Visaton FR 10 HM

Re: Visaton FR 10 HM

PostPostao/la Zmajz » Uto ruj 02, 2014 11:13 am

Hvala na komplimentima, ali da dovršim cjelinu jerbo mi je jučer cijeli jedan post sa slikama progutao internet u suradnji sa lošom vezom.
Malo o šminkanju i nekim riješenjima:
Prva ideja je bila da se finišira u kevlaru (nekako mi se dopada taj crno-srebrnkasti efekt karbonskog tkanja u sjajnoj umjetnoj masi) ali zbog svima znane šituacije u dragoj nam domovini, takovo nešto ne dolazi u obzir. Trebalo je smisliti nešto drugo, ima par riješenja, vrlo jednostavnih ali iz gore spomenutih razloga jednako tako odpadaju. Prvo je nalijepiti foliju s kevlar uzorkom, dobro izgleda i ima je u bauhausu, ali su bezobrazno skupi pa sam ih odkantao ekspeks. Druga varijanta je otići kod ekipe koja na automobile i kombije postavlja one folije sa slikarijama no ovdje u Kc neznam tko bi to uradio a i to bi trenutno bilo malo skupo. Ima i treće, najbliže originalnoj zamisli, a to je stakloplastika, stakleno tkanje plus poliuretanska smola i crni lak, i to je to. isto trenutno komplicirano za izvesti.
Ali, treba hodati po placu i imati neku krojačku prošlost pa se dosjetiti jadu. Rješenje je jednostavno: panama tkanina za goblene i vezove. Ima strukturu tkanja sličnu staklenom tkanju i uz pomoć poliuretanskog jednokomponentnog laka za parkete primjeniti istu tehniku kao da se radi sa stakloplastikom. Važno je da lak bude sjajni ili polusjajni, natopi se platno i podloga i pažljivo sve uradi. kad se osuši lak i sve se drži na svojem mjestu prešpricati crnim mat lakom iz spreja (akrilni, Renco). Nek vas ne buni što je lak mat, njega sam imao, a efekt na kraju nije mat već više jedan zagasiti sjaj. Evo primjera, reflektori:
slika 12.jpg

ovo mi se dopalo, važno je samo da se platno dobro natopi poliuretanskim lakom, da ne strše dlačice i da sve bude manje više glatko pod prstima. Poliuretanski lak je isto na akrilnoj bazi (niš me ne pitajte, tako piše na konzervi), otapalo je voda i pribor se lako čisti. odlučio sam nastaviti u istom stilo, ali zajeb. Nisam imao dovoljno laka, tek toliko da zalijepim platno na kućište zvučnika, ali ne i dovoljno da ga natopim i dobijem željeni efekt, pa sam nakon stanovitog svađanja s vlastitim mozgom i spominjanja vlastite familije odlučio eksperimentirati s drugim vrstama laka (sjajni lak iz spreja, crni lak iz spreja). sranje. Sprej kod špicanja uzdiže dlačice tkanja, i nemože natopiti platno dovoljno da se dobije željeni efekt i naknadno natapanje poliuretanom ne pomaže (imao sam taman toliko da isprobam). Bio sam uporan, ali svejedno nije uspjelo. Evo kako izgleda neuspio pokušaj:
slika 13.jpg

kad sam smirio živce, maznuo par kava, posvadio se sa ženom i otišao u šetnju s pesom (najbolji lijek za sve), pala je povjesna odluka: pričekati pemziju (petak) kupiti novi materijal i lak i ponoviti gradivo. jednostavno, kaj ne.
U međuvremenu sam posložio setup i pustio ih da se usviravaju. Sviđa mi se zvuk i vrlo su ugodni za slušanje, ništa ne strši i radijski program je vrlo dobar (zvučno).
slika 14.jpg

P.S. Morao sam dodati još damping materijala, efekt je čujan. Dobro.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Zmajz; Uto ruj 02, 2014 11:33 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Uto ruj 02, 2014 11:30 am

Donijet ću ih na ŽF, nadam se da ekipa neće biti protivna, i par zaključaka:
Efekt omnidirekcionih zvučnika definitivno zaslužuje puno više pažnje nego im je dato trenutno. Vrlo dopadljivo (ali to sam možda samo ja), ne nedostaje visokih, iako ću isprobati i varijantu sa dodatnim visokotoncem, Obavezno isprobati varijantu samostojećih zvučnika, na pamet mi pada adaptacija Needle sa Fountekom (oni iz šibenika), ali prvo ide varijanta sa iskrinim širokopojasnim drajverima.
Riz 534 svakako zaslužuje da se uradi nešto s njegovim zvučnicima, da se izbaci taj osjećaj šupljine, ali meram smisliti kako to izvesti. Uostalom, za njega pripremam jedan RCF 12" fullranger, ali nije ovdje tema. Usput, što se tiče usporedbe zvuka s tim radiom, ovo ima šarm tog radioaparata, ali manje mumljav i puno bolji zvuk. isprobat ću njih na tom radiju, moglo bi biti interesantno, ali se moram posavjetovati sa Dankom, da nešto ne zaribam, i uz čim manje intervencija na samom radiju.
Nakon 24 sata svirke, čini mi se još bolje.
I na kraju samo za Pamooka:
IMG_20140902_110800.jpg

Imam ih tri, u dobrom stanju, stare su kao i ja (antika), ali trenutno nisu na raspolaganju. Možda tijekom godine, kad budem uređivao kuću, imat ću te u vidu. Slabo ih koristim, i ići će definitivno van, ali ne još.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ruj 02, 2014 7:48 pm

Zmajz,meni se po glavi također motaju omnidirekcionalni zvučnici,malo me prođe pa me opet uhvati,ali kako nikako nisam niti na "vi" sa zvučnicima to je samo misaona ideja. Najviše me zanima kako bi to izgledalo u slučaju nekih samostojećih zvučnika koji bi stajali od zida cirka 30-40cm jer negdje mi je ostalo u pamćenju da se takvi zvučnici najbolje ponašaju ako imaju dosta "lufta" oko sebe. Naravno ideja je za neke dvosistemce ili tako nešto, nikako ne bih išao na širokopojasne.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Uto ruj 02, 2014 9:37 pm

Zmajz napisao:......
I na kraju samo za Pamooka:
IMG_20140902_110800.jpg

Imam ih tri, u dobrom stanju, stare su kao i ja (antika), ali trenutno nisu na raspolaganju. Možda tijekom godine, kad budem uređivao kuću, imat ću te u vidu. Slabo ih koristim, i ići će definitivno van, ali ne još.

thx man, appreciate it, ali nabavih slicni trio plus stol ne tako davno, tako da sam podmirio (trenutne) potrebe za ublazavanjem vintage boli :P ... a javio mi se i pretendent na dio tog kolaca, pa samo da znas da (ovaj put) ne treba racunati na mene... a da su mi lijepe, jesu, zato sam i napisao :mrgreen:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la davorin » Uto ruj 02, 2014 9:51 pm

Znam da bi korištenje tankih nosača od metalnih šipki (možda kupovno navojno vreteno M5 ili M6 kakvo se može kupiti u dužini od metra i izrazano na potrebne mjere?) umjesto postojećih prilično debelih vertikalnih nosača od izrezane šperploče, malo iskompliciralo samu konstrukciju, ali bi sigurno unaprijedilo omni-direkcionalnu karakteristiku širenja zvuka kutija?
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ruj 02, 2014 10:34 pm

Davorine, umjesto navojnih šipki bi se također moglo upotrijebiti drvene "tiple" koje se također mogu kupiti u dužini od metra. Mislim da bi drvo ipak bilo lakše ukomponirati u konstrukciju i nekako bi možda bolje zvukovno sjelo nego metal(moje nagađanje).
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Uto ruj 02, 2014 10:51 pm

Khadgar2007 napisao:Davorine, umjesto navojnih šipki bi se također moglo upotrijebiti drvene "tiple" koje se također mogu kupiti u dužini od metra. Mislim da bi drvo ipak bilo lakše ukomponirati u konstrukciju i nekako bi možda bolje zvukovno sjelo nego metal(moje nagađanje).

Vertikalni nosači, bez obzira od kojeg su materijala (niti akustični prostor nije od drveta već je plastičnih cijevi!), ne sudjeluju u kreiranju zvučnih karakteristika, osim što svojom debljinom i apsorbcijom/refleksijom kvare idealnu omnidirekcionalnu karakteristiku širenja zvuka. Tanki drveni nosači debljine od 5-6mm ne bi imali potrebnu čvrstoću kao metalni (ima ih od pocinčanog željeza, inoxa i mesinga po vrlo prihvatljivim cijenama), a deblji okrugli drveni bi slično smetali kao postojeći.
davorin

PostPostao/la audio kutak » Uto ruj 02, 2014 11:03 pm

možda da napravi tako da gornji dio drži samo jedan nosač od ova 4 sa strane ??

ps.malo me podsjeća na brod iz Star Treka, Enterprise NCC-1701-A ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri ruj 03, 2014 2:26 pm

Danas na putu do Siska sam malo razmišljao i palo mi je na pamet da bi se ti držači mogli napraviti od lijepe aluminijske cijevi. Ima promjera koliko ti srce želi, nije "nazubljena" kao navojna šipka a u cijev se lako nareže neki navoj ili se iskemija nešto slično da se pričvrsti na držač za reflektor.
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Pet ruj 19, 2014 10:54 pm

Dakle, držači reflektora nisu trenutno u žiži, više me intresirala primjena principa u svakodnevnoj upotrebi, u ovom slučaju neka verzija desktop zvučnika. Princip mi se i dalje dopada, ali nažalost moram reći da je eksperiment uspio u smislu neuspjeha. Naime nakon intenzivnih preslušavanja s ozbiljnijim pojačalima u raznim ambijentima (soba veća, soba manja, stol uz PC monitor, sa jeftinjak pojačalcem Dynavox, sa Winton MOSFET pojačalom, sa T-ampom) pokazalo se da dobro rade samo s autoradiom u ovom prostoru i na ovom mjestu:
IMG_20140914_184716.jpg

Kako im to nije prvotna namjena, osim eksperimenta per se, a imalo se malkice vremena, odlučio sam isprobati drugačiju kutiju. Ne baš puno drugačiju po principu rada, ovaj put sam išao na klasičnu TQWT tjuniranu na 110 Hz. Nisam imao više cijevi pa sam kutije izradio od HDF-a (ono od čeg se rade laminatni podovi) kojeg sam imao, narafski. I nisam se zamarao šminkanjem dok ne odlučim drfinitivno isplati li se nastaviti s ovim drajverima ili ne.
Usput sam i skužio neke greške koje sam učinio pri konstrukciji reflektora, pa sam i to ispravio. Predhodni reflektori su montirani na ploču koja ih drži a ta je prevelika, naime, ista nesmije biti veća od reflektora jer se time ograničava disperzija zvuka, tj imamo krivo usnjeravanje i nekakvi efekt horne (krive i na krivom mjestu). Svrha reflektora je da visokotonski dio disperzira a ne da služi kao dodatni teret zvučniku (neznam kak bi se to po hrvatski reklo, ali engleski bi bilo "driver is loaded", što nikako nije svrha).
Stoga je ovaj reflektor manji, i Kutku da srce bude na mjestu, liči na enterprajz iz star treka.
Ovaj je eksperiment puno uspješniji, i vjerojatno će takav ići u upotrebu, puno sam zadovoljniji i zvuk je izbalansiraniji. Daleko je to od najboljeg što bi se dalo učiniti, ali nemam trenutno vremena za zezancije sa korekcionim filterima i sl., a čut ću sutra i koje konstruktivno mišljenje na ŽF.
Pa ću odlučiti što dalje.
Za one koji sutra neće biti u Varaždinu, evo par slikica (nisam slikavao faze izrade, osim jedne fotke):
IMG_20140915_204513.jpg

IMG_20140919_201147.jpg

IMG_20140919_201201.jpg

IMG_20140919_201219.jpg

IMG_20140919_201232.jpg

Inače, kutija može stajati ovako kako se i vidi, vertikalno, može i horizontalno na leđima ili boku, jer je dio kutije na kojoj je drajver odvojiv da se može montirati tako da puca prema napred.
Ako budem zadovoljan i nastavim s eksperimentom, bit će i slikica iznutrica itd.
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici