Meni su ona zanimljiva zbog dobrog odnosa snagae, kvaliteta, potrošnje i cijene.
Postoji fama da su SE pojačala PUNO bolja od PP, ali nitko ne želi jasno reči po čemu.
Tek se mantra ono tipa "problem prvog vata", "parni harmonici" "topliji zvuk" itd.
Moguće da se u nekakvom jako visokom razredu ta razlika i osjeti, ali to je zasigurno pomalo izvan okvira ovoga što mi ovdje radimo.
Dobro PP pojačalo je sigurno bolje od prosječnog, (da ne spominjemo lošeg) SE pojačala.
A dobro, ili barem solidno PP pojačalo nije teško napraviti.
Nakon ovog uvoda, uprizoriti ću jedno pojačalo koje se u visokoj fazi završetka mota po radioni dulje vrijeme (dobre dvije godine
Napravljeno je kao poklon (osoba koja će ga dobiti to još ne zna
Vjerujem da ću ga prije primopredaje donijeti na TF, tek kao mali doprinos raznolikosti.
Kao podlogu uzeo sam shemu starog, provjerenog LEAK 20 stereo pojačala, uz određeni broj modifikacija.
Modifikacije se svode na zamjenu automatskog prednapona s fiksnim, zamjenom ispravljačkog dijela, DC grijanje svih cijevi, i još nekoliko manjih promjena u ulaznom dijelu.
Postoje mnoge teorije oko svega ovoga, ali prije dosta vremena sam usvojio "šprancu" po kojoj to radim i do sada nije omanula, a unatoč svemu tome pojačala nisu "uniformna" i dosadna
Kako što više toga kod konstrukcija pokušavam napraviti sam, tako je napravljeno i ovo pojačalo.
Dosta dugo sam radio jedan, sada pomalo dosadan koncept kutija, ali one su bile odraz raspoloživog alata i materijala, pogotovo hrpe unaprijed pripremljenih dasaka
Takva je i ova kutija
Okvir je napravljen od drveta, i to tako da kompletna šasija "sjeda" s gornje strane.
Razlog je mogućnost eventualnog detaljnog servisiranja.
Kao materijal sam koristio trešnjeve daske koje sam pohoblao, stanjio na dimenziju i izglodao potrebne utore.

Poklopac za trensformatore je napravljen od istog, ali tanjeg materijala:

Sve skupa je vrlo lagano pobajcano (opet trešnja), tek toliko da se toniraju pokitani dijelovi.
Na kraju je lakirano mat prozirnim lakom što je dalo fini svilenkasti odsjaj i opip.
(ima još ...)