Zašto Bailey? Pa, da ne kompliciramo, najjednostavnije a TLovi su sami po sebi vrlo tolerantni pa će se vrlo lako pripasati razni drajveri a da se ipak vidi/čuje kako to radi uz manje osjetne greške. Uostalom, ako drajver ne radi u TL, onda ga se neće lako pripasati u drugačiju konfiguraciju.
Da ne filozofiram, zvučnik Visaton FR 10HM je namijenjen za ugradnju u automobile, i to ne u Bentlija i slične već više za Jugiće i Golfove i slično i totalno je neadekvatan za nekakvu ozbiljnu Hi Fi primjenu, bi rekli... No, jeli to baš tako, bumo vidli. Malo simulacije u zatvorenim ili Br kutijama daje stvarno šašave rezultate, i tamo se baš nebi mogao olako strpati, ali TL tu pomaže. Malo sam simulirao i Onken, ali ni tu nema suvislog rezultata (a da su dimenzije razumne). No, otpočetka sam pucao na Tl, pa me simulacije spomenutih tipova kutija nisu ni brinule, ali me čisto interesiralo, onak. Osim toga, odluka je pala da se koriste kanalizacijske cijevi (plastične, zaboravih spomenuti), a kako su okrugle imaju dimenziju promjera koja se zove fi, i time smo riješili pola od HiFi! Još samo Hi, i to je riješito. Što na kraju nije bio problem.
Ove plastične cijevi su stvarno dobra stvar za ovakva eksperimentiranja (više puta korišteno i dokazano što u engleskoj i amerikama, pa i u švicarskoj. U švicrskoj naročito, oni su poznati po rupanma i šuplinama), plastika je čvrsta, prilično debela za veličinu cijevi, oblik cilindra je i inače jedan od najčvršćih konstrukcija i time prilično inertna po pitanju vibracija. No, to je nebitan problem kod ovih drajvera i namjenu samih zvučnika.
Dakle, eksperimentiranjem je utvrđeno da za ovu konstrukciju trebaju cijevi vanjskog promjera 165mm za vanjsku cijev, 110mm za srednju cijev i 75mm za završnu, i završni otvor je na kraju ispao jednake površine kao i efektivna površina membrane zvučnika. Odlično. Nije da sam ja htio baš te dimenzije, ali te cijevi se izrađuju u tim dimenzijama pa je to unaprijed definirano. Ima još i 125mm cijev, pa ako neko želi eksperimentirati.... ovdje se nije uklopila.
Bilo je gnjavaže sa rezanjem na potrebnu dužinu neadekvatnim alatom, ali uspio sam. Materijal je osjetljiv na zagrijavanje, pa si možete misliti kako to izgleda kad se cirkularom pili. Ali da se.
I sad par sličica prvih probnih konstrukcija:
slika 1.jpg
slika 2.jpg
slika 3.jpg
slika 4.jpg
slika 5.jpg
Ne spomenuh, ali je vidljivo da drajver puca prema gore, u reflektor jer s jednim drajverom se jedino tako može postići omnidirekcioni efekt. O reflektorima kasnije, sad čikpauza.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.