Lightspeed

Lightspeed

PostPostao/la micro » Ned tra 21, 2013 9:43 pm

Pitanje za nekoga tko je radio taj attenuator sa NSL32 LDR, da li vrijedi to praviti.

Sada pitanje za daljinsku kontrolu , da li mogu da sa pic-om generisem pwm signal recimo na 40khz, dva neovisna pwm kanala , svaki upravlja sa jednim kanalom attenuatora , zbog balansa, i ispravljanjem dobijem DC napon i preko recimo OP bafera upravljam sa LDR optokoplerima, odnosno attenuatorom?
micro

Re: Lightspeed

PostPostao/la davorin » Pon tra 22, 2013 12:08 am

micro napisao:Pitanje za nekoga tko je radio taj attenuator sa NSL32 LDR, da li vrijedi to praviti.

Sada pitanje za daljinsku kontrolu , da li mogu da sa pic-om generisem pwm signal recimo na 40khz, dva neovisna pwm kanala , svaki upravlja sa jednim kanalom attenuatora , zbog balansa, i ispravljanjem dobijem DC napon i preko recimo OP bafera upravljam sa LDR optokoplerima, odnosno attenuatorom?

Nisam radio sličan uređaj, ali sve što oscilira a nije barem 3 oktave daleko od propusnog opsega (pred)pojačala smatram opasnim držati u blizini! Mislim pri tome na upravljački signal frekvencije 40kHz. Tako bliska frekvencija (tonskoj) se ne može filtrirati (filteri bi imali pre-strme bokove), a bilo koji mali prodor u liniju pojačanja bi sa kvaletetnim izlaznim pojačalom neprekidno izgarao visokotonski zvučnik, a da nitko dugo ne bi znao za razlog.
davorin

PostPostao/la ilimzn » Pon tra 22, 2013 2:53 am

Moze se to izvesti samo treba na PWM izlaz staviti niskopropusni filter, s jako niskom granicnom frekvencijom (infrazvucnom, par Hz).
PIC PWM izlazi (port konfiguriran za PWM) treba biti postavljen u push-pull mod i kao takav ima prilicno nisku impedanciju pa moze bez problema tjerati OP-amp konfiguriran u niskopropusni filter drugog reda, kako je gore opisano. OP-amp moze direktno tjerati LED preko oggovarajuceg predotpora.
Vodi racuna da je osim LDR-a potrebno uparivati i LED kojim svijetlis u niih.
E sad, poseban je problem sto LED ima napon praga pa najnize vrijednosti PWM izlaza nece uopce imati efekt, zato treba u PIC-u napraviti tablicu. Ne ocekuj vise od 40-50 'polozaja' jer iako PWM ima izlaz 0 do 255, jedan dio tih mogucih stanja ce otpasti radi napona praga LED, a nakon toga je odnos struje kroz LED i atenuacije potrebno nastimati da bude logaritamski, pa ce tu najjednostavnije to biti izvesti tablicom. Jedan dio najnizih vrijednosti PWM-a se moze 'spasiti' tako da se izlaz iz niskopropusnog filtera posalje u drugi OP-amp spojen kao naponsko-strujni konverter (LED ce biti u povratnoj vezi OPampa!) tako da isti automatski kompenzira napon praga. NO, tablica ce morati ostati iako ce linearnost atenuacije u odnosu na PWM vrijednost biti linearnija. Zabas kompletno rijesenje bi ti trebala 4PWM kanala ili dva spojena diferencijalno ali onda ne postoji kontrola balansa.
Jos jedan detalj, anti-paralelno LED stavi 1N4148, prilikom paljenja sklopa OP-ampovi ogu na izlazu dati reverzni napon za LED, one su vrlo osjetljive na to.
ilimzn

PostPostao/la micro » Pon tra 22, 2013 1:26 pm

Ja sam mislio da uzmem neki od dspic33F ili dspic33E seriju koja imaju vise neovisnih pwm-ova i max 16 bitnu rezoluciju PWM-a znaci maksimum 65535 vrijednosti, sa zavisi opet od frekvencije , moram tocno provijeriti , to moram jos da provjerim.
Onda bi mogao da "kalibriram" ili uparim svaki LDR neovisno. Ja sam mislio da pokusam iz 16 bitnog pwm-a izvuci 100-tinak polozaja attenuacije sa "uparivanjem", odnosno imao bi prakticno 4 neovisne tabele iz kojih bi uzimao vrijednosti.

To uparivanje ne bi bilo previse elegantno jer dspic-ovi koji imaju 12bitni ADC nemaju vise kanalne PWM-ove. Onda mi preostaje "rucno" to odraditi , pic bi imao 2 programa unutra , jedan za uparivanje koji bi se startao prilikom podizanja pica ako bi odredjeni pin bio HI , i drugi za attenuator.
Program za "uparivanje" LDR-ova i generisanje tabela attenautora bi recimo koristio tipke ili rotacione enkodere i displej koji se koriste za attenuator.

Multimetrom bi mjerio recimo dva LDR-a koja rade u jednom kanalu i tipkama mijenjao vrijednosti jednog pwm-a da dobijem identicne vrijednosti, podijelio PWM na 100- tinak vrijednosti i snimao jednu po jednu u tabelu sa tipkama kako ide uparivanje , ja samo namjestim sto blize nuli razliku LDR-ova koju mjerim multimetrom tako 100-tinak puta, isto bi trebalo i za drugi kanal.

Znaci imam recimo maximalno 4 x 100 vrijednosti kako baratam sa 12,14 ili cak 16 bitnim vrijednostima imam 400 bajtova jer je u pitanju 16-bitni mikrokontroler, dspic bi generisanu tabeli snimio u flash, restartom pic-a i odspajanjem pina pic ulazi u program za attenuator gdje ima izgenerisanu tabelu u flashu iz koje ocitava vrijednosti za attenuaciju. Kako momentalno imam nekoliko dspic-ova u fioci koji imaju od 64 do 256kb programske memorije mogu i tu tabelu da povecam nekoliko puta ako je potrebno.

Kako je u farnellu jedan LDR oko 2,2 funte , unutra je i predajnik i prijemnik a takva 2 uparena su 10 puta skuplja a kako mislim napisati program za to onda mi ne igra previse da dopisem i potprogram za uparivanje , jedino mozda malo komplikovanija pcb.
Zadnja izmjena: micro; Pon tra 22, 2013 1:48 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
micro

PostPostao/la Zerowaf » Pon tra 22, 2013 1:46 pm

micro napisao:
Kako je u farnellu jedan LDR oko 2,2 funte , unutra je i predajnik i prijemnik a takva 2 uparena su 10 puta skuplja a kako mislim napisati program za to onda mi ne igra previse da dopisem i potprogram za uparivanje , jedino mozda malo komplikovanija pcb.

Ima li onda smisla uparivati? Ne sjećam se koliko košta set (2+2) uparenih od U. Daily-ja, ali lako provjeriš na stranici. Znači, ne mislim na kit, nego samo na uparene LDR-ove. Nekako mi se ne ćini da su bili 200kn kad sam pred oho-ho vremena gledao.

EDIT: Morao sam pogledati koliki je tečaj LDR-ova. 27 dolara... :oops: Zanemari da sam išta napisao. :cry:
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Zerowaf

PostPostao/la micro » Pon tra 22, 2013 1:52 pm

Evo linka
http://www.buildanamp.com/2-Light-Depen ... DRs_c2.htm

par uparenih je 17,5$ za stereo verziju ti je 35$ , komad ti je 1,8$ , znaci razlika postoji. Pitanje je da li ja sa tabelama u dspicu mogu bolje ili losije to da uparim :D od ovih.
micro

PostPostao/la Zerowaf » Pon tra 22, 2013 1:58 pm

Hm, da! Meni je Chrome pretvorio dolare u eure i zato sam napisao da je 27 dolara. I to bi bilo puno, a kamo li 35.
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
Zerowaf

PostPostao/la micro » Pon tra 22, 2013 4:48 pm

Gledao sam u pdf i kaze za ovaj dspic33ep , da je max struja po pinu 8mA, a max pwm frekvencija u odnosu na pwm rezoluciju je

PWM Duty Cycle Resolution PWM Frequency
16 bits 14.6 kHz
15 bits 29.3 kHz
14 bits 58.6 kHz
13 bits 117.2 kHz
12 bits 234.4 kHz
11 bits 468.9 kHz
10 bits 937.9 kHz
9 bits 1.87 MHz
8 bits 3.75 MHz

ima 8 kanalni pwm , ja sam kompajlerom pokrenuo 4 pwm generatora i kompajler se ne buni :D , kaze u pdf da svaki generator ima 2 kanala sa neovisnim duty cycle. Uputstvo je prilicno opsirno pa teba to prezvakati :D .

Jedini problem je da ima 64 pina , i napon napajanja je 3,3V , treba profi pcb ili adapter na koji se zalemi pa onda na home diy pcb.
micro

PostPostao/la micro » Pon tra 22, 2013 4:56 pm

davorin napisao:
micro napisao:Pitanje za nekoga tko je radio taj attenuator sa NSL32 LDR, da li vrijedi to praviti.

Nisam radio sličan uređaj, ali sve što oscilira a nije barem 3 oktave daleko od propusnog opsega (pred)pojačala smatram opasnim držati u blizini! Mislim pri tome na upravljački signal frekvencije 40kHz. Tako bliska frekvencija (tonskoj) se ne može filtrirati (filteri bi imali pre-strme bokove), a bilo koji mali prodor u liniju pojačanja bi sa kvaletetnim izlaznim pojačalom neprekidno izgarao visokotonski zvučnik, a da nitko dugo ne bi znao za razlog.

Kako filtriranim pwm signalom upravljam sa ledicom koja svijetli u ldr, onda pic nema fizicke veze sa putom signala , samo opticki , ne znam koja je max frekvencija koju moze prenijeti opticki jer pretpostavljam da postoji neka tromost ledice , ako bi isao na 12bita onda bih mogao ici cak preko 200khz pwm frekvencijom sa ovim dspicom.
micro

PostPostao/la ilimzn » Uto tra 23, 2013 6:26 pm

micro napisao:
davorin napisao:

Kako filtriranim pwm signalom upravljam sa ledicom koja svijetli u ldr, onda pic nema fizicke veze sa putom signala , samo opticki , ne znam koja je max frekvencija koju moze prenijeti opticki jer pretpostavljam da postoji neka tromost ledice , ako bi isao na 12bita onda bih mogao ici cak preko 200khz pwm frekvencijom sa ovim dspicom.

Signal koji tjera LED MORA biti filtriran i to dobro. Vidi sto sam napisao re filtriranja. 'Tromost' LED je u MHz podrucju...
ilimzn

Vrati se na: Tranzistorska tehnika