Postao/la micro » Pon tra 22, 2013 1:26 pm
Ja sam mislio da uzmem neki od dspic33F ili dspic33E seriju koja imaju vise neovisnih pwm-ova i max 16 bitnu rezoluciju PWM-a znaci maksimum 65535 vrijednosti, sa zavisi opet od frekvencije , moram tocno provijeriti , to moram jos da provjerim.
Onda bi mogao da "kalibriram" ili uparim svaki LDR neovisno. Ja sam mislio da pokusam iz 16 bitnog pwm-a izvuci 100-tinak polozaja attenuacije sa "uparivanjem", odnosno imao bi prakticno 4 neovisne tabele iz kojih bi uzimao vrijednosti.
To uparivanje ne bi bilo previse elegantno jer dspic-ovi koji imaju 12bitni ADC nemaju vise kanalne PWM-ove. Onda mi preostaje "rucno" to odraditi , pic bi imao 2 programa unutra , jedan za uparivanje koji bi se startao prilikom podizanja pica ako bi odredjeni pin bio HI , i drugi za attenuator.
Program za "uparivanje" LDR-ova i generisanje tabela attenautora bi recimo koristio tipke ili rotacione enkodere i displej koji se koriste za attenuator.
Multimetrom bi mjerio recimo dva LDR-a koja rade u jednom kanalu i tipkama mijenjao vrijednosti jednog pwm-a da dobijem identicne vrijednosti, podijelio PWM na 100- tinak vrijednosti i snimao jednu po jednu u tabelu sa tipkama kako ide uparivanje , ja samo namjestim sto blize nuli razliku LDR-ova koju mjerim multimetrom tako 100-tinak puta, isto bi trebalo i za drugi kanal.
Znaci imam recimo maximalno 4 x 100 vrijednosti kako baratam sa 12,14 ili cak 16 bitnim vrijednostima imam 400 bajtova jer je u pitanju 16-bitni mikrokontroler, dspic bi generisanu tabeli snimio u flash, restartom pic-a i odspajanjem pina pic ulazi u program za attenuator gdje ima izgenerisanu tabelu u flashu iz koje ocitava vrijednosti za attenuaciju. Kako momentalno imam nekoliko dspic-ova u fioci koji imaju od 64 do 256kb programske memorije mogu i tu tabelu da povecam nekoliko puta ako je potrebno.
Kako je u farnellu jedan LDR oko 2,2 funte , unutra je i predajnik i prijemnik a takva 2 uparena su 10 puta skuplja a kako mislim napisati program za to onda mi ne igra previse da dopisem i potprogram za uparivanje , jedino mozda malo komplikovanija pcb.
Zadnja izmjena:
micro; Pon tra 22, 2013 1:48 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.