Atenuatori

Re: Atenuatori

PostPostao/la s@ki » Pet pro 19, 2014 6:12 pm

mishox napisao:Zainteresiran sam za relejnu škljockalicu. Ako netko (s@ki) bude radio i/ili ima shemu, veselim se da podijeli iskustvo :) .

Shema nije nikakva mudrost, progugla stepped atenuator ili pročitaj recimo ovaj članak
http://tubecad.com/2008/02/blog0134.htm

Relejnu varijantu ću raditi sigurno, zajedno sa input selektorom, displejom (ili bez) itd pa ako bude interesa možemo razmišljati i o nabavci veće količine pločica, kita ili tako nečeg al otom potom.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la tom_hifi » Pet pro 19, 2014 6:15 pm

Malko ste neozbiljni ... Mene ne interesira kako je tebi kutak savršeno u nesavršenom i umiksavanje nekih kanala. Zanima me samo konstruktivan razgovor, ne sprdancija. Ako ovu temu ne shvaćaš ozbiljnom, nemoj se tu javljati.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 19, 2014 6:17 pm

nije sprdancija niti je bila namjera, molim lijepo bez optužbi...
to je moje mišljenje i poštuj ga, ne moramo se slagati ;)

umiksavanje nekih kanala??? o čemu to ti??

ne košta onaj zlatni alps bezveze 500-600 eura ili dolara....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pet pro 19, 2014 6:20 pm

Tema su atenuatori ... relejni, stepped, TVC, AVC i slično.

Zvuk iz zvučnika, tjeranje maka na konac nisu. Pričamo o tehničkoj strani pojedinih rješenja, no, već vidim kud to ide ...
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 19, 2014 6:28 pm

mene zanima zašto ti toliko ustraješ na "savršenom trackingu" ? daj objasni meni laiku, najozbiljnije te pitam.

i molim bez linkova tipa pročitaj si ovo, ono....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pet pro 19, 2014 6:33 pm

Ono što znam :D

TVC (step down):
- nije teret izvoru, uvijek niža izlazna impendanca od ulazne koja varira o položaju, lako se izračuna
- dovoljno strujno jaki izlazi
- određeni gubici u željezu, kako je to uvijek s trafima
- na svakom stepu nema baš istu frekv. karakteristiku

Atenuator, potenciometar, relejni ... :
- teret izvoru
- visoka izlazna impendanca
- višak signala pretvaraju u toplinu

Tome se može doskočiti ako se stavi buffer nakon atenuatora, može i prije njega. U tom segmentu može se atenuator direktno usporediti s TVC-om.

Valjda nisam ništa zaboravio :)

audio kutak napisao:mene zanima zašto ti toliko ustraješ na "savršenom trackingu" ?

Zato jer me ništa manje od toga ne zanima. Molim te, bez daljnje rasprave oko toga.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet pro 19, 2014 6:40 pm

hvala na odgovoru... jel to bilo teško?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la aparatusonitus » Pet pro 19, 2014 7:13 pm

audio kutak napisao:mene zanima zašto ti toliko ustraješ na "savršenom trackingu" ?

tom_hifi napisao:Zato jer me ništa manje od toga ne zanima. Molim te, bez daljnje rasprave oko toga.

Ali se onda moraš zapitati koliki debalans unosi "tracking" između tvoja dva ušesa (u mom slučaju je to notch filter od par dB na lijevom uhu + ko zna što još) kao i "tracking" između lijevog i desnog zvučnika čim su sišli s proizvodne trake, da ne govorim kad su smješteni u sobi...uglavnom par dB gore-dole kroz cijeli opseg kako god okreneš. Ja sam osobno pronašao vrlo, vrlo kvalitetno rješenje za te probleme koje ne košta ni lipe...zanemariš :mrgreen:
aparatusonitus

PostPostao/la tom_hifi » Pet pro 19, 2014 7:21 pm

Ma oke, sve mi je to jasno. Uglavnom, znatiželja, želja za znanjem, istraživanje radi svoje. Ništa na ovom svijetu nije savršeno i najlakše je zanemariti :mrgreen: Mene sluh, hvala bogu, sjajno služi, a povrh svega volim naučiti, eksperimentirati. Ima netko tko ne voli eksperimentirati? :D Pa makar i na ženinom tekućem računu? :violin: :dance:

Uglavnom, ako se netko želi uključiti u temu, slobodno. Najviše me praktično iskustvo zanima, no, svatko je dobrodošao :) Samo nemojte oko umiksavanja (MoD :P :oops: ) i uživanja u zvuku (kutak :) ). Jer, i ja trenutno uživam u zvuku, a mislim i ubuduće, pa opet nije tema ovog razgovora.
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pet pro 19, 2014 7:30 pm

Možda nije jeftinije od zanemarivanja, ali kvalitetni linearni potenciometar za balansiranje popravi svaku razliku, pri bilo kakvom nivou (linijskom) za jako malo novaca!
Uostalom takva pomoć pri balansiranju se koristi od povoja stereo zvuka, a nekada je bila i obavezni dio svih stereo uređaja (pa i najskupljih studijskih!).
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala