Malecko pojačalo TPA3116

Re: Malecko pojačalo TPA3116

PostPostao/la Edison » Ned lis 19, 2014 9:46 am

zika napisao:To je (naveliko) poznata mana. O tome se piše od 2006. ako se ne varam...

Znam za problem iz prica, ali sam mislio da se to vremenom rijesilo, no izgleda da nije. U datasheetu TPA3116 dosta je prostora posveceno sprijecavanju radio smetnji, ali ovo je jeftina plocica i vjerojatno se nije puno, ako je i ista, poradilo na tom pitanju. Vjerojatno vecini korisnika to i ne smeta, jer i tako ne slusaju radio. Ovo pojacalce vjerojatno koristi mladjarija (jeftino), uz DAC-ove i kompjuter audio kao izvor. Njima i radio program ide prako interneta. Pojacalce je jeftino, moze dati dosta snage, i ako se malo modificira - dobro svira. To sto okolo siri smetnje, valjda nikome ne smeta... osim nama dinosaurisima... ;)

No, eto, ja sam s tim pojacalom zavrsio pricu. Niti cu ga dalje skutijavati, niti mu raditi bolje napajanje. Ide ovakvo kakvo je u "arhivu".
Vracam se cijevima... :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la pamook » Ned lis 19, 2014 9:57 am

Edison napisao:...
Vracam se cijevima... :lol:

:lol:

eto vidis, resistance is futile
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: pamook; Ned lis 19, 2014 10:03 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Ned lis 19, 2014 10:03 am

:clap: :clap: :clap: (za ovo "vraćam se cijevima")

Već sam pomislio da si trajno prešao na tamnu stranu :) :) :)
Praktički SVA digitalna pojačala imaju tu manu jer se uvijek radi o nekakvim pretvaračima koji rade na visokim frekvencijama.
Praktički kao svičerska napajanja, i ako nisu jaaako dobro oklopljena i blokirana, problem je tu.
SVI svičerski uređaji (a to posebno vrijedi za ispravljače) rade smetnje.
Nije to brum i čujni zvuk već zagađenje mreže (a i "etera") koji i te kako smetaju i zamućuju zvučnu sliku.

Ali, o tome se već jako puno pisalo.....
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la audio kutak » Ned lis 19, 2014 10:44 am

žalosno da se taj problem vuće dugo vremena.... očito je greška u projektiranju...

moj bratić dizajnira to pojačalo, sam radi pločicu i baš me zanima kako će on to riješiti...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la zika » Ned lis 19, 2014 1:37 pm

audio kutak napisao:moj bratić dizajnira to pojačalo, sam radi pločicu i baš me zanima kako će on to riješiti...
Ako Vaš bratić to radi u TI onda imamo mogućnosti i da (među prvima) saznamo kada će to i (raz)rešiti. :whistle:
Edison napisao:
zika napisao:Ovo pojacalce vjerojatno koristi mladjarija (jeftino), uz DAC-ove i kompjuter audio kao izvor. Njima i radio program ide prako interneta. Pojacalce je jeftino, moze dati dosta snage, i ako se malo modificira - dobro svira. To sto okolo siri smetnje, valjda nikome ne smeta... osim nama dinosaurisima... ;)
Baš tako i kažu: http://www.diyaudio.com/forums/class-d/ ... ost3675557" ... ;)
zika

PostPostao/la audio kutak » Ned lis 19, 2014 3:17 pm

zika napisao:
audio kutak napisao:moj bratić dizajnira to pojačalo, sam radi pločicu i baš me zanima kako će on to riješiti...
Ako Vaš bratić to radi u TI onda imamo mogućnosti i da (među prvima) saznamo kada će to i (raz)rešiti. :whistle:

ne, projektira u jednoj firmi gdje se bavi projektiranjem takvih stvari... za industriju i slično...
u svakom slučaju javim kako ispadne.... znam samo da je to onaj čip od TI koji je bio na žarula festu...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Toxy » Sri lis 29, 2014 2:25 pm

Uh evo zaintrigirala me ova tema pa da je kažem neko svoje iskustvo. I ja sam imao tih problema sa T-ampom kinezom, kupljen kao gotovi proizvod u debeloj alu kutiji i mislio sam evo reko netko će dati tu svoj recept za riješenje ovog problema, ali očito ništa...

I meni taj T-amp, premda zadovoljavajući po zvuku radi probleme s tunerom tako da je završio u fijoki i to mu je s moje strane veliki minus...

Evo, ja baš nemam toliko godina na grbači (ali možda imaj taj dinosaur sindrom - zabrinut ću se), ali mi je slušanje tunera neizostavni dio svakodnevice tako da je ovo veliki minus u mojoj knjizi i kao što Edison kaže valjda tamo na diyaudio svi slušaju preko kompa muziku tako da im ovo ne igra ulogu, ali isto tako je interesantno da na velikom diy audio forumu bi morao čitati temu u detalje da to skužiš, ma uglavnom što se mene tiče banana... razumijem da to netko uzme zbog cijene samog projekta, ali ja sam se zapitao ako ometa tuner šta radi onda ostalim komponentama u sistemu i kako degradira zvuk tako da je nakon te spoznaje odmah izletilo iz sustava...
Toxy

PostPostao/la denis_vz » Sri lis 29, 2014 3:05 pm

Nakon ove teme i pitanja tunera, te nakon Zmajzovog pitanja u vezi toga pojačala (i naročito ponašanja s tunerom), posudio sam kod kolege jedan Marantz stari tuner, pa ćemo isprobati što se događa.
Nažalost, malo su me ćopile neke moje boljetice s leđima, pa nisam baš previše pokretan, ali čim se oporavim, za koji dan ću probati vidjeti što se događa....

Napominjem da vjerojatno nisu svi tpa3116 moduli isti (pločice se znaju podosta razlikovati), ali bi im rezultati u tom pogledu trebali biti prilično slični. Ja imam pojačala s 2 različita TPA3116 modula, pa ćemo vidjeti obadva... za koji dan.
denis_vz

PostPostao/la Zmajz » Sri lis 29, 2014 3:20 pm

Ja imam T-amp (bio u Sheratonu) i taj ne pravi nikakve probleme tjunerima. T-amp je digitalno pojačalo (čipac je TA2020), a to je nešto sasvim drugo od TPA3116 koji je D klasa. I moj T-amp se pogoni sa svičerskim napajanjem, i opet nemam problema sa tunerom, a stoje jedan pored drugog.
Toxy, jesi li siguran da je taj tvoj T-amp baš digitalni, ili je isto neka od gorespomenutih D class pojačala?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Edison » Sri lis 29, 2014 4:01 pm

Imam (negdje) originalni T-amp, onaj u sivo-crnoj plasticnoj kutijici, koji se napaja iz baterija, i taj mi nije pravio probleme s tunerom. Takodjer imam KingRex pojacalo (Tripathov chip) koje se napaja iz malog switchera i posebno klasicno KingRex napajanje, i to takodjer ne stvara probleme s tunerom. Ovaj 3116 pravi probleme, bez obzira na tip napajanja... Steta, jer kad se malo sredi ne svira lose, pogotovo gledajuci koliko malo kosta...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika