javi dojmove.
Drajver je inače predviđen za ugradnju u aute i za neke razglasne sustave i s tako visokim Qts nije baš za kutije.
Inače, u alpha transmisiji bi kutija bila nešto veća, visine 81 cm i širine 22cm i dubine 22cm (cca 39litara), i ja bih osobno taj drajver strkeljao u to. I potrošio 1,3 kg acoustastufa za dampiranje.
Toliko na brzihen.

Slažem se sa svime navedenim, osim sa parelnim stranicama, bilo kutije, bilo tunela, bilo bas-refleks otvora.
Znam da je teško (i vrlo skupo!) konstruirati kutiju koja nema niti jednu stranicu paralelnu, pa se to može kompromisno riješiti s različitim debljinama/gustoćama apsorpcionih materijala, ali konstrukcijom unutrašnjih tunela s blagim porastom/padom razmaka(+damping materijali) se može u potpunosti spriječiti stojni val. Tako bi se smanjila količina apsorbera, a time i povećala efikasnost na ciljanim frekvencijama. Sama veličina vanjskog otvora bi trebala biti takva da spriječi efekat "disanja" na rezonantnoj frekvenciji, a dvostruka površina (u odnosu na efektivnu površinu membrane) jamči da do toga neće doći.
Minimalna površina otvora je ona jednaka efektivnoj površini zvučnika i to samo onda ako je pad efikasnosti (s ukalkuliranim padom izračene snage zbog povećanja impedancije zvučnika na toj frekvenciji!) jednak -3dB. Naravno, to se ne može savršeno precizno u praksi napraviti, pa se pribjegava triku da se s različitom gustoćom/ispunjenosti damping materijala podesi prihvatljiva karakteristika.
Blagi pomak stranica tunela (~5°) od idealne paralelnosti bi napravio podešavanje manje kritičnim i "oštrim".
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet tra 11, 2014 11:38 am

Jučer sam se napokon prihvatio "furniranja" ovih kutija pa će napokon na nešto i izgledati. Špera izrezana na mjeru mi stoji sigurno 5 mjeseci ali nikako da uhvatim radni moment pa da počnem sve to lijepiti,zapravo sam čekao da si priredim voštanu polituru jer ću kutije obući u vosak a kako sam polituru priredio prije sigurno mjesec-dva samo je trebalo malo volje da se počnu lijepiti stranice. Baš nije bilo jednostavno jer stranice kutije nisu baš pod strogim pravim kutem(lik koji je rezao blažujku sa kojom sam napravio kutiju nije baš pogodio sve dimenzije u milimetar) pa sam trebao ipak upotrijebiti stege u procesu a ne samo pik traku da sve dotjeram u red,ali na kraju će sve to dobro izgledati kada se malo pokitaju spojevi špere.
Također će biti malo više hebade oko lijepljenja prednje stranice jer ovo nije furnir da mogu "napipati" di je rupa od zvučnika i izlaz tunela ali ćemo da to riješimo na neki način. :ugeek:
Tako da ja mislim da mogu reći da nosim ove male zvučnike na Triode Festival.

FR13.jpg

FR13 2.jpg

FR13 3.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Klokan » Pet tra 11, 2014 12:18 pm

Khadgar2007 napisao:Također će biti malo više hebade oko lijepljenja prednje stranice jer ovo nije furnir da mogu "napipati" di je rupa od zvučnika i izlaz tunela ali ćemo da to riješimo na neki način. :ugeek:

Nije li jednostavnije prvo izrezati tu prednju plocu pa ju onda naljepiti? Skines dimenzije sa "ruzne" prednje ploce i preneses na "lijepsu" te ju onda takvu, probusenu i obradjenu, ljepiti.
Klokan

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet tra 11, 2014 12:32 pm

Naravno, to je zapravo i plan budući da nemam glodalicu,ali čuj prenašanje dimenzija nije uvijek idealno,pa... :roll:
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Pet tra 11, 2014 12:43 pm

Khadgar, jel to tebi prokisnjava krov pa si strateski rasporedio rajngle? ;)
Edison

PostPostao/la audio kutak » Pet tra 11, 2014 12:45 pm

khad, jel ima veze boja lonaca sa vodom kojima usviravaš drvo ?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet tra 11, 2014 12:54 pm

Na drugome sam katu tako da treba voda proći dva kata do mene pa sam siguran. Audio Kutak je pogodio kombinacijom tamnijih i svijelijih rajngli podešavam boju zvuka kojeg hoću da dobijem,ali to nije sve razinom vode u rajnglama također se podešava zvuk.
Khadgar2007

PostPostao/la Klokan » Pet tra 11, 2014 2:14 pm

Pomalo je vec dosadno i tesko citati gluposti o usviravanju...mozda je ipak malo previse..... :roll:
Klokan

PostPostao/la Master of disaster » Pet tra 11, 2014 9:27 pm

Klokan napisao:Pomalo je vec dosadno i tesko citati gluposti o usviravanju...mozda je ipak malo previse..... :roll:

Znači usvirao si se :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la joe dalton » Pet tra 11, 2014 11:02 pm

Master of disaster napisao:
Klokan napisao:Pomalo je vec dosadno i tesko citati gluposti o usviravanju...mozda je ipak malo previse..... :roll:

Znači usvirao si se :mrgreen:

Ne. Presvirao se. I ja...... :doh:
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici