Visaton FR 10 HM

Visaton FR 10 HM

PostPostao/la Zmajz » Pet kol 15, 2014 11:55 pm

Samo par slikica za početak, možda naslutite što će biti. Zapravo, samo mi se sad neda pisati....
IMG_20140815_112629.jpg
IMG_20140815_112558.jpg
IMG_20140815_105640.jpg
IMG_20140815_105612.jpg
IMG_20140815_105555.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Re: Visaton FR 10 HM

PostPostao/la Zmajz » Pon ruj 01, 2014 10:21 pm

Obzirom na činjenicu da ste svi skužili da se radi o malim TL kutijama, nastavljam sa fotostripom. Malo povijesti, drajveri su dobiveni (bar mi nije rečena cijena pri preuzimanju pa sam se i ja pravio blesav, ali u svakom slučaju: HVALA Dražene!) iz kontigenta kojeg je svojevremeno Gil prodavao za nekoga. Eto se ja ogrebao za dva komada, pa reko idemo nešto uraditi za slične troškove. Uglavmom materijal koji se motao po doma i u šupi, a ponešto je iz Pevca. Sve u svemu, investicija je minimalna.
Dakle, već dulje vrijeme me interesiraju omnidirekcioni zvučnici, još otkako sam prvi put ozbiljno čuo Bose 901/serija 1 (ima 37 godina), pa isto tad nekako i Grundigove kugelstrahlere (ak se tako veli na zapadnonjemačkom) na vlastitom vjenčanju (to mi je malo mutno ostalo...). Dopao mi se taj efekt direktno/indirektno i točkasti izvori zvuka (prostorno točkasti), a priča o malo nepreciznoj stereo slici u mojem slučju nije važna. No, kako bilo, još nekad sam ozbiljno razmišljao o Radford Studio monitori 360 (isto TL), ali su druge stvari prevagnule i tako došlo vrijeme za da se nešto napravi. Plan je da se iskoristi 12 komada iskrinih malih ovala, tj po 4 komada u kutiji + basovi u TQWT, no prije toga mali eksperiment s ovim drajverima.
Pa idemo redom, kako je financijska stiska, išlo se za što jeftinijim a ipak koliko toliko kvalitetnim materijalom. Ako može Linkvic, mogu i ja. Po šupi su se motala dva komada kanalizacijskih cijevi, jedan od 165mm fi, drugi od 125mm fi. Malo matematike, uzevši u obzir da je raspoloživa dužina cijevi 250 mm, to je i odredilo visinu TL a da bi se mogla tjunirati na željenih 90/100Hz morao sam napraviti trodjelno savijanje. Ovdje nije bilo savijanja nego umetanje cijevi u cijevi, jer je osnovna ideja bila da zvučnici završe kao desktop za piceka. Klasičan Bailey pristup, s nešto više dampiranja i to je to.
Čikpauza.
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Pon ruj 01, 2014 11:11 pm

Zašto Bailey? Pa, da ne kompliciramo, najjednostavnije a TLovi su sami po sebi vrlo tolerantni pa će se vrlo lako pripasati razni drajveri a da se ipak vidi/čuje kako to radi uz manje osjetne greške. Uostalom, ako drajver ne radi u TL, onda ga se neće lako pripasati u drugačiju konfiguraciju.
Da ne filozofiram, zvučnik Visaton FR 10HM je namijenjen za ugradnju u automobile, i to ne u Bentlija i slične već više za Jugiće i Golfove i slično i totalno je neadekvatan za nekakvu ozbiljnu Hi Fi primjenu, bi rekli... No, jeli to baš tako, bumo vidli. Malo simulacije u zatvorenim ili Br kutijama daje stvarno šašave rezultate, i tamo se baš nebi mogao olako strpati, ali TL tu pomaže. Malo sam simulirao i Onken, ali ni tu nema suvislog rezultata (a da su dimenzije razumne). No, otpočetka sam pucao na Tl, pa me simulacije spomenutih tipova kutija nisu ni brinule, ali me čisto interesiralo, onak. Osim toga, odluka je pala da se koriste kanalizacijske cijevi (plastične, zaboravih spomenuti), a kako su okrugle imaju dimenziju promjera koja se zove fi, i time smo riješili pola od HiFi! Još samo Hi, i to je riješito. Što na kraju nije bio problem.
Ove plastične cijevi su stvarno dobra stvar za ovakva eksperimentiranja (više puta korišteno i dokazano što u engleskoj i amerikama, pa i u švicarskoj. U švicrskoj naročito, oni su poznati po rupanma i šuplinama), plastika je čvrsta, prilično debela za veličinu cijevi, oblik cilindra je i inače jedan od najčvršćih konstrukcija i time prilično inertna po pitanju vibracija. No, to je nebitan problem kod ovih drajvera i namjenu samih zvučnika.
Dakle, eksperimentiranjem je utvrđeno da za ovu konstrukciju trebaju cijevi vanjskog promjera 165mm za vanjsku cijev, 110mm za srednju cijev i 75mm za završnu, i završni otvor je na kraju ispao jednake površine kao i efektivna površina membrane zvučnika. Odlično. Nije da sam ja htio baš te dimenzije, ali te cijevi se izrađuju u tim dimenzijama pa je to unaprijed definirano. Ima još i 125mm cijev, pa ako neko želi eksperimentirati.... ovdje se nije uklopila.
Bilo je gnjavaže sa rezanjem na potrebnu dužinu neadekvatnim alatom, ali uspio sam. Materijal je osjetljiv na zagrijavanje, pa si možete misliti kako to izgleda kad se cirkularom pili. Ali da se.
I sad par sličica prvih probnih konstrukcija:
slika 1.jpg

slika 2.jpg

slika 3.jpg

slika 4.jpg

slika 5.jpg

Ne spomenuh, ali je vidljivo da drajver puca prema gore, u reflektor jer s jednim drajverom se jedino tako može postići omnidirekcioni efekt. O reflektorima kasnije, sad čikpauza.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ruj 01, 2014 11:26 pm

Pošto volim tokarit drvo i imam doma stroj za to kad god vidim zvučnik okruglog oblika počinju vijuge i crv u meni da radi... :D tako da se radujem nastvaku "serije".Pridodamo li tome da mi je od uvijek nekako prirodnije da se zvuk sadrži ili amplificira u nečemu što nije kockastog oblika (iako znam da se dobrom kutijom može dobit izvanredan zvuk) i još pošto sam trenutno u "sezoni" fullrenga bez skretnica ovi zvučnici baš su mi interesantni :D

Zmajz spominje primjenu kao desktop zvučnike koja je super ideja,taman za njih.Za eksperimentiranje i tjuniranje odabir materiala je logičan kasnije ako se nekome svidi zamisao o izradi zvučnika posebnog oblika i jednako tako posebnog zvuka lako si to odradi finijm materialima i boljom obradom.
Meni odmah padaju na pamet opcije na samostoječim stalcima koje bi nekome mogle i ući u kućni sistem,dali kao neke "pričuvne" ili b zvučnike ili kao sina jedinca...Možda bi se tada trebao koristit veći driver ili možda više ovakvih manjih??? žašto ne? U ovome posljednjem slučaju možda bi nekome falilo malo basa ali vjerujem za nečije druge ukuse nebi :violin: :)
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Pon ruj 01, 2014 11:53 pm

Reflektori su konusni, najjednostavniji tip i to su samo reflektori. Drugi oblici više nisu samo reflektori već formiraju neki oblik horne i to postaje škakljivo jer se može napraviti više štete nego koristi pa se nemre baš nabrzihen pristupiti tom problemu. Imam namjeru isprobati reflektor u obliku polukugle, ali o tome kad bude. Kugle su već korištene kao difuzori (viđeno na nekim radovima na jednom ŽF, a i prizvode se neki zvučnici, mislim da se zovu Planete ili tako nekako), Visaton je na svojim Fontana zvučnicima koristio polukuglu kao reflektor aksnije i konus. Tako da to nije novo. Problem je bio kako ih izvesti, pa sam ja konstruirao konuse od kartona, purpjena ispuna i sveskupa zaljepio na ploču koja to nosi. I još ponešto, ali to uz fotku.
Dakle, sklopljeni su u funkcionalno stanje, jer sam htio čuti kakav je efekt cije konstrukcije a nisam imao prilike poslušati Visatonove Fontane. Interesirao me samo taj omnidirekcioni princip pa transmisiju nisam dampirao za prvu probu. To je i dobro u neku ruku jer se bolje čuje razlika između dampirane i nedampirane varijante, pa bih svakome preporučio da pristupi na jednak način isprobavanju TL kutija. Često je teško skužirati male razlike između različitih dampiranja ako se odmah ide sa dampiranjem, ali kad imaš dvije krajnosti pred sobom, lakše je doći do željenog rezultata, bar meni.
Sve skupa je prikopčano na autoradio (VDO, isto baš nije predviđen za Bentlija, više za Golfa ili stojadina), adekvatno obzirom na namjenu:
slika 6.jpg

Moram priznati da nisam očekivao taj zvuk, morao sam se nasmješiti. kako bih to opisao..... Tko je slušao ispravan RIZ 634 radio, to je to. Upravo taj efekt, kad ga stavite na policu odmaknutog od zida i da ima prostora sa lijeve i desne strane, zvuk sa svih strana. Meni je prva misao bila: šarmantno! Vrlo dopadljivo, ali kako je moje žena komentirala: malo šuplje. Ne šuplje u smislu tankog zvuka, naprotiv, onaj osjećaj šupljine unutar radija, zvučnika u nekoj kutiji a da ipak nije bumirajuću zvuk. To je bila očita posljedica nedampiranja transmisije, pokazalo se kasnije. Voluminozan zvuk, a opet nekako taj osjećaj šupljine. Sve u svemu dopadljivo, ali najviše me je interesirao efekt reflektora, kojiko će to utjecati na visoke i koliko će ih nedostajati zbog položaja samog drajvera. Mogu reći da ne fali, ali ipak ću kasnije isprobati dodavanje papirnatog visokotonca (Westra, najvjerojatnije) u istoj konfiguraciji da vidim efekt.
OK, bio sam zadovoljan, i rekoh, ajmo to sad rasturiti i početi igru sa dampiranjem i uravnoteživanjem ukupnog zvuka.
Čikpauza
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Uto ruj 02, 2014 12:21 am

Na opću radost ženinu, rasturio sam stari jastuk zbog sirovine za dampiranje (nema potrebe plaćati neku varijantu Acoustastuff namjenskog skupog materijala u dućanima kad u svakom jastuku od 30kn ima ista stvar) i krenuo u rastur i filanje transmisije:
slika 7.jpg

slika 8.jpg

slika 9.jpg

slika 10.jpg

slika 11.jpg

E, sad je to već bila druga priča, zvuk je izgubio onu šupljost a zadržao voluminoznost. Malo se još osjećalo da treba dodati materijala za dampiranje, ali to nije bio problem, jer ionako ide ponovni rastur zbog malo šminkanja. Priča o omnidirekcionim zvučnicima prilično drži vodu, i vrijedna je daljnjih napora i eksperimenata. Meni osobno se jako sviđa, žena je isto zadovoljna (o, sad to već svira sasvim dobro). Ima još par stvari, kod ovakvog riješavanja disperzije zvuka vertikalna komponenta je kritična. Mislim, ovdje nije, predviđeni su kao dektop (ili ako baš hoćete uz odgovarajuće komponente i kvalitetu kao nearfield monitori) i slušat će se u visini glave, ali na onom stoliću u sobi na kojem su trenutno su ipak prenisko. Dakle, kao neki Cyburg Needlee bi mogli funkcionirati.
Zmajz

PostPostao/la midruzin » Uto ruj 02, 2014 7:14 am

Odlična, interesantna, pametno smišljena konstrukcija omni - TL-a. Baš me interesira zvuk takvih zvučnika, jer ih još nisam imao prilike uživo slušati. Mogao bi ih donesti na "Žarula fest", mislim da bi ih svi voljeli čuti. Dobio sam volju nešto takvo napraviti od svojih malih širokopojasnih Westra XF-133, 93 dB, 4 ohma. One su se dobro pokazale u BR kutijama, pa bi mogle vjerojatno dobro raditi i u TL kutijama (qts=0,55).
midruzin

PostPostao/la Edison » Uto ruj 02, 2014 8:11 am

Bravo, Vedrane! :clap:

Kod tebe uvijek nesto novo i inovativno...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la pamook » Uto ruj 02, 2014 9:02 am

yup :clap: :clap:

A meni se svidja i fotelja te šarm čikpauza :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 02, 2014 9:06 am

Odlično izgledaju!
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici